Terapija vježbanjem displazije kuka kod djece

Displazija kuka se javlja kod svake sedme bebe. Ova patologija sprječava pravilnu formaciju dijelova zgloba, što dovodi do nestabilnosti zgloba. Ako ne započnete liječenje od prve godine, bolest može napredovati i uzrokovati invaliditet.

Što prije započne liječenje, veća je vjerojatnost da će dijete postati potpuno zdravo. Uostalom, zglobovi novorođenčadi su posebno meki i pokretni, što znači da se mogu staviti na mjesto pomoću fiksacije ili masaže.

Gimnastika s displazijom zglobova kuka također daje primjetan rezultat. Za razliku od učvršćivanja zavoja, dijete je uključeno u proces ozdravljenja. Osim toga, jednostavne gimnastičke vježbe pripremaju ga za prve korake.

Osnove

Gimnastički tretman pogodan je za djecu kojima je dijagnosticirana početna faza displazije kuka. Počnite izvoditi vježbe samo ako je liječnik već pregledao bebu i postavio dijagnozu. Ako vaše dijete pati od teških oblika patologije, onda će se gimnastika kombinirati s gumama ili širokim povijanjem. U ovom slučaju, neki pokreti će biti nedostupni djetetu.

Opća pravila za vježbanje:

 1. Da bi pokreti ispravili položaj zgloba, djetetova leđa trebaju čvrstu potporu. Radite samo na stolu.
 2. Stavite pelenu ispod djeteta prije svake lekcije.
 3. Počnite kada su sve osnovne potrebe djeteta zadovoljne (ne gladne, ne želite spavati).
 4. Ako se dijete opire i žali se, napravite pauzu. Možda je beba umorna.
 5. Počnite raditi vježbe u uspravnom položaju tijela samo kada dijete nauči čučnuti i stajati. Prijevremeni stres može potaknuti razvoj nove patologije.
 6. Nemojte pokušavati dovršiti vježbu ako pomiče gumu ili povezivanje.

Za novorođenčad, tri kruga dnevno je dovoljno da se trajno riješe displazije i njezini učinci. Svaki krug je oko petnaest sjednica.

Još nekoliko korisnih savjeta:

 1. To ne možete učiniti više od 4-5 puta dnevno: za malu djecu čak i pasivno opterećenje može biti prekomjerno.
 2. Pokušajte ne praviti stanke između nastave i vježbati svaki dan ako je vaše dijete zdravo i dobro.
 3. Stanite između krugova kako bi se dijete moglo opustiti od opterećenja, osobito ako kombinirate fizikalnu terapiju i masažu.

Kontraindikacije za uporabu gimnastike nije toliko. Prvo, ne bi se trebalo provoditi ako je dijete bolesno, a njegova temperatura je porasla. Drugo, u prisustvu kile, kao i prirođenih srčanih bolesti.

Što prije počnete s tečajem gimnastike, brže ćete primijetiti rezultat.

Priprema za gimnastiku

Prije svakog tretmana beba se mora zagrijati. Bez treninga, gimnastika će učiniti više štete nego koristi.

Vježbe uključuju ne samo aktivne pokrete, već i pasivni dio, tijekom kojeg roditelj masira zglob i stopala. Ovi postupci omogućuju vam da dobijete maksimalni učinak od vježbi.

Što je zagrijavanje:

 1. Počnite masiranjem vanjskih bedara. To će ubrzati protok krvi u području ozlijeđenih zglobova i aktivirati mišiće. Položite dijete na leđa i meke, sigurne, ravne pokrete učvršćuju kožu u području zgloba. Pokušajte ne stisnuti bedro. Zatim idite na kružne poteze. Postupak treba trajati do 5 minuta.
 2. S umjerenom silom trljajte područje bolnog zgloba. Pokušajte osjetiti sićušne mišiće pod prstima. Možete izmjenjivati ​​ravne i kružne pokrete. Masaža bi trebala trajati do 5 minuta.
 3. S dubokim, glatkim pokretima trljajte donji dio tijela. To će poboljšati cirkulaciju krvi i postaviti dijete na daljnje studije. Oko 4-5 minuta.

Nikada nemojte zanemariti zagrijavanje. Mišići male djece mogu biti vrlo nepopustljivi ako nisu “pomogli” da se uključe u radni proces. Nekoliko minuta provedenih na masaži znatno će brže poraziti displaziju.

Prilikom masaže primjenjuju se samo nekoliko pokreta: trljanje, milovanje. Svi ostali će biti suvišni.

Osnovni pokreti

Tijek fizikalne terapije za djecu s displazijom sastoji se od vježbi koje utječu na neformiranu artikulaciju. Najučinkovitiji pokreti su najjednostavniji. Oni će se nositi s roditeljem bez medicinske obuke. Ipak, bit će bolje da prvu lekciju provede kvalificirani stručnjak. Uostalom, ako vaše dijete ima bilo kakve osobine koje sprječavaju pravilno izvršavanje pokreta, to će se otkriti na prvom treningu. tehnika izvedbe:

 1. Otmica kuka. Stavite bebu na stol za presvlačenje ili bilo koju drugu čvrstu, ravnu površinu. Uvjerite se da je opušten i ne stisne noge. Uhvatite djetetova koljena s obje ruke i lagano ih gurnite u stranu. Ako ne osjetite otpor, nagnite svaku nogu na stranu i prema dolje. Noge bi trebale dodirnuti površinu stola, ležati slobodno na njoj. Vratite noge u izvorni položaj i ponovite 15-20 puta.
 2. Rotacija zgloba. Izvedite prethodni pokret i ostavite noge u tom položaju bez podizanja. Uhvatite zglob kuka jednom rukom. Drugo, nježno zgrabite koljeno i nježno ga gurnite naprijed, dok uvijate nogu unutra. Taj pokret stvara potrebnu napetost u krovnom području zglobne šupljine, aktivirajući skladan rast zgloba. Ponovite 10-15 puta.
 3. Alternativna rotacija nogu. Uhvatite noge djeteta tako da svaka bude savijena u koljenu. Sada istodobno izvršite kružne pokrete nogu, simulirajući rotaciju pedala. Kreni glatko i uredno. Do 20 okretaja.
 4. Fleksija nogu Savijte jednu od nogu djeteta u koljenu i istodobno ispravite drugu, a zatim promijenite položaj. Do 15 puta na svakoj nozi.

Gimnastika s displazijom ima maksimalni učinak ako sve vježbe izvodite glatko i polako. Brzi, kaotični pokreti ne mogu stimulirati obnovu bolnog zgloba.

Ne pokušavajte biti ometani tijekom predavanja. Česti prekidi negiraju učinkovitost vježbi.

Pokreti igre

Tečaj fizikalne terapije uključuje vježbe koje su osobito popularne kod male djece. Za dijete, oni su više kao igra nego kao medicinski postupak. Roditelj može iskoristiti oblik igre tih pokreta i očarati dijete, s ljubavlju razgovarajući s njim i pjevajući pjesmu. tehnika izvedbe:

 1. Pamučne noge, slične uobičajenim "ženama". Položite dijete na tvrdu, ravnu površinu i nježno zavrtite pete jedna prema drugoj. Sada lagano tapkajte noge kao što biste pljeskali dlanovima svoje bebe.
 2. Rotacija nogu. Vrlo učinkovita vježba za liječenje displazije. Mnoga se djeca opiru tom pokretu zbog neobičnih senzacija. Oblik igre može pomoći djetetu da se smiri i navikne na nestandardno opterećenje. Nema potrebe da ispravite noge djeteta, samo ih odvedite u prirodno koljeno i lagano povucite u suprotnim smjerovima. Sada glatko pomičite noge, kao da prikazuju let leptira. Ako pjesme i igre ne pomognu djetetu da prestane brinuti, lagano masirajte unutarnje mišiće kukova.

Unatoč svojoj neobičnoj prirodi, ti pokreti ne opterećuju dijete kao ostali gimnastički elementi. Možete ih izvoditi bez zagrijavanja. Gimnastika se može izvoditi do 15 puta dnevno, uz svaku promjenu pelena.

Kretanje po lopti

Nastava s loptom ne samo da pomaže uspostaviti spoj na prirodan način, nego i priprema bebu za prve korake. Prvi osjećaji kontakta s loptom mogu biti neočekivani za dijete, može se uplašiti i smanjiti. Nemojte prestati pokušavati ga naučiti na novom simulatoru: vježbe na lopti pomažu opustiti sve skupine mišića i stimuliraju normalan razvoj zglobova.

 1. Vrati bebu na loptu. Jednom rukom poduprite je duž lumbalne regije, a drugom - okrenite nogu prema unutra, opisujući glatke kružne pokrete. Ponovite 10 puta.
 2. Okrenite dijete na trbuh. Nastavite podržavati lumbalnu regiju s jednom rukom, a drugu - držite gležnjeve i pomičite ih prema van, dok se savijate u koljenu.

Takva kretanja mogu biti teška za novorođenčad. Ako se dijete previše opire, bolje je pričekati nekoliko tjedana, a zatim nastaviti pokušavati. Vježbe s loptom pomoći da biste dobili osloboditi od displazija i usaditi osjećaj ravnoteže.

Gimnastika igre za liječenje displazije kuka u djece

Izraz "displazija zglobova kuka" koristi se za određivanje patologije, čiji je glavni pokazatelj nerazvijenost zgloba, povezana s njegovom subluksacijom, očekivanom ili potpunom dislokacijom.

Danas se bolest često javlja, prema statistikama, odgovarajuća dijagnoza se postavlja svakom trećem novorođenče.

Na prve znakove displazije, potrebno je hitno započeti liječenje, pravodobne mjere pomoći će spriječiti pojavu mnogih komplikacija. Djelotvorna metoda liječenja displazije kuka kod novorođenčadi je gimnastika, usmjerena na razvijanje zglobova i uklanjanje postojećih deformiteta. Potrebno je detaljnije govoriti o prednostima i mogućim ograničenjima za nastavu medicinske gimnastike.

Korištenje terapije vježbanjem

Da bi dijagnosticirali displaziju što je prije moguće i započeli s liječenjem, roditelji moraju pokazati dijete ortopedu već u prvim tjednima života. Pravovremena dijagnoza, liječenje displazije zglobova kuka pružit će pozitivan učinak, eliminirati komplikacije. LFK u displaziji kuka kod djece ima širok raspon terapijskih svojstava:

 • Povećava razinu tjelesne aktivnosti djeteta.
 • Postupci poboljšavaju cirkulaciju krvi, doprinoseći potpunoj opskrbi tkiva hranjivim tvarima i kisikom.
 • Jača mišićno tkivo koje pomaže stabilizirati položaj glave bedrene kosti u odnosu na acetabulum.

Kod prvih znakova displazije, koji se mogu prepoznati samostalno, potrebno je hitno započeti vježbanje za djecu. Štoviše, primjena pojedinih elemenata korisna je za savršeno zdravu djecu.

Priprema za nastavu

Da bi gimnastika za displaziju zglobova kuka donijela samo dobrobit, potrebno je pažljivo se pripremiti za sesiju. Ako se elementi LAC-a primjenjuju na djecu do jedne godine, poželjno je slijediti niz sljedećih preporuka:

 1. Izvođenje vježbi treba biti tijekom vrhunca aktivnosti djeteta, ne biste trebali pokrenuti postupke kada je dijete razdraženo, umorno ili želi spavati.
 2. Ne radite vježbe odmah nakon što je beba pojela, morate čekati najmanje pola sata.
 3. Za udobnost djeteta treba promatrati temperaturu, u prostoriji u kojoj se održavaju predavanja, ne smije biti previše topla, zagušljiva ili hladna.
 4. Potrebno je obaviti vježbe na tvrdom podlogom koju želite pokriti mekom pelenom.
 5. Kretanje se odvija nježno, nježno, bez djeteta.
 6. Mišići kada se utrljaju postaju elastičniji, savitljivi. Da biste poboljšali učinkovitost vježbi prije zahvata, možete učiniti bebu opuštajućom masažom.

Ako su noge djeteta fiksirane ortopedskim uređajem za fiksiranje, dopušteno je izvođenje vježbi bez uklanjanja strukture.

video

Displazija kuka kod djeteta

Vježba za gimnastiku

Prije izvođenja gimnastike za displaziju zglobova kuka, uključujući novorođenčad, treba održati zagrijavanje za zagrijavanje mišićnog tkiva, a nepoštivanje tog pravila može uzrokovati štetu za dijete. Da bi se postigli pozitivni rezultati, važno je izvesti niz vježbi najmanje tri puta tijekom dana.

Uzgoj kukova

U skladu s normama anatomske strukture, u odsutnosti patologija zglobova kuka, noge djeteta, savijene u koljenima, trebaju se dotaknuti kada se razrjeđuju. Ako se to ne promatra, vjerojatno postoji displazija zglobova kuka ili povećan tonus mišića.

Jedan od osnovnih elemenata terapijske gimnastike je sljedeći: staviti dijete na leđa, nakon postavljanja, pomaknuti noge u stranu, nakratko ih fiksirati u tom položaju. Pasivno razrjeđivanje nogu u stranu s displazijom može se provesti s jednim udom ili s dva. Trebate ponoviti ovu vježbu najmanje deset puta.

Rotacija kukova

Dalje, morate ići na drugu, ne manje važnu vježbu, koja je napraviti kružne pokrete s djetetovim nogama. Da biste izvršili ovaj element, jednom rukom držite bebin ud u zglobu kuka, a drugom osigurajte koljeno. Pokreti prema naprijed i prema gore moraju napraviti simetrične kružne pokrete. Izvršite potrebnu vježbu naizmjence sa svakom od nogu.

Ovaj element fizikalne terapije doprinosi jačanju mišićnog tkiva, povećava njihov tonus, a također potiče procese protoka krvi. Ali njegova glavna korist za zglobove kuka je sljedeća: vođenje kružnih pokreta omogućuje stvaranje potrebne napetosti zgloba, čime se stimulira njegova skladna i aktivna formacija.

Igranje igre

Igra dama vjerojatno je svima poznata. Kao sastavni dio gimnastičkog kompleksa, sastoji se od sljedećeg: rukama morate nježno zgrabiti prste djeteta, a zatim ih pažljivo spojiti. Kratko učvrstite udove u tom položaju, a zatim se vratite u početni položaj.

Ovaj element je također vrlo koristan za jačanje zglobova kuka.

bicikl

Bicikl je prilično jednostavan, ali vrlo učinkovit element za eliminaciju displazije kuka. Da biste ga izveli, morate pažljivo popraviti noge djeteta tako da je svaka od njih blago savijena u koljenu. Zatim morate obaviti široka kružna kretanja, koja podsjećaju na rotaciju pedala. Ponovite ovu vježbu najmanje petnaest puta.

puzati

Element gimnastičkog kompleksa, imitirajući puzanje, mora se provesti nakon stavljanja djeteta na trbuščić. Nakon usvajanja željenog položaja, morate nagnuti koljena vaše bebe naizmjenično prema gore. To treba učiniti s posebnim oprezom, jer nepravilni pokreti mogu uzrokovati nelagodu i nelagodu za dijete.

Vježbe s loptom

Elementi tjelesnog odgoja za displaziju zglobova kuka, izvedeni uz pomoć velike meke kugle, koja se naziva i fitball, posebno su korisni za djecu. Potrebno je provesti postupak na sljedeći način: stavite dijete na stražnju stranu kugle, nježno ga držite, napravite glatke kružne pokrete s nogama djeteta, usmjeravajući noge prema gore. Možete ponoviti ovu vježbu, ali malo drugačije: smjestite dijete na trbuščić.

Vodena gimnastika

Osobito ugodna za dojenčad s displazijom zglobova kuka će biti provedena u toploj vodi. Za takav postupak potrebno je unaprijed pripremiti prostranu kupku s klizačem na kojem možete udobno smjestiti dijete tako da ga stavite na leđa. U tom položaju, možete napraviti apsolutno bilo koji pomak iz gornjeg popisa, na primjer, napraviti krugove ili simulirati rotaciju pedala. Važno je upamtiti da trajanje vodene gimnastike ne bi trebalo biti dulje od deset minuta.

Kontraindikacije za gimnastiku

Moguće je izvesti gimnastičke komplekse za normalizaciju stanja zglobova kuka u pozadini prisutnosti odgovarajuće dijagnoze, te za prevenciju razvoja displazije. Međutim, postoji niz kontraindikacija, čija prisutnost isključuje provedbu bilo koje tjelesne aktivnosti.

Potrebno je odbaciti postupke ako dijete ima visoku temperaturu ili grozničavo stanje.

Vježbanje može uzrokovati pogoršanje stanja djeteta.

Također, nemojte raditi gimnastiku u prisutnosti zaraznih bolesti, upalne patogeneze, dermatoloških problema, bolesti srca, krvnih žila.

Važno je upamtiti da je za odabir prikladnog terapijskog kompleksa vježbi za restauraciju kuka, potrebno konzultirati liječnika. Izvršite bilo koju vrstu vježbe moguće je samo nakon savjetovanja sa stručnjakom.

Ako pronađete pogrešku, odaberite fragment teksta i pritisnite Ctrl + Enter. Popravit ćemo to, a ti ćeš biti + karma

Terapija vježbanja displazije kuka kod djece: vježbanje i gimnastika

Danas nudimo članak na temu: "Fizika tjelovježbe za displaziju kuka u djece: vježbe i gimnastika". Pokušali smo sve jasno i detaljno opisati. Ako imate pitanja, pitajte na kraju članka.

Uz uobičajeno liječenje displazije kuka, također je vrlo učinkovito koristiti fizičke vježbe, kao što su masaža i gimnastika, s ciljem razvijanja TBS-a. Integrirani rad može biti mnogo učinkovitiji od korištenja samo konvencionalnog tretmana.

Displazija je abnormalna promjena u citoplazmi ili nije pravilan rast stanica. Odstupanja od norme mogu biti i minimalna i prilično visoka.

razlozi

Postoji nekoliko mogućih uzroka bolesti:

 1. Nasljeđe. Nasljeđe na razini gena.
 2. Swaddling. Znanstvenici su dokazali izravnu vezu između guste (čvrste) pelene i bolesti.
 3. Hormonski neuspjeh. Povišene razine hormona progesterona u posljednjim stadijima trudnoće mogu uzrokovati promjene u mišićnom ligamentu fetusa i nestabilnom razvoju aparata kuka dojenčeta.

simptomi

Displazija može otkriti samo stručnjaka. Stoga, ako nemate medicinsko obrazovanje, ne pokušavajte sami postaviti dijagnozu.

U dojenčadi (do 10 dana)

Otmica kuka

Dijete leži na leđima, noge su savijene u koljenima, pomiču se u stranu s jednom nogom. Normalni polumjer ispusta bi trebao biti 85-90 stupnjeva (koljeno gotovo do površine stola). Važno je da ova metoda provjere vrijedi samo prvih 7-10 dana života djeteta. Isto tako, važna opažanja ove metode su da možda neće pokazati blagi stupanj displazije.

Simptom Ortolani-Marx (klizanje)

Kao i prethodna metoda radi za dojenčad do 10 dana. Beba stavi na leđa, noge se savijaju u koljenima. Kut savijanja trebao bi odgovarati 90 stupnjeva. Na unutarnjim bedrima su palčevi. Vanjsko držite sredinu i indeks. Pažljivo skrenite bokove u stranu. Čuje se karakterističan klik. Ovaj zvuk znači da glava bedra pada na svoje mjesto - u acetabulum.

Kod djece (od 2 tjedna)

Za djecu malo starije, druge metode provjere simptoma displazije.

Skraćena noga

Može se pojaviti s jednostranim oštećenjem zgloba. Dijete koje leži na leđima je savijeno nad nogama na koljenima i postavljeno na avion ispred sebe. Trebali biste vidjeti razliku u visini koljena. Simptom potvrđuje ozbiljnu dislokaciju s premještanjem.

Asimetrični raspored nabora kože

U položaju na leđima, noge ispružene ravno. U normalnoj verziji nabora na nogama 3. Ako se sumnja na displaziju zgloba, nabori mogu biti veći i njihov raspored se može razlikovati od zdrave noge.

dijagnostika

Budućoj bebi možete pripisati rizičnu skupinu prema sljedećim čimbenicima:

 • Roditeljska displazija
 • Toksikoza tijekom trudnoće
 • Veliko dijete
 • Prikaz zdjelice
 • Deformacija stopala

U prisustvu jednog od tih faktora povećava se vjerojatnost pojave bolesti.

Bez obzira na simptome, specijalist mora dijagnosticirati bolest i potvrditi točnost definicije x-zraka.

Dijagnoza postavljena kroz kliničke studije mora biti potvrđena ultrazvukom.

Tri mjeseca ili više beba može uzeti rendgenski snimak. Budući da postoje strahovi od dislokacije prije odlaska. U ovom slučaju, liječenje se ne može otkloniti kasnije.

Iskusni ortopedski kirurg uspostavlja ispravnu dijagnozu dok je još u bolnici, prilikom pregleda novorođenčeta. Polje, dijete se mora promatrati u mjestu prebivališta. Djeci u riziku propisuje se tijek liječenja sve dok ne utvrdi konačnu dijagnozu.

Stupanj displazije

U medicini određuje 3 stupnja displazije. Najlakši oblik je 1 stupanj, najteži je 3, respektivno.

1 stupanj

Predvyvih. Spoj nije potpuno razvijen, ali se ne promatra pomicanje glave bedrene kosti u odnosu na acetabulum.

2 stupnja

Subluxation. Spoj nije potpuno razvijen, a postoji i djelomični pomak glave bedrene kosti u odnosu na acetabulum.

3 stupnja

Dislokacija. Spoj nije potpuno razvijen, postoji potpuna pomicanja glave bedrene kosti u odnosu na acetabulum.

liječenje

Liječenje je potrebno provesti samo u suradnji sa svojim liječnikom.

masaža

Tehnika masaže za displaziju

U liječenju displazije kuka, masaža je sastavni i vrlo važan dio nje. Masaža i gimnastika stabilizirat će zglob, ojačati mišiće, ispraviti glavu bedrene kosti u slučaju dislokacije, vratiti amplitudu kretanja zgloba.

Terapija tjelovježbom i masaža displazije kuka mogu učiniti čuda. Masaža treba samo stručnjak, masaža terapeut, na primjer, propisao pedijatar ili ortoped.

Masaža se preporuča za večer prije spavanja.

Ako je dijete zaduženo za nošenje posebnih ortopedskih struktura, masaža se može izvesti bez uklanjanja. Izvođenje masaže za djecu s displazijom, primjenjivati ​​samo trljanje i milovati. Terapija tjelovježbom i masaža displazije kuka zaista pomažu.

Opće preporuke za masažu

 • Masaža treba provoditi kad dijete ima raspoloženje za igru, ne želi spavati.
 • Vrlo je prikladno koristiti stol za mijenjanje tijekom trajanja masaže.
 • Masaža se provodi jednom dnevno, a cijeli ciklus traje oko 15 sesija.
 • Potrebno je izvesti 2-3 ciklusa masaže s odmorom od 1,5 mjeseca.
 • Pod djetetom treba položiti posebnu pjenu za upijanje vlage. Moguće je da će se tijekom masaže dijete opustiti i mokriti.

Tehnika opuštajuće masaže

Izvođenje masaže kada je beba na leđima. Lagani pomicanje pokreta ruku, nogu, trbuha i prsa. Zatim idite na jednostavno trljanje svih tih dijelova tijela. Završite masažu ponovno glačući.

Izvođenje masaže kada je dijete na trbuhu. Noge su savijene i rastavljene sa strane. Udaranje nogama, trljanje i naizmjenično odlaganje. Masiranje donjeg dijela leđa, leđa, pada na stražnjicu. Na stražnjici možete koristiti i lagano tapkanje prstiju. Zatim idite na masažu zgloba kuka i vanjsku stranu bedara.

Terapijska gimnastika

Terapeutsku gimnastiku za displaziju zgloba kuka trebaju obavljati roditelji djeteta, nakon završenog treninga od strane ortopeda ili pedijatra. Kao i masaža, jednostavne vježbe mogu biti od velike pomoći u medicinskom kompleksu u cjelini. Trebate raditi vježbe kada vaše dijete ima dobro raspoloženje, od 3 do 4 puta dnevno. Djeca vole kada predavanja vode njihova voljena majka.

Kompleksna terapija vježbanja displazije kuka

 1. Na trbuhu. Pokret je poput "žabe", uzmi petu i pritisni do stražnjice.
 2. S druge strane, savijte noge u zglobovima koljena i kuka.
 3. Leži na leđima. Ravne noge djeteta se uzgajaju u stranu.
 4. Savijte noge u zglobovima kuka i koljena. Pokušavamo dobiti površinu stola kad uzgajamo noge.
 5. Širimo noge na bok, zglobovi savijeni u koljenu, napravimo neku vrstu "otvaranja knjige".
 6. Savijanje ravnih nogu do djetetove glave.

Displazija kuka se javlja kod svake sedme bebe. Ova patologija sprječava pravilnu formaciju dijelova zgloba, što dovodi do nestabilnosti zgloba. Ako ne započnete liječenje od prve godine, bolest može napredovati i uzrokovati invaliditet.

Što prije započne liječenje, veća je vjerojatnost da će dijete postati potpuno zdravo. Uostalom, zglobovi novorođenčadi su posebno meki i pokretni, što znači da se mogu staviti na mjesto pomoću fiksacije ili masaže.

Gimnastika s displazijom zglobova kuka također daje primjetan rezultat. Za razliku od učvršćivanja zavoja, dijete je uključeno u proces ozdravljenja. Osim toga, jednostavne gimnastičke vježbe pripremaju ga za prve korake.

VAŽNO JE ZNATI! Jedini lijek za bolove u zglobovima, artritis, osteoartritis, osteohondroza i druge bolesti mišićno-koštanog sustava, preporučuje liječnik!...

Osnove

Gimnastički tretman pogodan je za djecu kojima je dijagnosticiran početni stadij displazije. Počnite izvoditi vježbe samo ako je liječnik već pregledao bebu i postavio dijagnozu. Ako vaše dijete pati od teških oblika patologije, onda će se gimnastika kombinirati s gumama ili širokim povijanjem. U ovom slučaju, neki pokreti će biti nedostupni djetetu.

Opća pravila za vježbanje:

 1. Da bi pokreti ispravili položaj zgloba, djetetova leđa trebaju čvrstu potporu. Radite samo na stolu.
 2. Stavite pelenu ispod djeteta prije svake lekcije.
 3. Počnite kada su sve osnovne potrebe djeteta zadovoljne (ne gladne, ne želite spavati).
 4. Ako se dijete opire i žali se, napravite pauzu. Možda je beba umorna.
 5. Počnite raditi vježbe u uspravnom položaju tijela samo kada dijete nauči čučnuti i stajati. Prijevremeni stres može potaknuti razvoj nove patologije.
 6. Nemojte pokušavati dovršiti vježbu ako pomiče gumu ili povezivanje.

Za novorođenčad, tri kruga dnevno je dovoljno da se trajno riješe displazije i njezini učinci. Svaki krug je oko petnaest sjednica.

Još nekoliko korisnih savjeta:

 1. To ne možete učiniti više od 4-5 puta dnevno: za malu djecu čak i pasivno opterećenje može biti prekomjerno.
 2. Pokušajte ne praviti stanke između nastave i vježbati svaki dan ako je vaše dijete zdravo i dobro.
 3. Stanite između krugova kako bi se dijete moglo opustiti od opterećenja, osobito ako kombinirate fizikalnu terapiju i masažu.

Kontraindikacije za uporabu gimnastike nije toliko. Prvo, ne bi se trebalo provoditi ako je dijete bolesno, a njegova temperatura je porasla. Drugo, u prisustvu kile, kao i prirođenih srčanih bolesti.

Što prije počnete s tečajem gimnastike, brže ćete primijetiti rezultat.

Priprema za gimnastiku

Prije svakog tretmana beba se mora zagrijati. Bez treninga, gimnastika će učiniti više štete nego koristi.

Vježbe uključuju ne samo aktivne pokrete, već i pasivni dio, tijekom kojeg roditelj masira zglob i stopala. Ovi postupci omogućuju vam da dobijete maksimalni učinak od vježbi.

Što je zagrijavanje:

 1. Počnite masiranjem vanjskih bedara. To će ubrzati protok krvi u području ozlijeđenih zglobova i aktivirati mišiće. Položite dijete na leđa i meke, sigurne, ravne pokrete učvršćuju kožu u području zgloba. Pokušajte ne stisnuti bedro. Zatim idite na kružne poteze. Postupak treba trajati do 5 minuta.
 2. S umjerenom silom trljajte područje bolnog zgloba. Pokušajte osjetiti sićušne mišiće pod prstima. Možete izmjenjivati ​​ravne i kružne pokrete. Masaža bi trebala trajati do 5 minuta.
 3. S dubokim, glatkim pokretima trljajte donji dio tijela. To će poboljšati cirkulaciju krvi i postaviti dijete na daljnje studije. Oko 4-5 minuta.

Nikada nemojte zanemariti zagrijavanje. Mišići male djece mogu biti vrlo nepopustljivi ako nisu “pomogli” da se uključe u radni proces. Nekoliko minuta provedenih na masaži znatno će brže poraziti displaziju.

Prilikom masaže primjenjuju se samo nekoliko pokreta: trljanje, milovanje. Svi ostali će biti suvišni.

Osnovni pokreti

Tijek fizikalne terapije za djecu s displazijom sastoji se od vježbi koje utječu na neformiranu artikulaciju. Najučinkovitiji pokreti su najjednostavniji. Oni će se nositi s roditeljem bez medicinske obuke. Ipak, bit će bolje da prvu lekciju provede kvalificirani stručnjak. Uostalom, ako vaše dijete ima bilo kakve osobine koje sprječavaju pravilno izvršavanje pokreta, to će se otkriti na prvom treningu. tehnika izvedbe:

 1. Otmica kuka. Stavite bebu na stol za presvlačenje ili bilo koju drugu čvrstu, ravnu površinu. Uvjerite se da je opušten i ne stisne noge. Uhvatite djetetova koljena s obje ruke i lagano ih gurnite u stranu. Ako ne osjetite otpor, nagnite svaku nogu na stranu i prema dolje. Noge bi trebale dodirnuti površinu stola, ležati slobodno na njoj. Vratite noge u izvorni položaj i ponovite 15-20 puta.
 2. Rotacija zgloba. Izvedite prethodni pokret i ostavite noge u tom položaju bez podizanja. Uhvatite zglob kuka jednom rukom. Drugo, nježno zgrabite koljeno i nježno ga gurnite naprijed, dok uvijate nogu unutra. Taj pokret stvara potrebnu napetost u krovnom području zglobne šupljine, aktivirajući skladan rast zgloba. Ponovite 10-15 puta.
 3. Alternativna rotacija nogu. Uhvatite noge djeteta tako da svaka bude savijena u koljenu. Sada istodobno izvršite kružne pokrete nogu, simulirajući rotaciju pedala. Kreni glatko i uredno. Do 20 okretaja.
 4. Fleksija nogu Savijte jednu od nogu djeteta u koljenu i istodobno ispravite drugu, a zatim promijenite položaj. Do 15 puta na svakoj nozi.

Gimnastika s displazijom ima maksimalni učinak ako sve vježbe izvodite glatko i polako. Brzi, kaotični pokreti ne mogu stimulirati obnovu bolnog zgloba.

Ne pokušavajte biti ometani tijekom predavanja. Česti prekidi negiraju učinkovitost vježbi.

Pokreti igre

Tečaj fizikalne terapije uključuje vježbe koje su osobito popularne kod male djece. Za dijete, oni su više kao igra nego kao medicinski postupak. Roditelj može iskoristiti oblik igre tih pokreta i očarati dijete, s ljubavlju razgovarajući s njim i pjevajući pjesmu. tehnika izvedbe:

 1. Pamučne noge, slične uobičajenim "ženama". Položite dijete na tvrdu, ravnu površinu i nježno zavrtite pete jedna prema drugoj. Sada lagano tapkajte noge kao što biste pljeskali dlanovima svoje bebe.
 2. Rotacija nogu. Vrlo učinkovita vježba za liječenje displazije. Mnoga se djeca opiru tom pokretu zbog neobičnih senzacija. Oblik igre može pomoći djetetu da se smiri i navikne na nestandardno opterećenje. Nema potrebe da ispravite noge djeteta, samo ih odvedite u prirodno koljeno i lagano povucite u suprotnim smjerovima. Sada glatko pomičite noge, kao da prikazuju let leptira. Ako pjesme i igre ne pomognu djetetu da prestane brinuti, lagano masirajte unutarnje mišiće kukova.

Unatoč svojoj neobičnoj prirodi, ti pokreti ne opterećuju dijete kao ostali gimnastički elementi. Možete ih izvoditi bez zagrijavanja. Gimnastika se može izvoditi do 15 puta dnevno, uz svaku promjenu pelena.

Kretanje po lopti

Rad s loptom ne samo da pomaže da se spoj postavi na prirodan način, nego i priprema bebu za prve korake. Prvi osjećaji kontakta s loptom mogu biti neočekivani za dijete, može se uplašiti i smanjiti. Nemojte prestati pokušavati ga naučiti na novom simulatoru: vježbe na lopti pomažu opustiti sve skupine mišića i stimuliraju normalan razvoj zglobova.

 1. Vrati bebu na loptu. Jednom rukom poduprite je duž lumbalne regije, a drugom - okrenite nogu prema unutra, opisujući glatke kružne pokrete. Ponovite 10 puta.
 2. Okrenite dijete na trbuh. Nastavite podržavati lumbalnu regiju s jednom rukom, a drugu - držite gležnjeve i pomičite ih prema van, dok se savijate u koljenu.

Takva kretanja mogu biti teška za novorođenčad. Ako se dijete previše opire, bolje je pričekati nekoliko tjedana, a zatim nastaviti pokušavati. Vježbe s loptom pomoći da biste dobili osloboditi od displazija i usaditi osjećaj ravnoteže.

 • Što je displazija kuka?
 • Što čini terapijsku gimnastiku?
 • Najčešće vježbe za displaziju kuka
 • Što još trebam znati o displaziji?

Displazija kuka - patologija koja se najčešće javlja kod djece mlađe od 1 godine. Terapija vježbanjem displazije kuka kod djece je vrlo učinkovita. Uzroci patologije mogu biti različiti.

Najčešće se radi o teškoj porođaju ili porođaju s pedijatrijskom previa. U modernoj medicini, carski rez se prakticira ako se fetus ne razvija u vrijeme rođenja. Nažalost, nije uvijek moguće zadržati ga. Postoje slučajevi normalnog porođaja u kojem se dijete javlja s displazijom.

Što je displazija kuka?

Displazija je nerazvijenost zgloba kuka kada glava bedrene kosti ne ulazi u ekstremitet.

Za gotovo sve novorođenčad tipična je nerazvijenost kuka, koja se u potpunosti formira kada dijete uči hodati. Ako je nezrelost zgloba snažno izražena, a ligamenti slabi, tada glava kuka može izaći iz područja udova. U ovom slučaju, subluksacija ili dislokacija. Kako bi se izbjegla kronična dislokacija ili subluksacija femura, displaziju treba liječiti od prvih tjedana života djeteta.

Znakovi displazije kuka u djece:

 1. Nemogućnost potpunog razrjeđivanja nogu u zglobu kuka.
 2. Asimetrija glutealnih nabora.
 3. Vidljivo skraćivanje jednog ekstremiteta.
 4. U položaju za puzanje strši jedan zglob.

Za dijagnosticiranje ove patologije, novorođenčadi se propisuje ultrazvuk zglobova kuka. Ova studija provjere provodi se u prvom mjesecu života djeteta. Vrijedi početi biti angažiran nakon što liječnik preporuči terapiju vježbanjem. Održana u prvoj godini života vježba terapija i masaža mogu u potpunosti vratiti pokretljivost kuka zgloba.

Natrag na sadržaj

Što čini terapijsku gimnastiku?

Za djelotvoran tretman pedijatri najčešće propisuju nekoliko tečajeva profesionalne masaže. Korisno je držati ih u razmacima od 3-4 mjeseca. Nemojte zanemariti ovaj postupak, jer je vrlo učinkovit u displaziji kuka. Također biste trebali vježbati kod kuće. Vježbe se dijele na masažu i gimnastiku. Masaže se izvode 1 put dnevno, gimnastika 2 - 3. Terapijska vježba treba provoditi redovito, inače će biti neučinkovita.

Vrijeme za masažu treba odabrati ovisno o potrebama djeteta. Dijete treba odmarati i dobro hraniti, ali postupak se ne smije provoditi odmah nakon jela. Za djecu masaža je vrsta igre. Mama je nužno prisutna tijekom postupka.

Masažu treba obavljati čistim rukama bez prstena, s kratkim podrezanim čavlima. Za masiranje možete koristiti prirodna ulja. Nemojte koristiti Johnsons Baby ulje jer se proizvodi na bazi sintetičkih ulja i može izazvati alergije kod dojenčadi. Ulja ljekovitog bilja također mogu sadržavati alergene. Dobro je pogodno ulje breskve i suncokreta koje ne sadrži alergene.

Masaža se sastoji od spiralnih pokreta, brušenja i filcanja. Sve pokrete treba provoditi pažljivo, koža kod djece prve godine života je vrlo tanka i osjetljiva. Možete početi s potezima. Vježbe za displaziju kuka su jednostavne za izvođenje i ne zahtijevaju dodatnu obuku.

Natrag na sadržaj

Najčešće vježbe za displaziju kuka

Vježba broj 1. Beba leži na leđima. Ne stavljajte ga na površinu s koje se može kliziti. Ispod nje stavite pelenu i pokrivač. Površina mora biti čvrsta i ravna. Počevši od koljena izvodimo spiralne pokrete duž vanjske površine bedra izbjegavajući unutarnju površinu. Pritisak je umjeren. Na svakoj nozi od koljena do 5 -7 puta. Prije sljedeće vježbe morate nekoliko puta udariti.

Vježba broj 2. Utrljajte noge bebe od koljena samo na vanjskoj strani bedra.

Vježba broj 3. Filcanja. Uzmi bebinu nogu u svoje ruke, presavijeni "brod". Pomaknite nogu s desne na lijevo, kao da pripremate meso. Slijede daljnje vježbe sličnije gimnastici.

Vježba broj 4. Beba leži na leđima. Nježno ga uzmete za koljena i rastavite ih kružnim pokretima. Jedna noga će biti agilnija. Ponovite nekoliko puta.

Vježba broj 5. Beba leži na leđima. Uzmite ga u području skočnog zgloba i napravite “biciklističke” pokrete, naizmjence savijajući noge u zglobu koljena, a zatim ih ispravljajući. Ponovite 10 -15 puta.

Vježba broj 6. Beba leži na leđima, vježba je slična prethodnoj. U tom slučaju trebate uzeti jednu nogu, podići je, saviti i izravnati, a zatim ponoviti isto s drugom nogom.

Vježba broj 7. Podignemo noge djeteta na glavu. Ponovite 10 puta.

Vježba broj 8. Beba leži na trbuhu. Njegove pete donose stražnjicu.

Mljevenje glutealne i lumbalne regije vrlo je korisno. Utrljajte kožu na tim područjima nježnim kružnim pokretima. Potiče poboljšanje cirkulacije krvi. Možete lagano pritisnuti ta područja. Pod tankom kožom djeteta možete osjetiti mišiće, također ih treba lagano masirati. Zapamtite, ako osjetite otpor djeteta ili on plače, trebali biste prestati vježbati i čekati da se poboljša raspoloženje djeteta. Trenutno postoji veliki broj "nekonvencionalnih" gimnastičkih vježbi. Kostur djeteta još nije u potpunosti formiran, nije ga potrebno podvrgnuti dodatnim preopterećenjima.

Natrag na sadržaj

Što još trebam znati o displaziji?

Postoje razne tehnike joge, prije nego što ih počnete provoditi, obavezno se posavjetujte s pedijatrom. One vježbe koje čine zdrave djece, svibanj ne biti pogodna za djecu s hip displazija. Nemojte sami podešavati zglob, što može dovesti do invaliditeta djeteta.

U teškim slučajevima displazije u dojenčadi propisano je da se nosi fiksirajući gips. Sada se rijetko koristi, pokušavajući zamijeniti drugi ortopedski analog.

Liječenje displazije povezano je s aktivnostima fizioterapije. Kada, u kojoj količini i koje fizikalne procedure treba provesti, liječnik utvrdi. Stručnjak koji nadzire razvoj djece s displazijom kuka naziva se ortoped ili ortopedski traumatolog.

Za takvu djecu prakticiraju besplatno povijanje. Ruke djeteta se povijaju, a noge ostaju gotovo slobodne. S besplatnim povijanjem obavezno je nositi rukavice i čarape. Spavanje bebe s displazijom kuka treba biti u zasebnom krevetu. Za njega je sigurnije.

Lijek za liječenje displazije kuka nije propisan. U vrlo teškim slučajevima indicirano je kirurško liječenje. Što se ranije provodi, brže će se završiti proces ozdravljenja i vratiti pokretljivost zglobova. Ako je proces postao kroničan, onda će kirurško liječenje biti teže i može imati neugodne posljedice. Međutim, gimnastika s displazijom zglobova kuka održava se već desetljećima i dokazala je svoju učinkovitost.

Kod djece s ovom patologijom treba isključiti vertikalna opterećenja. Ne možete naučiti ovu djecu da hodaju, dijete to mora učiniti sam. Uklonite teret u sjedećem položaju. Sve vježbe vezane uz sjedenje i stajanje djeteta trebaju se provoditi samo po preporuci specijaliste. Ne možete koristiti uređaje da beba počela hodati, kao što su hodalice i ljuljačka s elastičnim trakama. Ako se zakašnjelo otklanjanje zgloba kuka, posebno pažljivo slijedite preporuke liječnika.

Displazija zglobova kuka je kongenitalna bolest u kojoj postoji povreda strukture acetabuluma, glave bedrene kosti, ligamenata. U nedostatku potrebnog liječenja u ranoj dobi, postoje promjene na dijelu obližnjih građevina: zdjelice, kralježnice, neoštećen zglob. Česti su slučajevi koksartroze na pozadini displazije.

Bolest pogađa uglavnom djevojčice, a kod dječaka ta se patologija promatra 4 do 6 puta manje. Općenito, displazija kuka je karakteristična za 2% novorođenčadi.

razlozi

Polaganje koštano-zglobnog aparata javlja se u prvim mjesecima trudnoće. Stoga, utjecaj u tom razdoblju na majčino tijelo nepovoljnih čimbenika može izazvati kršenje strukture zglobova.

Prevalencija displazije raste u područjima s nepovoljnim okolišnim okruženjem, postoje slučajevi u obitelji. Osim toga, postoje i drugi uzroci patologije koji se prvenstveno odnose na majčino tijelo. To uključuje:

 • Ozljede od rođenja.
 • Uporaba određenih lijekova.
 • Intrauterine infekcije.
 • Rad u štetnim uvjetima.
 • Starost
 • Bolesti štitnjače.
 • Endokrina patologija.
 • Hypovitaminosis.

Postoje slučajevi kombinacije displazije s abnormalnostima u razvoju drugih organa i sustava, koji bi trebali prisiliti žene da maksimalno brinu o svom zdravlju tijekom trudnoće. U svakom slučaju, potrebno je ukloniti sve moguće čimbenike kako bi se smanjio rizik od displazije djeteta.

simptomi

Težina simptomatologije u djece ovisi o stupnju nerazvijenosti struktura zgloba kuka. Međutim, postoji pre-bolest, odnosno određena točka između norme i patologije.

Stoga se i prije početka bolesti razlikuje granica kao što je nezrelost zgloba.

To može biti kod nedonoščadi i nije klinički manifestirano.

Displazija 1 stupnja

U ovoj se fazi identificiraju jasni znakovi nerazvijenosti zglobova. Klinički, to se izražava asimetrijom nabora kože na stražnjici i bedrima, ograničenju abdukcije, vizualnom skraćivanju ekstremiteta.

U proučavanju pokreta kod novorođenčeta određuje se simptom klikanja - karakterističan zvuk tijekom otmice kukova.

Taj se stupanj naziva predizolacijom kuka, budući da se zglob nalazi na tipičnom mjestu, a ne zamjećuje se kost.

Displazija stupnja 2

Ako se rana korekcija nije izvršila u ranom stadiju, tada se jače promjene javljaju u zglobovima kuka.

Postoji nepotpuno pomicanje glave bedrene kosti iz zglobne šupljine. Femur istodobno odstupa prema van i prema gore.

U ovoj fazi, displazija se naziva subluksacija kuka, jer još uvijek nema potpunog izlaza iz šupljine.

Displazija 3. stupnja

Progresija patologije dodatno pogoršava kliničku sliku displazije. Došlo je do potpunog pomicanja glave bedrene kosti u odnosu na zglobnu šupljinu zdjelične kosti, što ukazuje na razvoj dislokacije.

U ovom slučaju, simptomi su najizraženiji, dijete osjeća stalnu bol, plač.

Ultrazvuk i radiografija, koji ukazuju na jasne morfološke promjene u strukturi kuka, pomažu u uspostavljanju ispravne dijagnoze.

liječenje

Terapija displazije kuka ima za cilj obnavljanje anatomskog odnosa između zglobnih površina, normalizacije aktivnih pokreta i razvoja mišićnog sustava. To je neophodno za pravilan tjelesni i psihički razvoj djece u budućnosti.

Liječenje displazije mora započeti s prvim otkrivanjem patologije koja se mora obaviti dok je još u bolnici. Što je dijete mlađe, što je tkivo plastičnije, to je njihov razvoj aktivniji, pa je liječenje brže i učinkovitije.

Potrebno je osigurati kompleksan učinak na zglobne strukture, uzimajući u obzir dob djeteta. Sljedeće mjere koriste se za ispravljanje displazije:

 1. Konzervativne metode (široko povijanje, Pavlikove stremene, Freyka jastuk).
 2. Terapijska gimnastika (vježbanje).
 3. Masaža.
 4. Fizioterapija.
 5. Kirurško liječenje.

Poznato je da se glava bedrene kosti taloži u šupljinu zgloba neovisno od položaja savijanja i abdukcije donjeg ekstremiteta. Stoga su konzervativne metode usmjerene na održavanje kukova u tom položaju.

Također je potrebno uzeti u obzir da je uporaba raznih sredstava ograničena dobi djeteta: novorođenčad i djeca do 3 mjeseca su široko povijena, do šest mjeseci - Pavlikove stege ili Frejka jastuk, a zatim - razne vrste guma.

U tom slučaju, kontrola ispravnosti manipulacija provodi se najprije ultrazvukom, a nakon 6 mjeseci - prema rendgenskim podacima.

Bez adekvatne terapije, displazija kuka će dodatno dovesti do dubokih oštećenja koštano-zglobnog sustava i ranog invaliditeta. Potrebno je odmah liječiti bolest kako bi djeca u budućnosti bila zdrava.

Terapija vježbanjem displazije

Terapijska gimnastika obvezna je komponenta korekcije displazije kuka u djece. Vježbanje vježbanja treba obaviti nježno, pažljivo, kako ne bi izazvalo pomicanje bedra iz zglobne šupljine. Također, dijete mora biti pravilno držano u rukama - iza leđa, grleći se, tako da je prekrio odraslu osobu nogama.

Maloj djeci prikazane su ove vrste vježbi:

 • Iz ležećeg položaja savijte noge djeteta u koljenima i zglobovima kuka, nakon čega slijedi uzgoj. Treba pokušati dodirnuti površinu stola koljenima.
 • Savijanje ravnih ili razvedenih nogu u zglobovima kuka, dovodeći ih do glave, ramena, zajedno ili naizmjenično.
 • Uzgojite ravne noge djeteta u stranu.
 • Savijte noge u koljenima tako da dobijete pola lotosa.
 • Naizmjence savijte djetetove noge u koljenima i zglobovima kuka, okrećući stopalo prema unutra.
 • Iz položaja na trbuhu, noge su naizmjence savijene, dosežući razinu zdjelice sa stopalom oslonjenim na stol, a zatim rastežući s podizanjem prema gore.

Vježbe se izmjenjuju svakodnevno do 10 puta. Takva gimnastika može se provoditi na novorođenčadi i maloj djeci zajedno s općim razvojnim vježbama, koje je učinkovito nadopunjuju.

masaža

Prije vježbanja vježbanje mora obaviti masažu. Njegove tehnike će zagrijati mišiće, smiriti dijete, pripremiti se za intenzivnije tretmane. Potrebno je izvesti masažu za displaziju kuka, uzimajući u obzir osobine djetetova tijela i stupanj patologije. Svi pokreti se provode pažljivo, intenzivna palpacija zglobova je neprihvatljiva.

Za displaziju kuka preporučuju se sljedeći elementi masaže:

 • Opći milovanje grudi, trbuha, leđa, ruku i nogu. Pokrivajući donji ekstrem, provodite spiralne pokrete u periartikularnu zonu.
 • Trljanjem stražnje strane bedara, stražnjice i leđa kružnim i spiralnim pokretima s nekim pritiskom. Zatim držite lokalnu masažu zahvaćenog zgloba, pritiskajući je jednom rukom.
 • Provedite otmicu djetetovih stopala i njezinu rotaciju prema unutra, drugom rukom držeći koljeno.
 • Nakon toga, opet se vrši milovanje dlanovima pritisnutim na kožu.
 • Spiralni pokreti prstiju ili dlanova masiraju prepone i donje stražnjice. Nakon toga utrljajte područje displaziranog zgloba, istiskujući kožu.
 • Nakon što raširete noge, savijte ih u koljenima i rotirajte prema unutra.
 • Usporava mišiće kukova između dlanova.
 • Izvođenje vježbe "bicikl" - u poziciji na leđima imitira jahanje.
 • Provoditi naizmjeničnu fleksiju i produžetak dječjih nogu, pokrivajući ih potkoljenicama i istodobno gnječenje telećih mišića.
 • Gladak i trljanje leđa, puzeći imitacija.
 • Masirajte stražnjicu strokingom, gnječenjem i tapkanjem.
 • Trljanje ledja, periartikularna zona.
 • Vježba se zove "ogromna" - podići bebu, držeći ga u dlanu ispod zdjelice i prsnog koša.

Masaža za displaziju kuka u ranoj dobi i kod novorođenčadi provodi se u ležećem položaju. Nakon šest mjeseci vježbe sjedenja i stajanja već su moguće. Međutim, treba imati na umu da se mogu obavljati tek nakon savjetovanja s dječjim ortopedom kako se ne bi naškodilo pogođenom zglobu.

Bolje je povjeriti izvođenje masaže iskusnom maseru koji je vješt u liječenju displazije u djece.

Masaža je organski kombinirana s terapijom vježbanja za djecu. Takvo liječenje započinje što je prije moguće - čak i kod novorođenčadi, kako bi se izbjeglo napredovanje bolesti, prelazak displazije u teži oblik i buduće komplikacije.


Članci O Depilacije