Griseofulvin - upute za uporabu i ocjene

Ovaj lijek se koristi u teškim slučajevima mikoze, ima određene kontraindikacije i neželjene nuspojave na hepatobilijarni sustav tijela. Zbog toga se Griseofulvin ne može koristiti za liječenje gljivične infekcije bez liječničkog recepta. Pročitajte upute za uporabu navedenog lijeka.

Drug Griseofulvin

Lijek je visoko disperzirani oblik antifungalnog antibiotika kojeg proizvode gljivične plijesni roda Penicillium - Penicillium nigricans. Minimalne koncentracije sredstava imaju fungistatski učinak, zaustavljajući rast i razvoj patogena. U isto vrijeme, velike doze antibiotika potpuno uništavaju kolonije gljivičnih mikroorganizama.

Sastav i oblik otpuštanja

Aktivna komponenta lijeka je griseofulvin. Ovisno o obliku doziranja antibiotika (tablete, mast 2,5% ili suspenzija), određeni ekscipijenti su dodatno uključeni u sastav lijeka, na primjer, laktoza monohidrat ili salicilna kiselina. Terapija gljivičnih oboljenja u najvećem dijelu provodi se oralnom primjenom sredstava, što je uzrokovano lakoćom upotrebe (usklađenosti) oblika doziranja.

Tablete se prodaju u blister pakiranju od 10 komada. Kartonsko pakiranje sadrži 20 tableta. Prema uputama za uporabu, koncentracija aktivne tvari u 1 tableti dostiže 125 mg. Osim glavne komponente, lijek uključuje:

 • povidon;
 • laktoza monohidrat;
 • kukuruzni škrob;
 • polietilen glikol;
 • magnezij stearat.

Farmakodinamika i farmakokinetika

Terapijski učinak primjene lijeka postiže se oštećenjem aktivne tvari na formiranje mitotskog vretena u procesu podjele gljivičnih stanica. Griseofulvin blokira sintezu proteinskih struktura potrebnih za razvoj mikroorganizma, uzrokujući time njegovu smrt. Antimikotik je aktivan protiv gljivica roda:

Upute za uporabu pokazuju da se nakon uzimanja pilule aktivna tvar gotovo u potpunosti apsorbira u sustavnu cirkulaciju iz crijeva. Lijek je karakteriziran pretežnom akumulacijom u koži, njezinim dodacima, masnom tkivu, jetri i skeletnim mišićima, a Griseofulvin se metabolizira u jetrenim stanicama i stvara neaktivne produkte razgradnje. Izlučivanje se provodi uglavnom putem bubrega.

Indikacije za uporabu

Lijek se propisuje za liječenje infekcija uzrokovanih vrstama gljivičnih mikroorganizama koji su osjetljivi na aktivnu komponentu lijeka. Lijek se preporuča osobama koje pate od lišajeva bilo koje lokalizacije. Lijek je učinkovit protiv gljivica noktiju ili onikomikoze. Osim ovih indikacija, upute za uporabu preporučuju uporabu lijeka u sljedećim uvjetima:

 • epidermofitija kože;
 • Favus (gljivična infekcija vlasišta);
 • microsporia;
 • atletskog stopala i ruke uzrokovane Trichophyton rubrum, Trichophyton interdigitale;
 • trihofitoza (infekcija glatkog vlasišta);
 • teške mikoze kože.

Doziranje i primjena

Ovisno o prirodi i opsegu lezije, terapija mikozama može predložiti oralnu ili lokalnu primjenu antifungalnih sredstava. U slučajevima kada kliničke manifestacije bolesti zahtijevaju sustavno liječenje, Griseofulvin se propisuje u obliku tableta ili suspenzija u dozama koje određuje liječnik, uzimajući u obzir stanje pacijenta. Mast, ili liniment se koristi za uklanjanje lokaliziranih zaraznih žarišta. U slučaju opsežnih lezija, kombinirana primjena oba oblika doziranja lijeka se prakticira.

Tablete Griseofulvin

Budući da se antibiotik bolje apsorbira u prisutnosti masti u gastrointestinalnom traktu, treba ga uzeti nakon ili tijekom obroka, uz dodatak žličice bilo kojeg biljnog ulja. Dnevna doza Griseofulvina podijeljena je u 4 doze s razmacima od šest sati. Režim liječenja odabire liječnik koji tijekom liječenja stalno prati njegovu učinkovitost.

Upute za uporabu Griseofulvina preporučuje uzimanje tableta na sljedeći način:

 1. Kod mikroskopije se dnevno daje 500-1000 mg tvari. Antimikozni lijek treba uzimati svaki dan do prvog negativnog testa krvi na gljivičnu infekciju. Tada se alat mora konzumirati svaki drugi dan tijekom dva tjedna, a zatim smanjiti učestalost primanja do 2 puta tjedno.
 2. Za trichophytosis, onychomycosis i favus od skalp, odrasli bolesnici težine do 50 kg su propisane 625 mg od lijeka tijekom dana. Ako pacijentova težina premašuje, na svakih 10 kg tjelesne težine dodajte 1 tabletu ili 125 mg Griseofulvina. Antibiotik se uzima na isti način kao s mikrosporijom.

Svakih 100 grama linimenta sadrži 2,5 g Griseofulvina. Sredstvo se nanosi tankim slojem dva puta dnevno. Trajanje liječenja određuje liječnik pojedinačno za svakog pacijenta. Za liječenje microsporia masti Griseofulvin treba koristiti najmanje 4 tjedna. Za liječenje onikomikoze, favusa i trihophytia, liniment se primjenjuje dva puta dnevno tijekom 14 dana. Osim toga, u liječenju zanemarene gljivice noktiju s mastima, preporučuje se da se prethodno ukloni zahvaćena ploča posebnim sredstvima za omekšavanje.

Posebne upute

Liječnici preporučuju da pažljivo proučite pravila za primjenu tableta i masti Griseofulvin - upute za uporabu pomoći će vam da to razumijete. Dakle, tijekom liječenja gljivičnih lezija kose, treba ih stalno obrijati, a glavu oprati samo sapunom dva puta tjedno. Griseofulvin treba koristiti oprezno kod osoba čija aktivnost uključuje potrebu za povećanom koncentracijom ili brzinom psihomotornih reakcija. Osim toga, tijekom primanja tableta potrebno je provoditi periodično laboratorijsko praćenje krvnih parametara.

Griseofulvin za djecu

Upute za uporabu navode da se antibiotik u obliku suspenzije može davati malim pacijentima, počevši s tri godine. Za liječenje infiltrativno-gnojnih i površnih oblika oduzimanja Griseofulvina uzima se 18 mg lijeka po kg tjelesne težine djeteta. Za gljivične lezije glave ili noktiju, dnevna doza je 16 mg / kg. U tom slučaju trajanje liječenja je približno 8 mjeseci. Mast Griseofulvin se ne koristi za liječenje djece mlađe od 14 godina.

Interakcija lijekova

Istovremeno imenovanje antifungalnog antibiotika s indirektnim antikoagulansima (derivati ​​oksikumarina, indandiona) dovodi do smanjenja aktivnosti potonjeg. Slična je situacija i kod uzimanja oralnih kontraceptiva tijekom terapije Griseofulvinom. Barbiturati slabe antimikozni učinak lijeka.

Nuspojave

Sudeći po ocjenama, Griseofulvin može uzrokovati poremećaj organa probavnog sustava, dispeptičke poremećaje. Upute za uporabu navode da u rijetkim slučajevima postoji poremećaj stolice (konstipacija, proljev). Na središnjem živčanom sustavu mogu se pojaviti glavobolje, asthenovegetativni i neurološki simptomi. U rijetkim situacijama, razvoj povećane osjetljivosti na djelovanje svjetla vidljivog spektra i ultraljubičastih zraka. Uz to, primanje Griseofulvina ispunjeno je sljedećim nuspojavama:

 • neuropatije;
 • mučnina, povraćanje;
 • kandidalni stomatitis;
 • leukopenija;
 • agranulocitoza;
 • alergijske reakcije.

kontraindikacije

Lijek je zabranjen za uporabu u slučaju teških oštećenja jetre i bubrega. Osim toga, antimikotik se ne može koristiti ako bolesnik ima maligne tumore. Ako postoji sklonost alergijskoj reakciji na komponente Griseofulvina - upute za uporabu također ne preporučuju uporabu antibiotika. Diabetes mellitus je kontraindikacija za primjenu suspenzija.

Povijest akutnog cerebrovaskularnog udesa, prema uputama, također je apsolutno ograničenje za sustavnu antibiotsku terapiju. Lijek se ne preporučuje za uporabu tijekom trudnoće i dojenja. Uputa upozorava da bi u slučaju razvoja negativnih učinaka davanje lijeka trebalo prekinuti nekoliko dana. U takvoj situaciji liječnici su pacijentima propisivali i multivitamine.

Uvjeti prodaje i skladištenja

Lijek je prikladan za uporabu tri godine od datuma proizvodnje. Lijek je dostupan na recept. Lijek čuvajte izvan dosega djece na temperaturi do 20 ° C.

analoga

Ako pacijent iz bilo kojeg razloga ne može koristiti Griseofulvin, liječnici će se poslužiti propisivanjem njegovih analoga. Trenutno, ljekarne nude veliki izbor lijekova sa sličnim farmakološkim djelovanjem. Iz tog razloga, pokupiti analogni Griseofulvina nije teško. U medicinskoj praksi propisani su sljedeći lijekovi:

Cijena Griseofulvina

Cijena tableta u ljekarnama u Moskvi iznosi 254-340 str. za jednu kutiju koja sadrži 20 tableta. Istodobno, svjedočanstva pacijenata ukazuju na to da neka prodajna mjesta nepotrebno povećavaju cijenu Griseofulvina. Možete kupiti lijek na specijaliziranim stranicama. Virtualni prodavači, u pravilu, prodaju alat po nižoj cijeni od svojih "pravih" konkurenata.

Recenzije

Koristila je Griseofulvin mast kad je liječila onikomikozu. Isprva sam obradio nokatnu ploču jodom. Zatim je nanijela tanki sloj laminata, nakon čega je lijek fiksirala žbukom. Ponovio sam ovaj postupak dva puta dnevno tijekom 8 tjedana. Na kraju tretmana gljiva je potpuno nestala i nokat se počeo oporavljati.

Primijenjen Griseofulvin iz teške trihophytia. Uzeo sam 1000 mg lijeka dnevno. Nakon tjedan dana liječenja pojavio se kandidalni stomatitis, koji je, sudeći prema pregledima, česta popratna pojava primjene antimikotika. S obzirom na to, tečaj je morao biti privremeno prekinut. Nakon 6 tjedana uzimanja tableta bilo je moguće potpuno ukloniti gljivice.

Uzeo Griseofulvin protiv mikrosporije. U tom slučaju, liječnik je savjetovao da se dopuni sistemska terapija s lokalnim učincima na zahvaćeno područje. Kao rezultat aktivne borbe protiv gljivica, pojavili su se problemi s jetrom, zbog čega smo morali napustiti takvo liječenje i preći na lijekove s više benignim učinkom.

Griseofulvin djeca: upute za uporabu

Gotovo svaka druga obitelj nalazi se kod gljivičnih oboljenja kod djece. I to ne čudi: nakon svega, oni vode aktivan način života, stalno u kontaktu sa životinjama, svatko želi okusiti, čak i ako nije jestiv. Postoji mnogo antifungalnih lijekova na policama ljekarni, ali ne biste trebali sami odabrati lijek. Kada se pojave prvi simptomi bolesti, trebate konzultirati stručnjaka koji će utvrditi ispravnu dijagnozu i odrediti liječenje.

Jedan od uobičajenih antimikotičkih lijekova koji se propisuju djeci je Griseofulvin. Učinkovito se bori protiv patogene gljivice i potpuno oslobađa tijelo od infekcije. Roditelji moraju proučiti upute za primjenu Griseofulvine, a ako se tijekom uzimanja lijeka pojave neželjene reakcije, obratite se liječniku.

struktura

Glavna tvar u lijeku je griseofulvin. Pomoćne komponente u tabletu uključuju:

 • krumpirov škrob;
 • kalcijev stearat;
 • laktoza monohidrat.

Sastav linimenta, osim griseofulvina, uključuje:

 • salicilna kiselina (10 mg);
 • dimetil sulfoksid (0,5 g);
 • komorač;
 • Aerosil.

Obrazac za izdavanje

Griseofulvin je dostupan u tri oblika:

 • tablete, čija je doza 125 mg;
 • suspenzija u volumenu od 100 ml, u kojoj 1 ml sadrži 100 mg aktivne tvari;
 • 2,5% sredstva za vanjsku upotrebu (20 g u posudi).

Farmakološko djelovanje

Griseofulvin učinkovito se bori protiv epidermofita, trihofitama, microsporusa. Ima mikostatički učinak.

Aktivni sastojak lijeka narušava podjelu i formiranje zida u stanici gljivica suzbijanjem sinteze proteina.

Indikacije za uporabu

Griseofulvin se propisuje za djecu sa sljedećim bolestima:

 • gljiva za nokte;
 • favus;
 • mikrosporija i trihofitija kose i kože.

kontraindikacije

Uporaba lijeka je zabranjena za bolesnike s niskim brojem bijelih krvnih stanica u općem krvnom testu. Kontraindikacije su također:

 • zatajenje jetre i bubrega;
 • porfirijom;
 • maligne neoplazme;
 • bolesti krvi.

Djeci s dijabetesom i dijatezom ne smije se propisati suspenzija. Zabranjeno je davati tabletu u obliku lijeka bebama do tri godine.

Upute (načini uporabe i doziranje) za djecu

utrljavanje

Ovaj oblik lijeka se koristi lokalno. U slučaju gljivične infekcije vlasišta, Griseofulvin u dnevnom volumenu od 30 ml svakodnevno se protrlja u kožu. Tretman se provodi tijekom kliničkih manifestacija i najmanje 2 tjedna nakon njihovog završetka na temelju tri negativna ispitivanja materijala pod mikroskopom. Za onikomikozu se preporuča liječiti nokte keratolitičkim preparatima prije upotrebe, a zatim nanijeti laminat.

obustava

Doza suspenzije za djecu ovisi o njihovoj dobi:

 • Dijete mlađe od tri godine može dobiti 1 žličicu lijeka dva puta dnevno;
 • od 3 do 7 godina - doza se povećava na 2 žličice dva puta dnevno;
 • djeca u dobi od 7 do 15 godina mogu uzeti 2 žličice tri puta dnevno;
 • kod tinejdžera starijih od 15 godina preporučena doza je 2 žličice četiri puta dnevno.

Preporuča se suspenzija prije obroka.

tablete

Doziranje djece određuje se izračunom. Za ovo:

 • s mikroskopijom, 22 mg lijeka se množi s težinom djeteta u kilogramima, dobivena količina se dijeli u tri doze;
 • s gljivičnim infekcijama noktiju, trichophytia i favus od skalp, 16 mg lijeka se množi po tjelesnoj težini, rezultirajuća doza je podijeljena u tri doze.

Tablete se piju čajnom žličicom biljnog ulja. Tijek liječenja se nastavlja do prvog negativnog rezultata mikroskopskog pregleda.

predozirati

Nisu poznati slučajevi predoziranja lijekom. Moguće manifestacije nuspojava koje će zahtijevati ukidanje lijekova i simptomatsku terapiju.

Interakcija s drugim sredstvima

Kada se miješa unos antimikotika s drugim lijekovima, treba razmotriti sljedeće točke:

 • Griseofulvin može smanjiti učinkovitost indirektnih antikoagulanata i oralnih hormonskih kontraceptiva;
 • barbiturati pri zajedničkom prijemu smanjuju antifungalni učinak Griseofulvina;
 • istovremena primjena s ciklosporinom dovodi do smanjenja njegove koncentracije u krvi.

Nuspojave

Neželjene nuspojave javljaju se rijetko, ali ih trebate biti svjesni kako biste se konzultirali sa svojim liječnikom kada se pojave prvi znakovi i eventualno prestanete uzimati lijek.

Te reakcije uključuju:

 • simptomi dispepsije (mučnina, povraćanje, proljev, bol u trbuhu);
 • alergijske manifestacije (urtikarija, osip na koži, toksična epidermalna nekroliza);
 • promjene u sastavu krvi (granulocitopenija, leukopenija);
 • vrtoglavica, glavobolja;
 • povećana osjetljivost na sunčevu svjetlost;
 • kandidalni stomatitis.

Analogi za djecu

Griseofulvina analozi prihvatljivi za uporabu u liječenju djece uključuju:

Recenzije

Korisničke recenzije o lijeku kontroverzne su. Mnogi ljudi ukazuju na razvoj nuspojava, ali u isto vrijeme smatraju da je lijek djelotvoran.

Kad je moja kći imala jedva 10 mjeseci, na glavi joj se pojavila pjegica. Isprva joj nisam pridavao važnost, sve dok se ista mjesta nisu pojavila na mom ramenu i podlaktici. Otišli smo kod dermatologa, prošli testove i dali nam obje dijagnoze - mikroskopiju. Samo dijete ima vlasište, a ja glatku kožu. Imenovan je Griseofulvin. Djevojčica je loše podnosila lijek, povremeno je povraćala, ali je nisu prestali uzimati. Mjesec dana kasnije, napravili su testove, rezultat se pokazao negativnim, doza lijeka se postupno smanjivala do potpunog povlačenja. Unatoč nuspojavama, pokazalo se da je sredstvo učinkovito.

Moj sin ima lišaj na glavi. Odmah je otrčao do dermatologa. Liječnik je propisao složeni tretman, a osim tableta, Griseofulvin je preporučio lokalizaciju. Koža je bila svakodnevno namazana, tablete su se redovito pile prema uputama. Droge su se nosile s njihovim zadatkom, dijete je liječilo normalno, samo se ponekad žalio na glavobolju.

Moja kćer ima 15 godina. Od rane dobi odlazi na plivanje, posjećuje bazen 3 puta tjedno. Prije tri mjeseca primijetili su da je nožni prst žut, ploča nokta je zbijena i počela se mrviti s rubova. Shvaćam tu gljivu. Idemo do dermatologa. Tamo nam je Griseofulvin dodijeljen u obliku zrnca na nokatnoj ploči. Učinak je postao vidljiv nakon 3 mjeseca, kada je zdravi nokat počeo postupno zamijeniti razmaženu bolest. Liječenje je bilo bezbolno i bez nuspojava.

grizeofulvin

Griseofulvin je antibiotik koji se proizvodi u kalupu Penicillinum nigricans. Koristi se za liječenje gljivičnih oboljenja kose i glatke kože.

U članku ćete vidjeti detaljne upute za uporabu lijeka Griseofulvin u obliku tableta (kapsula) za gljivice u odraslih i djece.

Oblik oslobađanja i mehanizam oslobađanja Griseofulvina

Griseofulvin - tablete bijele ili žućkaste boje zaobljenog oblika. 1 tableta sadrži 125 mg griseofulvina. U blisteru od 10 tableta, u pakiranju 2 blistera.

Suspenzija Griseofulvin (1 ml sadrži 100 mg aktivnog sastojka) u plastičnim bocama s navojnim čepovima.

Griseofulvin djeluje fungistatski, zaustavlja rast parazitske gljivice.

Griseofulvin djeluje na dermatomycetes:

 • Trihofitonov uzrokuje bolesti vlasišta, kože i noktiju;
 • Epidermofitonov, koji su uzročnici sportaša, bolest stopala, noktiju i kože područja prepona;
 • Mikrosporum koji uzrokuje mikroskopiju.

Lijek je djelotvoran samo ako se uzima oralno. Skuplja se u jednakim količinama u stanicama kože, noktima i kosi, pružajući imunitet gljivičnoj infekciji. U procesu smrti gljivica, zahvaćeni keratin (protein koji se nalazi u koži, noktima i kosi) zamjenjuje se zdravim.

Indikacije za uporabu

Griseofulvin se koristi za liječenje sljedećih bolesti:

Doziranje i primjena

Griseofulvin se uzima oralno tijekom obroka. Morate ga isprati čajnom žličicom biljnog ulja. S mikrosporijom, trichophytia i favus, lijek se propisuje kako slijedi: 8 tableta dnevno prije prvog negativnog testa na gljivične bolesti.

Zatim, u roku od 2 tjedna, morate primijeniti u istoj dozi, svaki drugi dan. Sljedeća dva tjedna Griseofulvin se uzima dva puta tjedno.

Djeci se propisuje Griseofulvin prema istoj shemi u količini od 21-22 mg / kg tjelesne težine (s favusom od 18 mg / kg).

Uz favus od skalpa, onikomikoza ili trichophytia, odrasli i djeca do 50 kg uzimaju 5 tableta dnevno. Ako težina prelazi 50 kg, dodatno uzmite 1 tabletu (125 mg) na svakih 10 kg mase (ne prelazeći 8 tableta dnevno).

U slučaju gljivičnih oboljenja vlasišta, zahvaćenu kosu treba svakodnevno obrijati i na ovo područje treba primijeniti otopinu joda ili antifungalnu mast.

Kod onikomikoze liječenje se kombinira s keratolitičkim uklanjanjem zahvaćenih noktiju (uz pomoć lijekova koji uzrokuju omekšavanje i odbacivanje nokta). Također koristite sredstva za vanjsku uporabu.

Kako uzeti griseofulvin djecu? Djeca koja teže više od 25 kg lijeka propisuju se u obliku suspenzije u količini od 10 mg / kg tjelesne težine na dan, podijeljenih u 2 doze.

 • Liječenje gljivičnih noktiju na nogama traje najmanje šest mjeseci, nokti traju najmanje 4 mjeseca;
 • Liječenje glatke kože mikoze traje od 14 do 28 dana;
 • Liječenje mikoze vlasišta događa se od 28 do 56 dana;
 • Liječenje mikoza kože stopala traje do 2 mjeseca.

Nuspojave

Kod primjene Griseofulvina moguće su sljedeće nuspojave:

 • Na dijelu gastrointestinalnog trakta: mučnina, probavne smetnje, bol u želucu, promjena okusa;
 • Od strane imunološkog sustava: alergijske i anafilaktičke reakcije;
 • Na strani krvnog sustava: leukopenija, granulocitopenija, trombocitopenija, anemija, pogoršanje sistemskog eritematoznog lupusa;
 • Od kardiovaskularnog sustava: aritmija, tahikardija, ekstrasistola, vruće trepće, kardiomiopatija;
 • Na strani jetre: hepatitis;
 • Od osjetila: zujanje u ušima, konjunktivitis, bol u očima;
 • Na dijelu dišnog sustava: bronhospazam;
 • Na dijelu živčanog sustava: glavobolja (u početnom stadiju liječenja, koji ne zahtijeva prekid lijeka i na kraju odlazi na vlastitu) vrtoglavica, umor, slabost, oštećenje koordinacije, migrena;
 • Mentalni poremećaji: depresija, razdražljivost, nesanica;
 • Reproduktivni sustav: poremećaji menstruacije, erektilna disfunkcija, pobačaj.

kontraindikacije

 • Preosjetljivost na komponente Griseofulvina;
 • Sistemske bolesti krvi;
 • Jaka nenormalna funkcija jetre i bubrega;
 • Maligne neoplazme;
 • Razdoblje trudnoće i dojenja.

Interakcija s drugim lijekovima

Griseofulvin može oslabiti učinak: ciklosporin, metadon, lijekovi iz skupine antikoagulansa i oralnih kontraceptiva.

Istovremena primjena vitamina E i nikotinamida s Griseofulvinom povećava koncentraciju lijeka u serumu.

Tijekom liječenja nije preporučljivo uzimati alkohol, budući da su moguće reakcije slične disulfiramu, kod kojih se pojavljuje crvenilo kože lica, ubrzan rad srca, mučnina i povraćanje.

Posebne upute

Kod uzimanja Griseofulvina može se povećati osjetljivost kože na sunčevu svjetlost.

Nemojte uzimati Griseofulvin trudnice, jer može uzrokovati ozbiljne urođene mane na fetusu. Žene trebaju planirati trudnoću najranije mjesec dana nakon završetka liječenja. Za muškarce, njihovo buduće očinstvo mora se planirati najranije šest mjeseci nakon završetka liječenja.

Teško je odabrati Griseofulvinov analog, liječnik će vam reći što je bolje zamijeniti lijek ako je potrebno.

Griseofulvin pilule od lišenja

Lichen planus pješice

Lišaj - posebna skupina formacija na koži ili na glavi glave. Pacijenti s peelingom i svrbežom pravi su estetski problem koji može izazvati ozbiljne i bolne komplikacije. Svakom slučaju potrebna je složena terapija s jakim lijekovima. S obzirom da gljivični patogeni postaju glavni uzrok nastanka herpesa, stručnjaci nadopunjuju liječenje lijekom Griseofulvin. Poznati antimikotik se u farmakologiji koristi od 50-ih godina prošlog stoljeća, a povjerenje mu dermatolozi.

Značajke utjecaja

Griseofulvin tablete od 125 mg oduzimaju

Lišenje tableta iz Griseofulvina poseban je antifungalni lijek koji je vrsta antibiotika za borbu protiv raznih oblika mikoza. Posebna svojstva omogućavaju da se aktivno primjenjuju u liječenju određenih bakterijskih bolesti.

Glavna komponenta istoimenog griseofulvina sintetizirana je u laboratorijskim uvjetima i potpuno je umjetna. Oblik tablete je mliječno bijeli prah s blagim žućkastim nijansama. Neki pacijenti primjećuju prisutnost slabog, specifičnog "gljiva" mirisa.

Kemijski spoj dobro poznat farmakolozima, ovisno o dozi, može pokazati dva glavna koraka:

Molekule lijeka brzo se ugrađuju u rastuće lance gljivica, inhibirajući proizvodnju proteina. To pridonosi narušavanju prirodnih svojstava gljivičnih patogena da se razmnožavaju i rastu u veličini. Prodirući kroz gustu hitinsku stijenku spora i lišavajući bakterije, zaustavlja razvoj bolesti u bilo kojoj fazi.

Dermatolozi preferiraju lijek na temelju griseofulvin za jedno pozitivno farmakološko svojstvo: kada se uzima, ima tendenciju da se akumulira u novom keratinu, izdrži recidive i pomaže pacijentu da brzo raste kosa oštećena lišajevima. Spoj se dobro apsorbira u mekim tkivima tijela, dostižući granicu od 5 sati.

Farmakološka svojstva

Zbog sposobnosti uništavanja stanica gljivica iznutra, uskraćivanje Griseofulvin tableta učinkovito učinkovito uništava mnoge vrste mikoza, što izaziva lišavanje osobe:

 • lematomycetes, koji uzrokuju ozbiljne lezije kože;
 • mikroskupine odgovorne za manifestaciju različitih tipova mikrosporija;
 • epidermofitonija, koja je glavni uzrok teških upalnih procesa na koži, noktima ili dubokim preponskim naborima;
 • trihofitoni, što dovodi do poraza oduzete dlake na glavi.

Indikacije za uporabu

Griseofulvin se najčešće koristi od strane dermatologa u liječenju različitih lišajnih lezija na koži i vlasištu:

 • mikrosporija različitih stupnjeva;
 • trichophytosis u bilo kojem obliku;
 • gljivičnih upala;
 • onikomikoza noktiju u zanemarenom stanju;
 • sportaš na glatkoj koži;
 • favus.

Microsporia (lišaj) ​​na djetetovoj glavi

U većini slučajeva pilule oduzimaju Griseofulvinu kao osnovu za terapiju lijekovima, pomažući da se brzo riješi bolesti i zaustave simptomi. Liječnici smatraju da je to najbolja opcija, koja kombinira pristupačnu cijenu i dobru učinkovitost za većinu pacijenata.

Značajke lišajnih formacija - konstantno širenje zahvaćenog područja. Česti slučajevi su širenje upale s kože ruku ili nogu na nokatnu ploču. Među malom djecom najčešći je nastanak žarišta na vlasištu, koje spada u skupinu lišajeva.

Farmakološka svojstva omogućuju uporabu ovog lijeka tijekom razvoja:

Obrazac za izdavanje

Griseofulvin pilule od lišenja

U većini slučajeva stručnjaci preporučuju uporabu tableta. To pomaže da se točno izračuna doza kako bi se izbjegli bilo kakvi neželjeni događaji. Griseofulvin iz gljiva noktiju proizvodi nekoliko tvrtki, ali je uvijek paket s malim bijelim tabletama, od kojih svaka sadrži najmanje 125 mg aktivnog sastojka.

Proizvođači mogu kao pomoćne komponente izjaviti: laktozu, škrob i magnezij. Oni poboljšavaju okus i pomažu u stvaranju oblika bez da uopće utječu na izvedbu.

Metoda liječenja lijekovima

Lijek spada u moćne formulacije, tako da se sve mogućnosti liječenja moraju uskladiti s redovitim liječnikom. Preduvjet bi trebao biti dostupnost testova koji otkrivaju glavni uzročnik formiranja lišaja.

Tablete koje oduzimaju Griseofulvin imaju neke nuspojave, tako da bez obzira na režim i doziranje, to se mora uzeti strogo nakon obroka. Kako bi zaštitili sluznice i zidove želuca, stručnjaci preporučuju pre-drink čajnu žličicu bilo kojeg biljnog ulja.

Uobičajena doza za odraslog pacijenta je 1 g dnevno. Bolje je podijeliti ga na nekoliko tehnika. Trajanje liječenja u cijelosti ovisi o stadiju i zanemarivanju bolesti. Prosječno vrijeme primjene je najmanje mjesec dana. Produžiti ili otkazati specijalist za lijekove na temelju laboratorijskih testova.

kontraindikacije

Tijekom perioda uzimanja lijekova, pacijentima se preporuča da skrate vrijeme provedeno na izravnom sunčevom svjetlu, kako bi izbjegli prirodni ili umjetni ten. Izravne kontraindikacije navedene su u uputama:

 • trudnoća u bilo koje vrijeme;
 • dob pacijenta do 2 godine;
 • bilo koje bolesti krvi;
 • problemi s jetrom ili kanalima;
 • bolest bubrega ili upala izlučnog sustava;
 • onkologija.

Mnogi dermatolozi savjetuju pacijentima kombinaciju Griseofulvina s bilo kojim prirodnim hepatoprotektorom kako bi se smanjio učinak na jetru, očuvanje njenih funkcija nepromijenjeno.

Sastav ima negativan učinak na reproduktivnu funkciju partnera bilo kojeg spola. Kako bi se izbjegle negativne posljedice i trudnoća u tom razdoblju, bolje je voditi brigu o nehormonalnoj kontracepciji.

Među mogućim nuspojavama mogu se pojaviti vrtoglavica i lagana dezorijentacija, poremećeni san, slabost mišića i umor. Ako primijetite ove simptome, morate odmah obavijestiti svog liječnika. On će vam pomoći pronaći slične lijekove: Fulcin ili Gricin.

Griseofulvin recenzije

Marina, 31, dizajner

Prije godinu dana, moj muž je imao veliku crvenu mrlju na ruci i 10-12 manjih u ramenu i na prsima. Isprva smo razmišljali o alergijama, ali nakon tjedan dana bilo je dvostruko više mjesta, pa smo odlučili otići liječniku, iako je moj muž otišao u bolnicu bio samo herojski čin s moje strane.) Ukratko, liječnik je pogledao povećalo i dijagnosticirao crveni lišaj. Bili smo uplašeni, ali liječnik nas je smirio, jer imamo gotovo sve bolesne / bolesne ljude. Razlog je možda naš novi ljubimac (zlatni retriver). Međutim, liječnik je rekao da se versicolor javlja uglavnom zbog oslabljenog imuniteta, tako da ga prvo morate ojačati. Od lijekova, liječnik nije htio ništa propisati, rekao je da će sve sama proći u 4-6 tjedana, glavna stvar je ne mokri ili ispočetka. Ali za profilaksu, molili smo tablete od oduzimanja Griseofulvina 125 mg. Popio je točno 20 dana za prevenciju. Nakon tri dana mjesta su nestala i više se nisu pojavljivala. Onda je moj muž popio tijek vitamina i godinu dana nije imao simptoma gljivica. Bolest nije strašna, ali neugodna. Bolje ne povrijediti. Hvala vam.

Valera, 34, Penza

Zdravsvuyte. Želim podijeliti svoje malo iskustvo. Moj sin (9 godina) imao je crvenu mrlju na leđima. Odmah sam shvatio da gljiva nije paničarila, kao što smo bili u djetinjstvu imali smo sve bolesti. Ali žena je postala nervozna i navela ju je da odvede sina na kliniku. Liječnik je pogledao i rekao da je to običan lišaj. Propisao je tablete za oduzimanje griseofulvina, lamisila i vitamina B i C. Kremu nisu kupili jer je vrlo skupa. Tableti koštaju samo 145 rubalja. Malo je pilo 7-8 dana, lišavajući se počelo značajno smanjivati ​​i nakon još tri dana potpuno nestalo. Sumirajući, mogu reći da su tablete relativno jeftine, na primjer, krema od lamisila je 5 puta skuplja. Ispostavilo se da su ga normalno spasili i rana je brzo iznesena. Savjetujem svima.

Liječnici upozoravaju! Utvrđuje se šokantna statika, što je više od 74% oboljenja kože - parazita parazita (Acacid, Lyamblia, Toccapa). Hidroksidi prenose kolateralno zarazu sustavu, a prvi napada naš imunološki sustav, koji bi trebao štititi sustav od raznih bolesti. Voditelj Instituta za parazitologiju dijeli tajnu, kako ih se brzo riješiti i očistiti ih svojom kožom, dovoljno je. Pročitajte dalje.

"Griseofulvin" za djecu:
upute za uporabu

Gljivične bolesti je vrlo neugodan problem koji se često javlja u djetinjstvu. Za liječenje tkiva zahvaćenih gljivama koriste se posebni antifungalni lijekovi koji uključuju Griseofulvin. Ovaj lijek ima izravan učinak na određene vrste gljiva koje mogu utjecati na nokte, kožu i kosu.

Oblik i sastav otpuštanja

Griseofulvin je dostupan u obliku tableta bijele kreme koje imaju gorak okus i bez mirisa. Prodaju se za 20 komada u pakiranju i kao aktivni sastojak sadrže sastojak koji se također naziva griseofulvin. Njegova doza u svakoj tableti je 125 mg. Osim toga, lijek uključuje povidon, krumpirov škrob, mliječni šećer i kalcijev stearat.

Načelo djelovanja

U Griseofulvinu, oni bilježe sposobnost djelovanja na gljivice dermatofita, koje izazivaju razvoj lišaja, jer se hrane keratinom. Takve su gljive predstavljene trima rodovima - Epidermophyton, Trichophyton i Microsporum. Aktivna tvar tableta narušava njihovu strukturu i sprječava stvaranje staničnih stijenki, a također potiskuje njihovu podjelu i zaustavlja sintezu proteina. Kada se proguta, griseofulvin se nakuplja u koži, noktima i kosi, čineći keratin otpornijim na djelovanje gljivica. Postupno inficirani keratin se odvaja i zamjenjuje zdravim, što dovodi do uklanjanja gljivične invazije.

Candida i plijesni, kao i patogeni mikrobi Griseofulvin nisu zahvaćeni.

Aktivni sastojak lijeka dobro se apsorbira, osobito ako pacijentu istovremeno dajete masnu hranu. Nakon gutanja, koncentracija u krvi se povećava za 4-5 sati, nakon čega se griseofulvin metabolizira u stanicama jetre, a zatim napušta tijelo urinom i crijevima.

svjedočenje

S obzirom na mehanizam djelovanja lijeka, Griseofulvin se propisuje za mikozu, koja utječe na kožu, nokte i kosu. Takav lijek je tražen u liječenju mikrosporije (lišajevi), sportaša, onikomikoze, favusa i trihofitije.

grizeofulvin

Upute za uporabu:

Cijene u mrežnim ljekarnama:

Griseofulvin je antibiotik-antimikotik s aktivnošću protiv trihofita, sportaša i gljivica keratinofilnih plijesni roda Microsporum.

Oblik i sastav otpuštanja

Aktivna tvar Griseofulvina je istoimena tvar.

Dozni oblici lijeka:

 • Suspenzija za oralnu primjenu (koncentracija griseofulvina - 100 mg / ml);
 • Tablete od 125 mg;
 • Liment 2,5%.

Griseofulvin tablete se prodaju u pakiranju od 10 komada u blister pakiranju, 2 blistera u svakoj kartonskoj kutiji.

Suspenzija se prodaje u staklenim lijevanim limenkama s navojnim plastičnim čepovima od 100 ml.

Liniment je dostupan u 30 grama staklenih posuda od naranče.

Indikacije za uporabu

Primjena Griseofulvina indicirana je za mikoze (gljivične infekcije) kože, kose i noktiju, uključujući za:

 • krasta;
 • Epidermofitii (stopala, prepone);
 • Microsporia (glatka koža, vlasište);
 • Krasta (favus).

kontraindikacije

Primjena Griseofulvina kontraindicirana je kod:

 • Funkcionalni poremećaji bubrega i / ili jetre;
 • Sistemske bolesti krvi;
 • Prisutnost promjena morfološkog sastava krvi (na primjer, s leukopenijom);
 • Bolest porfirina;
 • Prisutnost pacijenta malignih neoplazmi;
 • Krvarenje iz maternice;
 • Poremećaji cirkulacije u mozgu (uključujući i povijest);
 • Liebman-Sachsova bolest (sistemski eritematozni lupus);
 • Preosjetljivost na lijek.

Griseofulvina je također kontraindicirana za trudnice i dojilje.

Za osobe čiji rad može potencijalno ugroziti zdravlje i život (na primjer, vozači u prijevozu, ljudi koji rade na visinskim radnim mjestima, piloti, itd.), Lijek se propisuje isključivo u bolnici.

Griseofulvin u obliku suspenzije ne smije se uzimati u bolesnika kojima je dijagnosticiran dijabetes ili dijateza. To je zbog prisutnosti u pripravku ovog oblika doziranja šećera u lijeku.

Doziranje i primjena

Kod mikroskopije se pokazalo da odrasli uzimaju do 1 grama griseofulvina dnevno (što odgovara 8 tableta), djeca određuju dozu od izračuna od 21-22 mg / kg / dan. Upute za Griseofulvin pokazuju da lijek treba uzimati svaki dan do dana kada su dobiveni prvi negativni rezultati mikološke analize. Nakon toga, još 2 tjedna, lijek se mora piti svaki drugi dan, sljedećih 14 dana - dva puta tjedno.

Kod gljivičnih lezija noktiju (onikomikoza), krasta vlasišta i trichophytia kod odraslih osoba čija težina ne prelazi 50 kg, lijek se propisuje za uzimanje 5 tableta (625 mg) dnevno. Ako je težina veća od 50 kg, na svakih 10 kg tjelesne težine uzimajte još jednu pilulu dnevno (125 mg). Maksimalna dopuštena dnevna doza je 1 gram (ili 8 tableta). Doza za djecu s krastama i trichophytia određena je brzinom od 18 mg / kg / dan. Tijek terapije provodi se na isti način kao s mikrosporijom - postupno smanjujući dozu.

Dnevna doza Griseofulvina kod djece i adolescenata s onikomikozom iznosi 16 mg / kg / dan. Režim liječenja je sljedeći: tijekom prvih 30 dana indicirana je dnevna primjena lijeka, od 31 do 60 dana - svaki drugi dan, zatim dva puta tjedno dok se tkivo koje je zahvaćeno gljivicom ne zamijeni zdravim. Ukupno trajanje tečaja treba biti najmanje 8 mjeseci.

Tablete se uzimaju uz obrok uz žličicu biljnog ulja.

Nanošenje se primjenjuje izvana. Jednako ili dvaput dnevno ravnomjerno se nanosi tankim slojem na zahvaćenu kožu. Maksimalna doza je 30 g / dan.

Nuspojave

Prema uputama za Griseofulvin, moguće nuspojave:

 • Glavobolja i vrtoglavica;
 • Povećana slabost, umor;
 • polineuropatija;
 • nesanica;
 • dezorijentacija;
 • Poremećaji koordinacije kretanja;
 • Parestezija udova;
 • zbunjenost;
 • Candida stomatitis;
 • Mučnina, povraćanje;
 • gastralgia;
 • hepatitis;
 • Leukopenija, granulocitopenija;
 • Alergijske reakcije u obliku kožnog osipa i svrbeža, urtikarija, fotosenzitivnost, lupus lijeka, angioedem, toksična epidermalna nekroliza, multiformni eksudativni eritem.

Posebne upute

Tijekom primjene Griseofulvina morfološki sastav krvi treba pratiti svakih 10-15 dana.

Griseofulvin ima negativan učinak na reproduktivnu funkciju (i kod muškaraca i kod žena), te je stoga u razdoblju liječenja ovim lijekom potrebno koristiti djelotvorna ne-hormonska kontracepcijska sredstva.

Antimikotička aktivnost lijeka se smanjuje kada se koristi u kombinaciji s barbituratima (uključujući primidon).

Griseofulvin ima sposobnost:

 • Povećajte toksični učinak etanola;
 • Smanjiti terapeutski učinak indirektnih antikoagulanata i kontraceptivnih kontraceptiva koji sadrže estrogen (djelovanje zbog indukcije mikrosomalnih jetrenih enzima);

Ako se pojave alergijske reakcije, liječenje se dopunjuje antialergijskim sredstvima. Ako se povećava ozbiljnost nuspojava, lijek se poništava 3-4 dana. Nakon nestanka neželjenih simptoma, liječenje se nastavlja s prijema 1/2 tab. Po danu. Unutar 3-4 dana, doza se postupno povećava do preporučene terapeutske doze.

Djeca Griseofulvin treba propisati u kombinaciji s multivitaminskim kompleksom.

Lijek može imati negativan utjecaj na sposobnost koncentracije i brzinu psihomotornih reakcija, tako da se tijekom razdoblja terapije treba suzdržati od obavljanja potencijalno opasnog rada i vožnje automobila.

analoga

Analozi Griseofulvine na mehanizmu djelovanja: Atifin, Binafin, Bramzil, Lamisil, Terbizil, Terbinafin, Terbinoks, Terbifin, Termikon, Tigal Sanovel, Fungerbin, Cidokan, Exiter, Exifin, Tebikur.

Uvjeti skladištenja

Griseofulvin treba čuvati na suhom mjestu na sobnoj temperaturi. Rok trajanja - 3 godine.

Pronašli ste pogrešku u tekstu? Odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

grizeofulvin

Cijene u mrežnim ljekarnama:

Griseofulvin je antibiotik koji djeluje antifungalno. Dostupan u obliku tableta i masti.

Farmakološko djelovanje griseofulvina

Griseofulvin je aktivni sastojak lijeka u bilo kojem obliku.

Prema uputama, Griseofulvin ima fungistatsko djelovanje, koje ima za cilj zaustaviti rast i razvoj parazitskih gljiva, koje su uzrok mnogih kožnih bolesti. Djelovanje lijeka usmjereno je na borbu protiv trihofitona (koji pogađaju skalp i nokte), mikroskupina (uzrokujući kožne bolesti specifične prirode), epidermofita (utječu na kožu prepona, stopala, kao i nokte).

Griseofulvin tablete i mast su neaktivne u liječenju kandidijaze, što je uzrokovano gljivicama sličnim kvascima.

Lijek ima štetan učinak inhibicijom stanične diobe većine gljivičnih stanica u metafazi, narušavajući strukturu mitotskog vretena.

Griseofulvin se nakuplja u različitim količinama u stanicama kose, noktiju i kože, koje su prekursori keratina. Dakle, lijek čini keratin otpornim na gljivične parazite. Kako se inficirani keratin odvaja, on se zamjenjuje zdravim tkivom, što ukazuje na oporavak. Terapijski učinak primjene Griseofulvine razvija se postupno.

Primijećeno je da lijek djeluje mnogo učinkovitije gutanjem.

Griseofulvin tablete se metaboliziraju u jetri, formirajući dva metabolita. Razdoblje potpunog uklanjanja lijeka iz tijela je 48 sati. Izlučuje se iz tijela uglavnom kroz bubrege.

Indikacije za primjenu Griseofulvina

Griseofulvin je namijenjen liječenju lišajeva različitog podrijetla.

Lijek se preporuča pacijentima koji pate od favusa (gljivične infekcije vlasišta), mikrosporije (parazitske gljivične bolesti) i trihofitoze glatke kože i glave, glatke kože sportaša (kožne bolesti uzrokovane nitastim parazitskim gljivama).

Griseofulvin je također učinkovit za gljivične infekcije noktiju uzrokovane patogenim gljivicama.

Griseofulvina način uporabe i doziranje

Prema uputama za Griseofulvin, lijek je namijenjen za lokalnu i oralnu primjenu.

Tablete Griseofulvin treba uzimati uz obrok s 1 čajnom žličicom biljnog ulja. Za liječenje mikrosporije površinskog ili infiltrativno-gnojnog oblika trichophytosis, odraslima se propisuje 8 tableta dnevno, djeca uzimaju dnevnu dozu pojedinačno po stopi od 22 mg po 1 kg tjelesne težine. Lijek se nastavlja sve dok se ne dobije pozitivan rezultat testa na prisutnost gljivica. Griseofulvin mast se nanosi na zahvaćena područja tankim slojem dva puta dnevno. Tijek liječenja je 4 tjedna.

Za liječenje onikomikoze, favusa i trihofitoze vlasišta, doza se propisuje po stopi od 1 tableta Griseofulvina na 10 kg tjelesne težine. Maksimalna dnevna doza lijeka je 8 tableta. Mast treba nanositi 2-3 puta dnevno tijekom 14 dana.

Kod liječenja onihomikoze noktiju, preporučuje se uklanjanje nokatne ploče uz pomoć specijalnih preparata za omekšavanje, nakon čega Griseofulvin mast treba nanositi jednom tjedno na krevet nokta.

Nuspojave Griseofulvine

U brojnim pregledima Griseofulvina, navodi se da uzimanje lijeka može uzrokovati brojne nuspojave, kao što su proljev, glavobolje, mučnina, vrtoglavica, dezorijentacija i urtikarija. Manje su česti slučajevi eozinofilije, leukopenije i leukocitoze.

U slučaju nuspojava trebate prestati uzimati Griseofulvin nekoliko dana ili smanjiti dnevnu dozu 2-3 puta. Također je preporučeno da se pacijentu propisuje tijek vitamina, kao što su askorbinska kiselina, tiamin, riboflavin, nikotinska kiselina.

Kako bi se izbjegli štetni učinci lijeka na unutarnje organe, potrebno je napraviti kompletnu krvnu sliku svaka 2 tjedna.

kontraindikacije

Griseofulvin je kontraindiciran u bolesnika s poremećajima bubrega i jetre, promjenama u sastavu krvi, porfiriji, malignim tumorima, krvarenju uterusa, sistemskom eritematozu lupusa, poremećajima moždane cirkulacije, amneziji.

Lijek se ne preporučuje ženama tijekom trudnoće i dojenja.

predozirati

Nema recenzija o predoziranju u recenzijama Griseofulvin.

Uvjeti skladištenja

Prema uputama, Griseofulvin treba čuvati na tamnom i hladnom mjestu. Datum isteka - ne više od 3 godine od trenutka puštanja.

grizeofulvin

Cijene u mrežnim ljekarnama:

Griseofulvin je antibiotik koji djeluje antifungalno. Dostupan u obliku tableta i masti.

Farmakološko djelovanje griseofulvina

Griseofulvin je aktivni sastojak lijeka u bilo kojem obliku.

Prema uputama, Griseofulvin ima fungistatsko djelovanje, koje ima za cilj zaustaviti rast i razvoj parazitskih gljiva, koje su uzrok mnogih kožnih bolesti. Djelovanje lijeka usmjereno je na borbu protiv trihofitona (koji pogađaju skalp i nokte), mikroskupina (uzrokujući kožne bolesti specifične prirode), epidermofita (utječu na kožu prepona, stopala, kao i nokte).

Griseofulvin tablete i mast su neaktivne u liječenju kandidijaze, što je uzrokovano gljivicama sličnim kvascima.

Lijek ima štetan učinak inhibicijom stanične diobe većine gljivičnih stanica u metafazi, narušavajući strukturu mitotskog vretena.

Griseofulvin se nakuplja u različitim količinama u stanicama kose, noktiju i kože, koje su prekursori keratina. Dakle, lijek čini keratin otpornim na gljivične parazite. Kako se inficirani keratin odvaja, on se zamjenjuje zdravim tkivom, što ukazuje na oporavak. Terapijski učinak primjene Griseofulvine razvija se postupno.

Primijećeno je da lijek djeluje mnogo učinkovitije gutanjem.

Griseofulvin tablete se metaboliziraju u jetri, formirajući dva metabolita. Razdoblje potpunog uklanjanja lijeka iz tijela je 48 sati. Izlučuje se iz tijela uglavnom kroz bubrege.

Indikacije za primjenu Griseofulvina

Griseofulvin je namijenjen liječenju lišajeva različitog podrijetla.

Lijek se preporuča pacijentima koji pate od favusa (gljivične infekcije vlasišta), mikrosporije (parazitske gljivične bolesti) i trihofitoze glatke kože i glave, glatke kože sportaša (kožne bolesti uzrokovane nitastim parazitskim gljivama).

Griseofulvin je također učinkovit za gljivične infekcije noktiju uzrokovane patogenim gljivicama.

Griseofulvina način uporabe i doziranje

Prema uputama za Griseofulvin, lijek je namijenjen za lokalnu i oralnu primjenu.

Tablete Griseofulvin treba uzimati uz obrok s 1 čajnom žličicom biljnog ulja. Za liječenje mikrosporije površinskog ili infiltrativno-gnojnog oblika trichophytosis, odraslima se propisuje 8 tableta dnevno, djeca uzimaju dnevnu dozu pojedinačno po stopi od 22 mg po 1 kg tjelesne težine. Lijek se nastavlja sve dok se ne dobije pozitivan rezultat testa na prisutnost gljivica. Griseofulvin mast se nanosi na zahvaćena područja tankim slojem dva puta dnevno. Tijek liječenja je 4 tjedna.

Za liječenje onikomikoze, favusa i trihofitoze vlasišta, doza se propisuje po stopi od 1 tableta Griseofulvina na 10 kg tjelesne težine. Maksimalna dnevna doza lijeka je 8 tableta. Mast treba nanositi 2-3 puta dnevno tijekom 14 dana.

Kod liječenja onihomikoze noktiju, preporučuje se uklanjanje nokatne ploče uz pomoć specijalnih preparata za omekšavanje, nakon čega Griseofulvin mast treba nanositi jednom tjedno na krevet nokta.

Nuspojave Griseofulvine

U brojnim pregledima Griseofulvina, navodi se da uzimanje lijeka može uzrokovati brojne nuspojave, kao što su proljev, glavobolje, mučnina, vrtoglavica, dezorijentacija i urtikarija. Manje su česti slučajevi eozinofilije, leukopenije i leukocitoze.

U slučaju nuspojava trebate prestati uzimati Griseofulvin nekoliko dana ili smanjiti dnevnu dozu 2-3 puta. Također je preporučeno da se pacijentu propisuje tijek vitamina, kao što su askorbinska kiselina, tiamin, riboflavin, nikotinska kiselina.

Kako bi se izbjegli štetni učinci lijeka na unutarnje organe, potrebno je napraviti kompletnu krvnu sliku svaka 2 tjedna.

kontraindikacije

Griseofulvin je kontraindiciran u bolesnika s poremećajima bubrega i jetre, promjenama u sastavu krvi, porfiriji, malignim tumorima, krvarenju uterusa, sistemskom eritematozu lupusa, poremećajima moždane cirkulacije, amneziji.

Lijek se ne preporučuje ženama tijekom trudnoće i dojenja.

predozirati

Nema recenzija o predoziranju u recenzijama Griseofulvin.

Uvjeti skladištenja

Prema uputama, Griseofulvin treba čuvati na tamnom i hladnom mjestu. Datum isteka - ne više od 3 godine od trenutka puštanja.


Članci O Depilacije