Kada imate amputaciju donjih udova?

Amputacija se odnosi na skraćivanje udova kroz kost. Ovo je vrlo ozbiljna kirurška intervencija koja zauvijek mijenja život osobe. Ali u nekim slučajevima ovo je jedina šansa da se spasi život.

Indikacije za amputaciju

Vrlo često se uklanjanje donjih ekstremiteta, posebno iznad koljena, provodi zbog oštećenja krvnih žila, gangrene, uključujući i neprofesionalnu medicinsku njegu. Ova metoda kirurškog liječenja koristi se samo kada su sve metode iscrpljene.

 • nepovratna ishemija tkiva, praćena kontrakturom mišića kod smanjenja cirkulacije i kretanja nogu. Ovo stanje se također naziva "rigor mortis";
 • traumatsko odvajanje udova (trauma, opekline, začepljenje krvnih žila, vaskularna oštećenja zbog dijabetesa);
 • fiksiranje hemostata dulje od 3 sata (operacija se izvodi bez uklanjanja, inače će postojati visok rizik od smrtnosti zbog toksičnog šoka i zatajenja bubrega);
 • razvila plinsku gangrenu ekstremiteta, uključujući kao komplikaciju vaskularnih bolesti;
 • sepsa, opsežne inficirane rane koje uzrokuju ponovljeno krvarenje iz velikih žila (pod uvjetom da drugi tretmani nisu učinkoviti);
 • drobljenje nogu s oštećenjem velikih krvnih žila, živaca, prostranim dijelom mekog tkiva, produljenim sindromom cijeđenja.

Amputacija se gotovo uvijek propisuje za starije osobe nakon 60 godina, a za djecu ispod 1 godine s takvim problemima. Ako govorimo o ozbiljnom prijelomu, tada moderna medicina ima sve resurse za njihovo učinkovito liječenje. Na primjer, osteosinteza bedrene kosti omogućit će pouzdano fiksiranje fragmenata kostiju nakon ozljede i osiguravanje njegovog pravilnog povećanja. Kvaliteta postupka repozicije igra važnu ulogu u tome, jer rezultat ovisi o podudarnosti kosti.

 • infekcija rana prema vrsti flegmona plina;
 • kronična upala nogu (tuberkuloza kosti, kronični osteomijelitis);
 • maligni tumori;
 • kongenitalne ili posttraumatske deformacije stopala;
 • progresivni trofički ulkusi koje je teško liječiti.

Kontraindikacije za takvu intervenciju je traumatski šok.

Tehnike intervencije

Čimbenici koji određuju razinu amputacije nogu su individualni. Na izbor utječu priroda ishemije tkiva (akutna, kronična, progresivna), prisutnost trofičkih ulkusa, gangrena, ozbiljnost infektivnog procesa, stupanj arterijske insuficijencije, dob, stupanj dijabetesa, prisutnost intoksikacije. Ako je problem samo u zglobu, artroplastika uz obveznu rehabilitaciju pomoći će joj u rješavanju.

Amputacije se klasificiraju prema različitim kriterijima:

 • Hitnost (hitna pomoć kao prva kirurška pomoć i hitna, kada postoji opasnost za život pacijenta, na primjer, gangrena, planirana ili ponavljana, tijekom kojih se panj ispravlja, uklanja zahvaćena područja);
 • indikacije (apsolutne i relativne);
 • u obliku disekcije mekih tkiva (kružni, patchwork).

To je posljednji parametar koji određuje tehniku ​​operacije.

kružni

Udovi iznad koljena ili na nižoj razini u području potkoljenice mogu se ukloniti kružnim putem kada se disekcija mekih tkiva izvodi u ravnini okomitoj na uzdužnu os noge. To može biti jedan, dva, tri trenutka (ovisno o shemi kretanja kirurga). To uključuje amputaciju giljotine, u kojoj kirurg probija sva tkiva kružnim pokretima i na istoj razini reže kost.

Glavni nedostatak najnovije tehnologije je stvaranje konusnog panja, koji nije pogodan za protetiku, potrebno je ponoviti operaciju. Kružna amputacija koristi se ne samo za donje ekstremitete, već i za ramena, bedra na razini srednje trećine. Njegove glavne prednosti: tehnička jednostavnost, brzina implementacije. No, nedostaci su mnogo veći, osobito, to je formiranje ožiljaka na površini ležaja panja. Osim toga, potrebna je viša razina koštanja da bi se stvorila.

krpež

Metode ove tehnike podijeljene su u jednokrvne i dvokomponentne. Suština operacije je da se pokrije područje panja krilcima zdrave kože, uz uklanjanje udova. Ako sadrže fasciju - veznu membranu ispod potkožnog tkiva, amputacija se smatra fascioplastičnom. To će osigurati dobru pokretljivost ožiljaka i najučinkovitiji rad mišića, koordinaciju pokreta.

U ovom slučaju, ožiljak više nije formiran na potpornoj površini, koža može izdržati teška opterećenja, a kirurg može simulirati ispravan oblik panja. Ako se udovi uklone na razini zgloba, kada se kosti uklone i izrežu se samo meka tkiva, operacija se zove ekstartikulacija.

Linije amputacije donjih ekstremiteta mogu biti sljedeće: iznad koljena, do zdjelice (hemipelvektomija znači uklanjanje jedne trećine udova, ali cijela noga s dijelom zdjelice), uklanjanje, odvajanje bedra, stopala, potkoljenice, obično na razini srednje trećine stopala.

Postoperativno razdoblje

Aktivnost pacijenta u ranom postoperativnom razdoblju ne pruža samo učinkovitiju rehabilitaciju tijela, nego i pripremu za samostalno hodanje.

Liječnici preporučuju sjesti i ustati drugog dana nakon operacije. U budućnosti pacijent koristi štake s naglaskom na podlakticu i šetače.

Savjet: nemojte odabrati aksilarne štake, jer uzrokuju kroničnu traumatizaciju krvnih žila, živce zbog visokog pritiska na tkivo.

Na 5-7 dan možete se kretati u invalidskim kolicima, a od 8-10 malo hodati. Rano razdoblje oporavka traje 10 dana, njegov glavni cilj je zacjeljivanje rana. Kako bi se izbjegla napetost kože preko piljevine od kostiju, na skraćeni ud je stavljena gipsana žbuka.

Bit će korisno nakon takve operacije pomoći psihologu.

Šavovi se uklanjaju 10-12 dana i rana se labavo veže. Zatim, kako bi se pripremila za protetiku, kako bi se spriječio edem, koristi se čvrsto povezivanje s elastičnim zavojem. Kompresijska trikotaža, masaža limfnog treninga pomoći će da se to izbjegne.

Glavni cilj kasnog postoperativnog razdoblja je razvoj mišićne snage. A onda gotovo sve ovisi o predanosti i motivaciji pacijenta. Priprema za protetiku smatra se dovršenom ako je panj potpuno zacijelio, na njemu nema fistula, ožiljci, vratio se zglob, a pacijent je razvio potrebnu mišićnu snagu.

Savjet: tijekom pripreme za protetiku zabranjeno je intenzivno obavljati vježbe donjeg kraja panja na nosaču.

Moguće komplikacije

Prva komplikacija s kojom se pacijent može susresti nakon operacije je stvaranje potkožnih hematoma na nozi. Da biste ih izbjegli, morate zaustaviti krvarenje na vrijeme tijekom njegove provedbe, instalirati drenažne cijevi za usisavanje i ispiranje rane. U prosjeku su fiksne 3-4 dana.

Još jedan čest problem je mišićna kontraktura. Ona se eliminira nametanjem gipsane udlage uz pomoć štita za krevet i ranih vježbi pomicanja panjeva u zglobu. Vježbe su potrebne, čak i ako je noga uklonjena iznad koljena. Osim toga, može doći do oticanja panja, gangrene, fantomske boli, keloidnih ožiljaka, oštećenja živaca.

Uspjeh rehabilitacije uvelike ovisi o profesionalnom savjetovanju, podršci voljenim osobama i želji pacijenta da se vrati punom životu. Liječnici su se od prvih dana usredotočili na održavanje aktivnog načina života.

Značajke pripreme za protetiku

Jedan od glavnih problema s kojim se pacijent suočava prije protetike je začarana bol. Oni su dijagnosticirani u oko 70%. Takvi nedostaci nastaju zbog tehničkih pogrešaka tijekom operacije, trofičkih poremećaja, zbog razvoja sekundarne infekcije. Nestabilnost zgloba skraćenog ekstremiteta, neobrađena piljevina, pričvršćivanje mišića na ožiljke kože, zavareni i bolni ožiljci koji nisu pogodni za razvoj kontraktura zglobova i drugi poremećaji nazivaju se defektima.

Najčešće post-amputacijske bolesti panja, uključujući i one iznad koljena, su fantomske boli, neuritis, izrasline na površini koštanog tkiva, osteomijelitis (gnojna upala) panja, trofički ulkusi, ligaturne fistule. U procesu protetike iu ranoj fazi bolesnici pate od pelenskog osipa, maceracije (povrede integriteta) kože, njenih gnojnih lezija, alergija, kroničnog venskog zastoja, upale sluznice vrećica zglobova. Korekcija je moguća samo reamputacijom s presađivanjem kože.

Savjet: tri faktora pružaju dobre rezultate oporavka: dobro oblikovan panj, kvalitetna proteza i program rehabilitacije.

Metode rehabilitacije pacijenta nakon amputacije

Fizikalna terapija (magnetoterapija, uporaba ultraljubičastih zraka, kisik-baroterapija), uzimanje posebnih lijekova koji šire krvne žile, sprječavanje stvaranja krvnih ugrušaka, krvnih nadomjestaka dobra je prevencija tromboze i poboljšava mikrocirkulaciju krvi. To pomaže izbjegavanju infekcije i ponovnom razvoju gangrene.

Drugi dan nakon operacije provodi se prva rehabilitacijska vježba fizikalne terapije - terapijska fizička obuka. Respiratorna i fantomsko-impulsivna gimnastika vrlo su važni kada pacijent mentalno pomiče pokret u nedostajućem zglobu. Tonske vježbe jačaju mišiće nogu i trbušne mišiće, a izometrijski napori i pokreti panjeva pripremit će pacijenta za protetiku, uključujući i amputaciju iznad koljena u području potkoljenice.

Trening panj pruža mogućnost pripreme podloge za opterećenje. Ravnomjerna raspodjela pritiska tjelesne mase smanjuje pojavu komplikacija. Vježbe se mogu izvoditi samo pod uvjetima pravilnog oblika panja, bez ožiljaka s dobro funkcionirajućim tkivom. Oni također pomažu smanjiti učinak kontrakture (ograničavajući količinu kretanja zgloba).

Vježbe se preporučuju 10 puta u nekoliko pristupa tijekom dana. Aktivno se koriste takve tehnike kao što je podizanje i spuštanje operirane noge u ležećem položaju, pod kutom, "most", trening mišića unutarnje strane bedra. To će pomoći normalizaciji mišićnog tonusa panja, vraćanju pokretljivosti zglobova, pripremi određenih mišićnih segmenata za mehaničko djelovanje elemenata proteze, čak i kod amputacije iznad koljena.

Amputacija nakon gangrene ili ozljede trajno mijenja tijek pacijentovog života, ali ga ne zaustavlja. Moderna medicina pruža mnogo mogućnosti za osobu da se prilagodi novim uvjetima i tijelu. Kvalitetna rehabilitacija pomoći će obnoviti tijelo i pripremiti ga za protetiku, što će vratiti izgubljenu mogućnost slobodnog kretanja.

Amputacija donjih ekstremiteta: indikacije, provođenje, rezultat

Amputacija donjih ekstremiteta operacija je koja se u većini slučajeva provodi iz zdravstvenih razloga, kada pacijent nema šanse za preživljavanje bez uporabe radikalnih operacija. Amputacija se odnosi na uklanjanje dijela ekstremiteta kroz kost, a skraćivanje perifernog dijela ekstremiteta unutar zgloba naziva se ekstartikulacija (ili izolacija zgloba).

Postoje dva glavna razloga za amputaciju nogu - to su ozljede i kronične funkcionalne bolesti vaskularnog sustava. S druge strane, teške ozljede su osnova za provođenje primarnih i sekundarnih operacija.

Vrste amputacije

Primarne amputacije

Primarna amputacija je operacija uklanjanja donjeg ekstremiteta, u tkivima kod kojih su došlo do nepovratnih patoloških promjena. Potpuno oštećenje neurovaskularnih snopova i kostiju nastaje nakon pada s visine, kao posljedica prometnih nesreća, rana od metka, opeklina i drugih traumatskih posljedica.

Liječnik donosi odluku o primarnoj amputaciji nakon što je pacijent nakon nesreće odveden u hitnu službu. Ako postoji barem jedna šansa da se spasi ud, to će sigurno biti poduzeto. No, s zgnječenim kostima i poderanim ligamentima, opasno je držati nogu - sepsu nakon što se takve opsežne ozljede odmah razvijaju.

Sekundarna amputacija

Sekundarna amputacija je operacija koja se izvodi neko vrijeme nakon prethodno primijenjene operacije. Temelj za radikalnu metodu je ekstenzivna infekcija koja dovodi do smrti i razgradnje tkiva. Upalni procesi koji se ne mogu eliminirati održavanjem udova mogu biti uzrokovani ozeblinama, opeklinama, produljenim stiskanjem krvnih žila i infekcijama rana.

Reamputatsiya

Reamputacija - ponovna operacija nakon skraćivanja ekstremiteta. Provodi se kako bi se ispravila medicinska pogreška (u osnovi, pogrešni proračuni dopušteni su pri formiranju panja), ili za pripremu protetike. Primjenjuje se reamputacija ako je panj nastao tijekom prve operacije nespojiv s protezom, ili se trofni ulkusi formiraju na njegovoj površini. Oštra udaljenost kraja kosti pod rastegnutom kožom ili postoperativni ožiljak je apsolutni razlog za re-kiruršku intervenciju.

Amputacija zbog komplikacija kroničnih bolesti

Postoji nekoliko kroničnih bolesti koje dovode do razvoja ireverzibilnih procesa u udovima:

 • Diabetes mellitus;
 • osteomijelitis;
 • Tuberkuloza kostiju;
 • Obliterans ateroskleroze;
 • Maligne neoplazme.

razvoj nekroze udova zbog ishemije zbog ateroskleroze, trombangiitisa, dijabetesa i drugih kroničnih bolesti

Svrha operacije je spriječiti toksine proizvedene u lezijskim žarištima u zdravim organima i tkivima tijela, kao i održavanje mišićno-koštane ravnoteže potrebne za protetiku.

Priprema za amputaciju

Često se amputacija mora provesti hitno, čim pacijent dođe na Odjel za traumatologiju. Izuzetno je važno u ovoj teškoj situaciji posvetiti dužnu pozornost problemu ublažavanja boli. Kod nedovoljne anestezije može se razviti bolan šok, koji negativno utječe na opće stanje bolesnika i pogoršava prognozu oporavka. To je jaka bol tijekom perioda pripreme i tijekom amputacije koja stvara strah i tjeskobu u postoperativnom razdoblju.

Ako se operacija izvodi po hitnim indikacijama (bez prethodne pripreme), češće se primjenjuje intubacijska anestezija, a tijekom planiranih amputacija oblik anestezije se odabire na temelju stanja tijela. To može biti regionalna ili opća anestezija.

Amputacija na razini kuka povezana je s opsežnim oštećenjem živčanih trupova, mišića i krvnih žila periosta - tj. Onih područja gdje postoje mnogi receptori boli. Epiduralna anestezija, koja je našla široku primjenu u suvremenoj kirurgiji, smanjuje rizik od komplikacija intoksikacije nakon skraćivanja ekstremiteta (u usporedbi s endotrahealnom metodom), te stvara uvjete za učinkovitu postoperativnu analgeziju.

U svakom slučaju, prilikom pripreme za planiranu amputaciju uzima se u obzir mogućnost korištenja jednog ili drugog oblika anestezije, kao i fizičko stanje pacijenta. Opća anestezija, sa svim svojim nedostacima, češće je poželjna jer pacijent ne uočava ozbiljnost događaja tijekom mutilacije.

Temeljna načela amputacije donjih ekstremiteta

tipične razine NK amputacije

U kirurškoj praksi dugo su se koristile amputacijske sheme, prema kojima je skraćivanje udova provedeno na takav način da se ubuduće može koristiti standardna proteza. Takav pristup često je doveo do nerazumnog uklanjanja zdravog tkiva.

Pretjerano visoka amputacija povećala je vjerojatnost stvaranja začaranog panja, koji se može korigirati samo sekundarnom operacijom. Glavni nedostatak amputacijskih shema klasične terenske kirurgije je nedostatak pričuvne udaljenosti za re-amputaciju i stvaranje individualne proteze.

Budući da se tehnologije medicinske rehabilitacije ubrzano razvijaju, a broj mogućnosti za protetske strukture ima na desetke jedinica, svaki slučaj amputacije u modernoj traumatologiji može se smatrati individualnim sa stajališta primijenjene metodologije i sheme postoperativnog oporavka.

Dakle, glavna načela operacije temeljne amputacije su: maksimalno moguće očuvanje anatomske funkcionalnosti noge, stvaranje panja kompatibilnog s dizajnom proteze, sprečavanje sindroma fantomske boli.

Opća pravila za amputaciju

Sve vrste amputacija i egarthacija odvijaju se u tri faze:

 1. Disekcija mekih tkiva;
 2. Obrada kosti, kirurško liječenje periosta;
 3. Podvezivanje krvnih žila, obrada živčanih trupaca.

Prema tehnici koja se koristi za seciranje mekog tkiva, amputacije se dijele na patchwork i kružne operacije.

Jedna amputacija flastera uključuje zatvaranje tretirane (piljene) kosti i mekog tkiva s jednim preklopom kože s potkožnim tkivom i fascijom. Poklopac je u obliku rakete ili jezika. Izrezivanje fragmenta vrši se tako da postoperativni ožiljak ide što je moguće dalje od radnog (potpornog) dijela panja.

Dvuhkoskutnaya amputacija - rana nakon skraćivanja je zatvorena s dva fragmenta, izrezana na suprotnim površinama ekstremiteta. Duljina preklopa s gore opisanim kirurškim tehnikama određena je izračunom, na temelju veličine promjera krnjeg ekstremiteta, uzimajući u obzir koeficijent kontraktilnosti kože.

Kružna amputacija - disekcija mekih tkiva provodi se u smjeru okomitom na uzdužnu os limba, tako da se u poprečnom presjeku formira kružnica ili elipsa. Ova se tehnika koristi na onim dijelovima tijela gdje se kost nalazi duboko u mekim tkivima (femoralna regija). Disekcija mekog tkiva se izvodi s jednim, dva ili tri pokreta (odnosno, amputacija se naziva jednostrukim, dvostupanjskim ili trodimenzionalnim).

Jednofazni (giljotinski) zahvat uključuje rezanje tkiva do kosti kružnim pokretima, nakon čega se piljenje kosti izvodi na istoj razini. Tehnika se koristi u izvanrednim situacijama vezanim za spašavanje života pacijenta (što se događa nakon nesreće, rana od metka, prirodnih katastrofa). Glavni nedostatak tehnike giljotine je potreba za sekundarnim zahvatom (reamputacijom) za ispravljanje zlokobnog (koničnog) panja, koji nije prikladan za protetiku.

primjer trostruke amputacije prema Pirogovu

Amputacija s dva pojačala izvodi se u dva koraka. U početku, koža je izrezana, potkožni sloj vlakana, fascija. Nadalje, koža u operiranom području je pomaknuta (s napetošću) na proksimalni dio ekstremiteta. Druga faza - secirani mišići koji prolaze uz rub istegnute kože. Nedostatak operacije - formiranje viška kože na obje strane panja. Ti fragmenti se zatim odsijecaju.

Trostupanjska kružna amputacija je operacija koja se izvodi na području udova, gdje jedna kost prolazi, okružena mekim tkivima. Kirurg izvodi disekciju na različitim razinama, u tri koraka. Prvo, izrežite površinsku kožu, potkožno tkivo, površinu i vlastitu fasciju. Zatim se mišići režu prema razini kontraktirane kože. Treća faza je disekcija dubokih mišića u proksimalnom smjeru (duž ruba povučene kože).

Nedostatak operacije su opsežni ožiljci na području panja (na potpornoj površini), suženi profil dijela piljevine od kosti. Nakon konusno-kružne amputacije, tehnički je nemoguće izvesti protetiku (potrebna je reampturacija). Stožasto-kružna tehnika koju je razvio ruski kirurg N.I. Pirogov, koji se koristi u kirurgiji za plinsku gangrenu, na terenu, gdje se stalno ranjava, a ne postoje uvjeti za provedbu planiranih operacija.

Tretman periosta i WC panjeva

Najvažnije točke u operaciji amputacije donjeg ekstremiteta je liječenje periosta i toaleta panja.

U aperiostalnoj metodi periost presijeca kružni rez na razini kosti piljevine, nakon čega se pomiče u distalnom smjeru. Kost je vidljiva ispod 2-milimetarskog periostalnog mjesta incizije (veći fragment se ne može ostaviti s obzirom na rizik od razvoja nekroze kosti).

U subperiostalnoj metodi, periost se secira ispod razine piljenja kosti (granična razina određena je formulom) i pomiče u središte (u proksimalnom smjeru). Nakon odrezivanja kosti, periost se šiva preko mjesta njegovog tretmana (piljevina). Ova metoda se rijetko koristi kod izvođenja amputacije kod starijih ljudi zbog bliskog rasta između periosta i kosti.

Kada se izvodi panj:

 • Oblačenje glavnih i malih plovila;
 • Hemostaza (za sprečavanje sekundarne infekcije);
 • Liječenje živčanih trupaca (sprečavanje nastanka neuroma)

Tehnički kompetentan tretman živaca može značajno smanjiti intenzitet fantomske boli koja se javlja kod većine pacijenata nakon amputacije, kao i spriječiti ulazak živaca u ožiljno tkivo.

Koriste se sljedeće metode:

 1. Presječeni živac je zašiven u omotač vezivnog tkiva;
 2. Kutno sjecište živca primjenjuje se daljnjim šivanjem vlakana epineurija;
 3. Šivanje krajeva prekriženih živaca.

Živci nisu rastegnuti kako bi se izbjeglo oštećenje unutarnjih žila i stvaranje hematoma. Prekomjerno sjecište je neprihvatljivo, jer može dovesti do atrofije tkiva panja.

Nakon obrade krvnih žila i šivanja provodi se panj. Koža je zašivena susjednim tkivima (potkožna celuloza, površinska i vlastita fascija). Mišići se dobro spajaju s kostima, tako da nisu zašiti. Postoperativni ožiljak mora ostati pokretan i, u svakom slučaju, ne smije se zalemiti s kostima.

Staklo prstiju

Kod teškog dijabetesa najopasnija komplikacija je gangrena stopala i distalne falange prsta. Amputacija nogu kod šećerne bolesti, nažalost, nije rijedak slučaj, unatoč značajnom napretku u liječenju endokrinih bolesti koje je medicina postigla tijekom proteklog desetljeća. Razina skraćivanja ekstremiteta određena je stanjem tkiva i krvnih žila.

Uz zadovoljavajući dotok krvi u udove, izvodi se patchwork disartikulacija prsta, izrezivanje leđa i plantarnih mrlja zajedno s potkožnim tkivom i fascijom. Zglobna površina metatarzalne glave nije oštećena. Nakon uklanjanja mačjeg tkiva primjenjuju se primarni šavovi, uspostavlja se drenaža.

S amputacijom dijabetičkog stopala i prstima prstiju koristi se nekoliko vrsta kirurških tehnika. Amputacija prema Sharpu provodi se gangrenom nekoliko prstiju i stopala, uz održavanje zadovoljavajućeg protoka krvi. Izrezane su velike mrlje (dorzalni i plantarni), nakon čega prelaze tetive mišića odgovornih za gibanje fleksija-ekstenzora prstiju, uočavaju metatarzalne kosti. Nakon tretmana koštanim tkivom rabi se primarni šav, uspostavlja se drenaža.

Pri izvođenju amputacije prema Choparu, u području metatarzalnih kostiju napravljena su dva reza s naknadnom ekstrakcijom. Tetive presijecaju se na maksimalnoj visini, amputacijska incizija se proteže duž poprečnoga tarzalnog zgloba (sačuvane su pete i talus kosti, ako je moguće). Panj je zatvoren s klapnom tabana odmah nakon ublažavanja upale.

Amputacija noge

Odluka o amputaciji potkoljenice gangrenom stopala se donosi ako se protok krvi zaustavi u stopalu, a dotok krvi u potkoljenicu održava na zadovoljavajućoj razini. Tehnika operacije je patchwork, s izrezivanjem dva fragmenta (dugi stražnji i kratki prednji dio). Osteoplastična amputacija noge uključuje rezanje fibule i tibije, liječenje debla živaca i krvnih žila, te uklanjanje soleusnog mišića. Meko tkivo u području kosti od piljevine ušiveno bez napetosti.

Amputacija tibije u srednjoj trećini Burgessa uključuje izrezivanje kratke prednje (2 cm) i duge stražnje klapne (15 cm) koja pokriva ranu. Formiranje ožiljaka provodi se na prednjoj površini panja. Tehnika pruža velike mogućnosti za ranu protetiku.

Amputacija kuka

Amputacija noge iznad koljena značajno smanjuje funkcionalnu pokretljivost udova. Indikacije za operaciju (osim za ozljede) - slabi protok krvi u nogama na pozadini gangrene stopala. Tijekom kirurških manipulacija na bedru treba raditi s femurom, velikim žilama, živčanim snopovima, prednjim i stražnjim mišićnim skupinama. Rubovi bedrene kosti nakon rezanja se zaokružuju šupljinom, obavlja se slojevito šivanje tkiva. Ispod fascije i mišića uspostavlja se aspiracijska drenaža.

Različite metode formiranja potpornog panja nazvane su po kirurzima koji su razvili tehnike amputacije. Tako se, na primjer, amputacija konusnom kružnom metodom prema Pirogovu koristi u vojnoj operaciji, kada je hitno potrebno spriječiti infekciju ozbiljno ozlijeđenog udova.

Amputacija bedra prema Gritti-Szymanowskom ili Albrechtovoj operaciji koristi se za amputacije začaranog panja (s nekompatibilnošću panja s protezom, s pojavom izraza u području ožiljka, smanjenjem pokretljivosti udova zbog nepravilnog spajanja mišića i ligamenata). Tehnika osteoplastične amputacije Gritti-Szymanowskog ne koristi se za ishemičnu bolest mišića i za totalne vaskularne patologije koje se razvijaju u obliteranima ateroskleroze.

Postoperativne komplikacije

Nakon amputacije donjih ekstremiteta mogu se pojaviti sljedeće komplikacije:

 • Infekcija rane;
 • Progresivna nekroza tkiva (s gangrenom);
 • Preinfarktno stanje;
 • Povreda moždane cirkulacije;
 • tromboembolija;
 • Bolnička pneumonija;
 • Pogoršanje kroničnih bolesti probavnog trakta.

Ispravno izvedena operacija, antibakterijska terapija i rana aktivacija pacijenta značajno smanjuju rizik od fatalnih posljedica nakon složenih amputacija.

Fantomski bolovi

Fantomska bol - tzv. Bol u odsječenom udu. Priroda ovog fenomena nije u potpunosti shvaćena, pa stoga postoje apsolutno (100%) učinkoviti načini za borbu protiv ovog iznimno neugodnog sindroma koji pogoršava kvalitetu života.

Pacijent s amputacijom na razini kuka često se žali na obamrlost prstiju, bol u stopalu, prigovaranje koljena ili žestoko svrab u području pete. Postoje mnogi medicinski režimi koji se koriste za uklanjanje fantomskog bolnog sindroma (PBS), ali samo integrirani pristup rješavanju problema daje pozitivne rezultate.

Važnu ulogu u prevenciji PBS-a igra lijek koji se koristi u preoperativnom i postoperativnom razdoblju. Druga važna točka je pravilan izbor operativne tehnike, a osobito liječenje prekriženih živaca.

Propisivanje antidepresiva u prvim danima nakon amputacije smanjuje intenzitet fantomskih bolova. I na kraju, rana tjelesna aktivnost, razvoj udova, stvrdnjavanje, vježbanje hodanja s protezom - sve gore navedene metode koje se koriste tijekom rehabilitacijskog razdoblja omogućavaju minimaliziranje manifestacije teške postoperativne komplikacije.

Psihološki stav

Nije takva osoba za koju poruka liječnika o predstojećoj operaciji osakaćenja ne bi izazvala ozbiljan stres. Kako živjeti? Kako opažati vijesti bliskim ljudima? Hoću li ja biti teret? Hoću li moći sam služiti? Zatim dolazi strah od pretrpljene patnje postoperativnog razdoblja. Sve te misli i uzbuđenja prirodna su reakcija na nadolazeći događaj. Istovremeno, treba reći da zahvaljujući dobro organiziranoj psihološkoj podršci mnogi ljudi uspijevaju relativno brzo prevladati razdoblje rehabilitacije.

Jedan je pacijent rekao da neće brinuti o amputaciji, jer to neće dovesti do oporavka. "Važno je da nakon operacije pronađem svoje mjesto u životu - sve moje misli o tome." Zaista, osobe s pozitivnim stavom imaju mnogo manju vjerojatnost da će doživjeti fantomske bolove, a pacijenti se brzo prilagode novim uvjetima života i komunikacije (uključujući i one koji su doživjeli amputaciju dvaju udova). Stoga je potrebno mirno slijediti preporuke liječnika, ne paničariti, ne žaliti se, ne izolirati se od prijatelja. Vjerujte mi, s takvim vitalnim stavom, ljudi oko vas neće primijetiti invaliditet, a to je vrlo važno za socijalnu prilagodbu.

Grupa osoba s invaliditetom

razne proteze koje se koriste nakon amputacije

Period oporavka nakon amputacije donjeg ekstremiteta je 6-8 mjeseci.

Invalidska skupina II ustanovljena je za osobe s protezom panja dvaju nogu, s panjom bedra u kombinaciji s porazom drugog kraka.

Skupina I daje se za kratke panjeve bedara na dva udova u kombinaciji s ograničenjem funkcionalnosti gornjih ekstremiteta.

III. Grupa invaliditeta bez naznake razdoblja ponovnog ispitivanja utvrđuje se za osobe koje su završile proces protetske obrade i dovoljno obnovile izgubljenu funkcionalnost udova.

Rehabilitacija nakon amputacije nogu iznad koljena

Amputacija noge iznad koljena - uklanjanje upaljenog uda ili njegovog dijela rezanjem. Operacija se provodi u slučaju da dođe do ozbiljnog oštećenja žila, postoje očiti znakovi gangrene i osoba je u smrtnoj opasnosti. Sličan postupak propisan je i za neučinkovitost alternativnog liječenja.

Indikacije za amputaciju

Među indikacijama amputacije udova postoje:

 • nekroza tkiva zbog smanjene cirkulacije krvi u donjim ekstremitetima;
 • gnojenje rane, praćeno oslobađanjem neugodnog mirisa;
 • razdvajanje nogu zbog ozljede;
 • stezanje krvnih žila zbog prekoračenja vremena primjene oklopa;
 • plinska gangrena (infekcija tijela zbog reprodukcije i rasta patološke flore);
 • rupture vena i arterija povezane s obilnim gubitkom krvi.

Amputacija noge pokazuje se gangrenom u starosti, kao i kod djece do jedne godine.

Od druge skupine uzroka najčešći su:

 • infekcija kroz otvorene površine rane;
 • kronična upala (tuberkuloza kostiju, osteomijelitis);
 • tumori raka maligne prirode;
 • destruktivni procesi u kostima;
 • progresivne ulcerativne manifestacije.

S neblagovremenom amputacijom, prognoza za pacijenta je razočaravajuća: daljnji razvoj patologije može dovesti do sepse i smrti.

Dijabetička gangrena

Ako pacijent ima dijabetes, postoji rizik od amputacije nožnog prsta ili cijelog ekstremiteta. To je zbog činjenice da tijekom bolesti koža stopala pati. Pukne, patogeni mikroorganizmi prodiru kroz mikroskopska oštećenja, a krv je zaražena. Patologija se razvija na pozadini smanjene osjetljivosti kože stopala.

Amputacija nogu kod šećerne bolesti uzrokovana je razvojem gangrene, koja se javlja na pozadini poremećaja metabolizma i smrti staničnih struktura.

Čimbenici koji utječu na pojavu gangrene u bolesnika s dijabetesom su:

 • usporen popravak stanica;
 • oštećenje živčanih završetaka (polineuropatija);
 • abnormalnosti kostiju;
 • slab imunološki sustav, sindrom imunodeficijencije;
 • višak tjelesne težine;
 • zlouporaba alkohola, pušenje;
 • čvrste, pogrešno odabrane cipele ili cipele.

Vrste dijabetičke gangrene:

 • neuropatska - povezana s poremećajima živčanog tkiva;
 • angiopatska - zbog vaskularnih anomalija;
 • osteopatski - uništava se lokomotorni sustav;
 • mixed - kombinira znakove nekoliko vrsta.

Ovisno o prisutnosti kliničkih manifestacija, utvrđuje se gangrena:

 1. Suha. Unutarnji prostor žila sporo se sužava. Bolest počinje s nožnim prstima.
 2. Mokro. Povezana infekcija. Bolest se razvija brzo, karakterizira je akutni tijek, praćen teškom intoksikacijom.

Aterosklerotična gangrena

Zbog ateroskleroze, koju karakterizira smanjenje u vaskularnom lumenu ili njegovo potpuno odsustvo. S obzirom na to, prekida se dotok krvi u određena tkiva i dolazi do njihove smrti.

 • smanjenje temperature, zašto postoji osjećaj hladnoće u nogama;
 • plava koža;
 • formiranje vidljive crte razgraničenja koja odvaja zdravo tkivo od pogođenog;
 • bol i oticanje upaljenog uda;
 • nedostatak pulsa u potkoljeničnoj posudi.

Kada se pojave prvi signali bolesti, važno je pravovremeno početi uzimati antibiotike: to će spriječiti povezivanje sekundarne infekcije.

Znakovi nadolazeće infekcije krvi (sepsa):

 • nizak krvni tlak;
 • lupanje srca;
 • groznica;
 • zbunjena svijest;
 • osip na koži;
 • bol u zglobovima;
 • bljedilo kože.

U teškim slučajevima može se propisati amputacija nožnog prsta ili cijeli ud (ovisno o zahvaćenom području).

Thromboangiitis obliterans

Bolest u kojoj su zahvaćena mala i srednja arterijska i venska žila. Pojavljuje se u boli, općem umoru, gubitku osjećaja, konvulzijama. U pratnji razvitka gangrene.

 • infektivne lezije;
 • hipotermija;
 • česte ozljede;
 • nestabilna mentalna stanja, stres;
 • alergijske manifestacije;
 • opijenost.

Vrste obliteranata tromboangiitisa:

U prvom slučaju su zahvaćene žile nogu, u drugom i trećem su identificirani uobičajeni simptomi bolesti.

 • bolni osjećaji koji se javljaju čak iu mirovanju;
  ulkusi;
 • trofički poremećaji;
 • nestanak pulsacije u krvnim žilama nogu;
 • smrt tkiva u području prstiju, gangrena.

Akutna ishemija u trombozi i emboliji arterija

Emboliju karakterizira kretanje krvnog ugruška koji se formira u patološkoj posudi i oštećenje zdravog. Stanje akutne ishemije povezano je s oštrim oštećenjem cirkulacije, patološkim funkcioniranjem oboljelog organa. U pratnji osjećaja ukočenosti u nogama, paralize mišića, nedostatka pulsacije, nastaje ukočenost mišića, gubi se pokretljivost zglobova.

Klasifikacija amputacija

Na temelju postojećih dokaza, amputacija udova je:

 • primarno (potrebno za suhu i vlažnu gangrenu);
 • sekundarna (provodi se u slučaju da tekuća medicinska terapija ne donosi olakšanje pacijentovom stanju);
 • ponovljeno (reamputacija) - izvodi se na već operiranom ekstremitetu koji je predmet daljnjeg napredovanja bolesti ili pojave komplikacija.
 • male noge i ruke su uklonjene;
 • velika - rezanje udova na razini bedra ili tibije, ramena ili podlaktice;
 • rane se izvode na početku postoperativnog perioda zbog formiranja gnojnice u području rane, razvoja teških komplikacija;
 • kasno - zbog produljenog ne-zacjeljivanja panja, pojave nekrotičnih promjena u njemu;
 • jednofazni i dvostupanjski (ovisno o tome koliko se faza izvodi).

Ne možete odrediti amputaciju, ako pacijent ima agoniju.

Metode za seciranje mekog tkiva

Postoje opcije amputacije:

 1. Kružno rezanje ud je okomito na duljinu kosti.
 2. Patchwork - nakon operacije, donji panj se zatvara preostalim kožnim zaliscima. Postoji tehnika amputacije jednostrukog ili dvostrukog režnja.
 3. Oval - ravnina presjeka nije smještena pod pravim kutom, već koso. Zbog toga je moguće da se skraćena kost zatvori viškom postojećeg mekog tkiva. Metoda je najčešća.

Ako je potrebna hitna amputacija i život pacijenta ovisi o brzini njegove primjene, tada se pribjegava spašavanju giljotine (trenutnom rezanju) udova.

Priprema za amputaciju

Pripremna faza uključuje provedbu vizualnog pregleda pacijenta, u kojem liječnik određuje potrebnu razinu amputacije, provodi anesteziju ozlijeđene noge. Izvodi se primjenom lokalne ili opće anestezije. Nedostatak anestezije može potaknuti bolni šok i pogoršati stanje pacijenta.

Tijek rada

Kirurški zahvat za podrezivanje noge iznad koljena podrazumijeva poštivanje općih načela amputacije ekstremiteta:

 • disekcija mišića;
 • piljenje kosti, tretman periosta;
 • povezivanje vena i arterija, živaca.

Nakon obrade krvnih žila i živaca, panj se zašiva.

Razdoblje rehabilitacije

Pravilna rehabilitacija pomoći će izbjeći komplikacije koje se mogu pojaviti nakon operacije.

Razdoblje oporavka uključuje provedbu odgovarajuće skrbi o panju i uključuje:

 • održavanje normalnog stanja postoperativne šavove;
 • masaža panja smanjuje prekomjernu osjetljivost;
 • svakodnevno pranje toplom vodom i sapunom, tuširanje;
 • redovita tjelovježba, usmjerena na nastavak normalnog funkcioniranja pohranjenih mišića;
 • prolazak fizioterapije, tečaj masaže;
 • društvena prilagodba osobe;
 • instalacija proteze.

Da bi se koža omekšala u postoperativnom ožiljku, preporučljivo je podmazati je hidratantnom kremom. Uz dopuštenje liječnika, možete koristiti tradicionalne metode.

Podrška lijekovima

Lijekovi su potrebni za ublažavanje boli nakon operacije (fantomska bol, pravi osjećaj izgubljene noge), oticanje, upala, svrbež.

Kako bi se uklonili negativni postoperativni simptomi, pacijentu se propisuje:

 1. Nesteroidni protuupalni lijekovi (meloksikam, diklofenak, ketorolak).
 2. Antidepresivi. Njihova uporaba povezana je s depresivnim psiho-emocionalnim stanjem pacijenta.
 3. Antibiotici - uzimaju se u slučaju infekcije povezivanja.

Masaža, fizioterapija, gimnastika pomoći će smanjiti bol.

Stvaranje panja

Proces formiranja panja uključuje:

 • antiseptičko liječenje rana;
 • superpo zavoje.

Da bi se spriječila ponovna infekcija, pacijentima se savjetuje da se dobro brinu za panj, da koriste posebne praške ili kreme. Spriječiti oticanje tkiva može, ako se nametne na amputirani krajnji zavoj, elastični zavoj. Masaža limfne drenaže ima dobar učinak protiv edeme.

Fizikalna terapija

Izvođenje posebnog seta gimnastičkih vježbi usmjereno je na obnavljanje pokreta nogu, jačanje mišićnog sustava, što će vam omogućiti da uspješno koristite protezu u budućnosti.

Ljudima koji su bili amputirani preporuča se sljedeće vježbe:

 • lezite na trbuh, podignite noge, raširite ih i povežite (morate podignuti panj što je moguće više);
 • ležati na leđima, savijati zdravi ud u zglobu koljena, odmoriti stopalo na podu, podići pacijenta na razinu koljena.

Sve pokrete treba obaviti pažljivo. Trebate to činiti redovito, postupno povećavajući opterećenje.

Socijalna i radna rehabilitacija

Osobi koja je podvrgnuta amputaciji noge dodijeljena je skupina osoba s invaliditetom zbog ograničenja svojih fizičkih sposobnosti, dodjeljuje se mirovina. Da bi se što više osjećala ugodno u svom društvu, potrebna je maksimalna moguća obnova njegove društvene i radne aktivnosti. To će omogućiti pacijentu da se prilagodi svakodnevnom životu.

protetika

Postupak uključuje zamjenu amputiranog ekstremiteta umjetnom protezom.

Nakon amputacije noge iznad koljenog zgloba koriste se protetska pomagala:

 • uz prisutnost modula koljena (dopustiti slobodno savijanje noge);
 • zamijeniti cijeli ud, opremljen steznim steznikom (ako nema panja).

Često se koriste mikroprocesorske proteze, koje pokreću neuromuskularni impulsi, prolazeći u kultu.

Zahvaljujući protetici, mnoge osobe s invaliditetom u potpunosti žive i nastavljaju raditi na radnim mjestima s laganim radnim uvjetima.

Moguće komplikacije

Postupak ekscizije ozlijeđene noge je složen i povezan je s rizikom razvoja mnogih postoperativnih komplikacija. To su:

 • sporo iscjeljivanje panja;
 • infekcija uzrokovana nepravilnom skrbi, kršenje načela asepse;
 • umiranje tkiva u području rane, potreba za ponovnom ekscizijom;
 • fantomski bolovi;
 • ozbiljno oticanje, sprječavanje nošenja proteze;
 • povrede strukture i funkcioniranja zgloba kuka;
 • začepljenje velikih krvnih žila krvnim ugrušcima (tromboza);
 • teško krvarenje;
 • slaba tolerancija anestetičkih tvari, pojava alergijskih reakcija.

Uzimajući u obzir rizike za pacijenta i njihovo odgovarajuće upozorenje, pomoći će smanjiti vjerojatnost neželjenih posljedica u postoperativnom razdoblju. Inače se izvodi reamputacija.

Amputacija noge je ekstremna mjera, kojoj se pribjegava ako je medicinska terapija nemoćna i pacijent je u smrtnoj opasnosti. Postupak omogućuje osobi da spasi život, ali je vrlo traumatična za njegovu psihu. Da bi oporavak pacijenta nakon operacije bio što učinkovitiji, potrebno mu je pružiti pravovremenu i kvalitetnu psihološku pomoć s ciljem usvajanja trenutnog fizičkog stanja i ispravljanja životnih ciljeva, stavova i vrijednosti. Zahvaljujući psihološkoj podršci, možete vratiti psiho-emocionalnu pozadinu bolesne osobe.

Indikacije za amputaciju u gangreni i rehabilitaciju

Liječenje gangrene sastoji se od kompleksa korištenih lijekova širokog spektra djelovanja, kao i različitih terapijskih metoda koje imaju za cilj suzbijanje procesa truljenja tkiva ekstremiteta i ubrzavanje oporavka pacijenta. Jedan od radikalnih načina spašavanja života osobe gangrenom je amputacija udova u tom segmentu gdje patološko stanje tkiva nije fiksirano, a stabilna cirkulacija krvi nastavlja se ishranom tkiva, krvnih žila, mišićnih vlakana. Ako se dio tijela ne amputira na vrijeme, dezintegracija mekih tkiva će se nastaviti i nekroza će porasti sve više i bliže tijelu. Trovanje tijela egzotoksinima će dosegnuti kritične pokazatelje i na kraju dovesti do zatajenja bubrega, poremećaja srca i daljnjeg početka smrti.

Prije amputacije

Kirurško izrezivanje dijela udova primjenjuje se samo kao posljednje sredstvo, kada sve druge korištene terapije ne donesu željeni rezultat. Prije izvođenja amputacije, kirurg prati stanje ekstremiteta i donosi odluku o kirurškom zahvatu samo na temelju nezadovoljavajuće kliničke slike stanja noge.

U tom smislu, postavlja se dobro utemeljeno pitanje: koliko dugo bolesna osoba živi s gangrenom noge? Na očekivano trajanje života utječu brojni čimbenici, kao i fiziološke karakteristike pacijenta.

Prognoza - koliko njih živi s gangrenom bez amputacije?

Ako osoba ne izvrši pravovremeni prekid udova u sterilnoj operacijskoj sobi, prognoza je razočaravajuća. Pacijent će umrijeti u užasnoj agoniji u roku od 10-15 dana. Možda početak smrti i ranije. To posebno vrijedi za one ljude koji imaju slabe srce ili u početku pate od vaskularnih patologija. Kako se pacijent osjeća još gore, potrebno mu je ubrizgati moćne lijekove protiv bolova koji će suzbiti bolni sindrom koji je uvijek prisutan pri gangrenoznom truljenju udova.

U isto vrijeme, smrt se ne javlja zbog nekroze epitela, mišićnih vlakana i mekih tkiva u nozi, već zbog negativnih posljedica koje nastaju kao posljedica napretka bolesti. Akumulira se količina toksičnih tvari akumuliranih u procesu vitalne aktivnosti bakterijske mikroflore, a bubrezi se ne mogu nositi s takvim volumenom toksina. U tom smislu postoji sekundarna bolest koja se naziva renalna insuficijencija. Prisutnost ove dijagnoze ukazuje na to da bubrezi ne djeluju i nakon ove faze smrt se događa već 2-3 dana.

svjedočenje

Da bi liječnik donio konačnu odluku o kirurškoj intervenciji, mora postojati dobar razlog i odgovarajući klinički tijek bolesti. Osobito su indikacije za amputirane dijelove tijela koje je zahvatila gangrena sljedeće:

 • brzo napredovanje upalnih lezija;
 • nedostatak pozitivne dinamike na oporavak;
 • mikroflora koja izaziva nekrozu ne reagira na jake antibakterijske lijekove i nastavlja se dijeliti;
 • komatozno i ​​predkomatozno stanje pacijenta, izazvano oštrim porastom toksina u krvi;
 • bakterijska infekcija koštanog tkiva, uz prodiranje infekcije u koštanu srž, što isključuje mogućnost daljnje terapije lijekovima čiji je cilj očuvanje noge;
 • postoji stvarna opasnost da će se zbog ozbiljno oslabljenog imunološkog sustava pojaviti sepsa i da će pacijent umrijeti od trovanja krvi;
 • novi dijelovi tkiva udova postaju crni, nakupljaju se velike količine gnoja, povećava se smrdljiv miris (osobito s plinskom gangrenom);
 • testovi venske krvi i urina pokazuju da bubrezi više ne podnose funkciju čišćenja limfne tekućine i krvi, što dovodi do razvoja teškog oblika trovanja tijela i rizika od smrti.

U isto vrijeme, čak i prije amputacije, pacijentu se daje pravo izbora. On osobno potpisuje dokumente o sporazumu za provođenje ove operacije, au slučaju odbijanja, liječnik nema pravo na izuzimanje udova bez dopuštenja.

Pacijentov potpis upozorava na mogućnost smrtnog ishoda u slučaju neuspjeha kirurškog liječenja.

Amputacija noge s gangrenom u starosti

Kada osoba dosegne svoje napredne godine, rizik od tako ozbiljne operacije kao što je amputacija postaje ozbiljan test stresa za kardiovaskularni sustav pacijenta. Postoji velika vjerojatnost da srce jednostavno neće tolerirati primijenjenu dozu anestezije i prestat će raditi izravno tijekom operacije. Stoga, specifičnost izrezivanja nogu s nekrozom tkiva u starosti je provesti operaciju bez početka bolesti do kritičnog stanja.

Od velike je važnosti čimbenik koji u starijim osobama vrlo rijetko podliježe uspješnoj terapiji lijekovima. Samo 35% slučajeva akutne gangrene u starijih osoba završava potpunim oporavkom bez uporabe amputacije. U drugim slučajevima, progresija bolesti odvija se dinamički, a kirurg se ne ustručava donijeti odluku o odsijecanju bolesnog ekstremiteta. Osim toga, što je stariji pacijent, veća je vjerojatnost da će se gangrena nakon amputacije noge ponovno manifestirati u obliku relapsa, ali samo na njegovom višem dijelu.

Kako se nastavlja operacija na amputaciji donjih ekstremiteta gangrenom?

Kirurški zahvat s ciljem kirurškog odrezivanja nogu u slučaju oštećenja tkiva gangrene provodi se u sterilnoj operacijskoj dvorani pod općom anestezijom. Mehanizam samice ovisi o tome koliko se proširio proces nekroze i provodi se prema sljedećem principu.

Amputacija stopala

Ahilove tetive i vezivno tkivo odsječene su na spoju noge i stopala. Kirurg izvodi pročišćavanje kostiju kako bi obavio normalno šivanje rubova rane. Nakon šivanja, površina rane je vezana sterilnim tkivom od gaze i pacijent je prebačen u jedinicu intenzivne njege tijekom prvog dana. Ako je proces oporavka stabilan, daljnji oporavak odvija se u Općoj kirurškoj komori.

Amputacija nožnog prsta

To je jedna od najjednostavnijih kirurških intervencija ove vrste. Može se izvesti lokalnom anestezijom ili pod općom anestezijom. To već ovisi o tome kako pacijent tolerira učinke opojnih droga u medicinske svrhe. S gangrenom nožnog prsta, također je odsječena duž zgloba. Ako se nekroza tkiva približi stopalu, rez se napravi do same falange prsta. U smislu daljnje obrade, provode se ista terapijska djelovanja.

Amputacija iznad koljena

Odrezivanje nogu iznad zgloba koljena provodi se izravno na spoju koštane stijenke kuka s tkivom koje povezuje ova dva dijela mišićno-koštanog sustava. Ako se gangrena podigne što bliže tijelu, noga se odsiječe duž zgloba kuka. Izrezivanje ekstremiteta u tako visokom segmentu smatra se opasnom manipulacijom i ne pridonosi povoljnoj prognozi oporavka. Glavni rizik je da blizina površine rane tijelu, nastala nakon amputacije, dovodi do čestih recidiva i prodora bakterijske mikroflore u trbušnu šupljinu.

Amputacija s gangrenom donjih ekstremiteta uvijek je složen terapijski proces, čija specifičnost leži ne samo u samom postupku odrezivanja dijela ljudskog tijela podložnog zaraznom truljenju, već i ne manje problematične postkirurške rehabilitacije.

Nakon operacije

U poslijeoperacijskom razdoblju iznimno je važno pacijentu pružiti ugodne uvjete bolničkog odjela, njegu i sve potrebne lijekove za što brži oporavak općeg zdravlja. Za provedbu ovih komponenti razlikuju se sljedeće terapijske skupine.

Psihološka pomoć

Pacijenti koji su preživjeli amputaciju suočeni su s nevjerojatnim psihološkim stresom koji je povezan sa šokom stanja svijesti. Činjenica je da nakon buđenja iz anestezije pacijent shvaća da jedan od potpornih dijelova njegova tijela više ne postoji. Noga s kojom je živio nekoliko desetljeća bio je odsječen i nikad mu se nije vratio. To je u suprotnosti sa samom strukturom ljudske fiziologije. Stoga je iznimno važno da pacijenta pažljivo i pažljivo okružite. Recite da život ne završava tu, i da će se u budućnosti, uz podršku voljenih, sve stabilizirati, moći ćete podići dobru protezu i osoba će se opet moći samostalno kretati, biti u uspravnom položaju. On neće biti teret za svoje najmilije.

Takva psihološka sugestija pružit će osobi koja je preživjela amputaciju najbrži mogući oporavak i spriječiti rizik od samoubojstva.

Terapija lijekovima

Nakon operacije potrebna je supresija bakterijske mikroflore, koja je još uvijek prisutna u prekomjernim količinama u krvi i obodnim tkivima amputiranog ekstremiteta. Stoga je s medicinskog stajališta pacijentu pokazana intramuskularna i intravenska primjena snažnih antibakterijskih lijekova. To je potrebno da se ne ponovi bolest i nema potrebe za ponovnim čišćenjem površine rane, koja je već počela postepeno zatezati.

Fizička rehabilitacija

Posljedice amputacije uvijek uključuju kršenje uobičajenog načina života osobe. Fizički oporavak zdravlja leži u činjenici da je u prva 2 mjeseca bolesnik kontraindiciran za opterećenje amputiranog panja. Neophodno je miješati, brusiti i koristiti u svakom pogledu u procesu aktivnog života, ali još uvijek ne možete podići protezu u tom razdoblju ili povrijediti nogu drugim metodama mehaničkog djelovanja. To može izazvati upalu preostalog dijela ekstremiteta i poremetiti stabilan proces zacjeljivanja epitelnih tkiva.


Članci O Depilacije