Lijek "Allopurinol": analozi, vrijedni pažnje, i osvrti na njih

"Allopurinol" je lijek koji učinkovito smanjuje koncentraciju mokraćne kiseline. Zbog toga se sprječava njegovo taloženje u mokraćnom mjehuru, bubrezima, zglobovima. Urolitijaza je jedna od najpoznatijih bolesti. Kamen u bubregu i mjehur imaju drugačiju prirodu, stoga se režim liječenja odabire pojedinačno.

Lijek sprječava povećanje i taloženje urata. Za lijek "Allopurinol" upute ukazuju na to da može poremetiti mehanizam stvaranja mokraćne kiseline. Uz pomoć lijeka potiskuje se aktivnost ksantin oksidaze.

„Alopurinol”. Doziranje i sastav

Na prodaju možete pronaći lijek u dva oblika: "Allopurinol" 100 i 300. Kao dio:

 • L-H-pirazolo- (3,4-d) -pirimidin-4-ol ili alopurinol - u dozi od 100 ili 300 mg.
 • Pomoćne tvari: magnezijev stearat, laktoza, škrob, polividon, talk, natrijev amilopektin glikolat.

Koje su bolesti propisane?

Lijek "Allopurinol" propisan je za:

 • giht;
 • bolesti bubrega;
 • limfosarkom, akutna leukemija,
 • kronična mijeloidna leukemija;
 • traumatske ozljede;
 • citostatička i radijacijska terapija;
 • Lesch-Nyenov sindrom;
 • masivna terapija glukokortikoidima;
 • nefropatija mokraćne kiseline.

Na početku tečaja propisana je minimalna doza od 100 mg, kako bi se utvrdile nuspojave i moguće komplikacije alopurinol lijekom. Ako nema negativnih reakcija, doza lijeka izračunava se na mokraćnu kiselinu u krvi. Nakon toga se povećava u koracima od 100 mg.

Nuspojave

Pojavljuju se nuspojave lijeka "Allopurinol":

 • anemija, agranulocitoza, leukocitoza, trombocitopenija;
 • povišeni krvni tlak, bradikardija, perikarditis;
 • akutno zatajenje bubrega, proteinurija, smanjena potencija, periferni edemi;
 • smanjen vid, gubitak ili izobličenje okusa, ambliopija;
 • mučnina, povraćanje, proljev, kolestatska žutica;
 • neuropatija, glavobolja, pospanost, depresija;
 • alergijske reakcije.

kontraindikacije

Nije propisan za intoleranciju na alopurinol ili dodatne komponente. Zabranjeno je osobama s oštećenjem jetre, disfunkcijom bubrega, akutnim napadom gihta, primarnom hemahromatozom, trudnicama i ženama koje doje.

Trošak ovog lijeka od 80 do 100 rubalja. Ovisi o regiji i ljekarničkoj mreži.

Recenzije

O lijeku uglavnom pozitivne kritike. Učinkovit s urolitijazom, uklanja urate iz tijela. To sprječava njihovo novo odlaganje. Najčešće dobro podnosi, nuspojave, ako postoje, onda u obliku povišenog krvnog tlaka. Dostupno po cijeni.

„Alopurinol”. analoga

Lijek "Allopurinol" ima više od 14 analoga. To znači da pacijenti kojima je liječnik propisao ovaj lijek imaju pravo izbora. Glavne indikacije za uzimanje svih sljedećih lijekova uključuju ne samo liječenje gihta, već i prekomjerno nakupljanje mokraćne kiseline u krvi (hiperurikemija) najrazličitije geneze.

Također, indikacije uključuju kombinaciju gihta s uratnom nefropatijom, zatajenjem bubrega i nefrolitijazom. Još jedna indikacija je povećano stvaranje urata zbog prisutnosti enzimskih poremećaja. Osim terapije, ovaj lijek se također može koristiti za prevenciju nefropatije tijekom liječenja raka, kao i za potpuno gladovanje.

Svaki oblik ima svoje nuspojave, koje nisu previše, a njihove su manifestacije vrlo rijetke, ali o njima morate znati. Na primjer, najčešći: umor, proljev, slabost, alopecija, kršenje krvi. To potvrđuje lijek "Allopurinol" upute.

Jedan od najpopularnijih i najpoznatijih analoga je "Allo", koji ima isti aktivni sastojak kao i Allopurinol, te se s pravom može smatrati njegovom punom zamjenom. Doziranje ovisi o stanju pacijenta. Na primjer, ako su simptomi blagi, trebate uzimati 200-300 mg dnevno unutra, a ako su simptomi izraženi, onda 400-600 mg dnevno. Tablete se uzimaju 2 puta dnevno nakon ili tijekom obroka, primjerice odmah nakon doručka. Ostali podaci, uključujući nuspojave, kontraindikacije i indikacije, u potpunosti odgovaraju izvornom lijeku.

Koji su drugi analozi lijeka "Allopurinol"?

"Allupol"

"Alupol" je još jedan analog "Allopurinola", koji se također proizvodi u tabletama i ima isti međunarodni naziv i aktivnu tvar. Ali prije nego što jedan lijek zamijenite s drugim lijekom, savjetujte se sa specijalistom. Minimalna dnevna doza je 100-200 mg lijeka, a maksimalna - 900 mg. Prekoračenje navedenog broja nije preporučljivo ni pod kojim uvjetima. Upotreba "Allupol" je kontraindicirana u bolesnika s bolestima jetre i bubrega. Tijekom liječenja potrebno je pažljivo pratiti funkcioniranje tih organa.

"Zilorik"

"Ziloric" je generički, strani analog analognog "Allopurinola". Njegova cijena premašuje cijenu domaćih lijekova nekoliko puta, iako se sastav i indikacije za uporabu u potpunosti podudaraju s ruskim lijekom. Početno doziranje obično ne prelazi 300 mg za blagi stupanj bolesti, 600-800 mg je propisano za težak stadij. Stariji bolesnici i osobe s bolestima bubrega trebaju uzimati lijek isključivo pojedinačno u skladu s dozom koju je propisao liječnik ili zamijeniti lijekom na temelju druge aktivne tvari.

Postoje i drugi analozi lijeka "Allopurinol".

"Milurit"

"Milurit" je prilično popularna inozemna zamjena za izvorne lijekove, ali ga je vrlo teško pronaći u ljekarnama.

Analogi za liječenje gihta: "Sanfipurol", "Allozim", "Remid", "Allopin", "Purinol", "Allopurinol Nycomed", "Apo-Allopurinol", "Allopurinol-Teva", "Allopol", "Allopurinol-Egis" ”.

Trošak lijekova ovisi o broju tableta u pakiranju i doziranju, ali u prosjeku je od 65 do 150 rubalja. Jedna od najprodavanijih i najčešće propisanih doza je 100 mg. Ali za bolesnike s progresivnom bolešću ili njegovom teškom formom, otkup sredstava je neprofitabilan, jer je njegova doza premala, a za dobivanje potrebne količine aktivne tvari u 600-900 mg morat ćete odmah popiti 6-9 tableta, a to je iznimno nezgodno. Stoga se za pacijente kojima je potrebna veća doza preporučuje se 300 mg. Međutim, ako pakiranje s dozom od 100 mg sadrži 50 tableta, u pakiranju s 300 mg samo 30 tableta.

Nazovimo još nekoliko analoga "Allopurinol".

Popis nadomjestaka uključuje poznati lijek Allopurinol-Egis, proizveden u Mađarskoj od farmaceutske tvrtke Egis. Ovaj proizvođač se smatra vodećim proizvođačem lijekova za giht.

Popularni proizvođač generičkih lijekova je njemačka farmaceutska tvrtka Sandoz, koja proizvodi lijekove koji se ne razlikuju po sastavu od izvornika.

Drugi svjetski poznati proizvođač generičkih lijekova je Teva, koji proizvodi jeftine kopije originalnih lijekova.

„Kolhicin”

Lijekovi slični djelovanju na "Allopurinol" i korišteni kao njegova zamjena, ali nisu njegovi analozi, prikazani su u nastavku.

Za modernu medicinu, kolhicin je jedan od najboljih lijekova koji se koriste za liječenje gihta. Mi ćemo razumjeti što je bolje - "Kolhicin" ili "Allopurinol"?

"Kolhicin" djeluje kao anestetik, neutralizira stvaranje naslaga soli u tkivima i minimalizira migraciju leukocita u zahvaćenom području. Lijek ima biljnu osnovu, budući da glavna komponenta sadrži jesenski jesenski šafran, te se stoga može koristiti ne samo za liječenje, nego i za prevenciju.

Bolesnici to dobro podnose. Učinkovitost lijeka ovisi o ispravnosti recepcije. Maksimalna doza ne smije prelaziti 10 tableta dnevno. Tijek liječenja završava na recept i nakon postizanja željenog rezultata. "Kolhicin" se ne može uzimati u bolesnika s jetrenom i bubrežnom insuficijencijom, sa preosjetljivošću na bilo koju komponentu lijeka. Također, oprez treba uzeti tijekom trudnoće i samo nakon savjetovanja sa specijalistom. Nuspojave i predoziranje lijekovima mogu uzrokovati proljev i povraćanje. Ako pacijent ima atipične nuspojave, trebate odmah prekinuti liječenje i posavjetovati se s liječnikom. Lijek se ne može uzimati dugo vremena, jer je prepun prijetnje leukopenijom i anemijom.

"Fulfleks"

Nedavno je "Fulflex" prilično popularan lijek. Proizvodi se u 2 oblika - pilule i vrhnje - koji omogućuju liječenje bolesti, kako izvana tako i iznutra. Lijek pripada sredstvima koja imaju kratkoročni učinak i djeluju protuupalno i analgetski. Sastav lijeka ekstrakti smreke i kadulje, mirisne martinije, eteričnih ulja eukaliptusa, kore vrbe, divljeg kestena, kore brezove, vitamine PP i E.

Ostale zamjene

Privremeno zaustavljanje gihtnog artritisa je moguće uz pomoć Voltarena. Istovremeni unos tableta i masti pomaže u postizanju maksimalnog učinka. Prvog dana, lijek se uzima u dozi od 200 mg, a zatim 150 mg na dan, a pomastom se trlja bolni zglob 2 puta dnevno.

Diklofenak i ibuprofen imaju sličan učinak, smanjujući temperaturu, ublažavajući bol, oticanje i upalu. Isti režim se koristi za naproksen. Svi ti lijekovi zabranjeni su za uporabu tijekom trudnoće.

Koliko je terapija učinkovita ovisi o trajanju prijema i pridržavanju doze. Bilo bi nepromišljeno zaustaviti terapiju nakon nestanka simptoma. Čak i nakon ublažavanja boli, lijek treba nastaviti do kraja staze. Ako slijedite shemu, možete se uspješno nositi s bolešću, zaboravljajući na bol zauvijek.

Pregledali smo analoge lijeka "Allopurinol", cijenu, recenzije, upute za uporabu.

Kako odabrati visokokvalitetne analoge alopurinola

Princip djelovanja alopurinola temelji se na značajkama inhibicije aktivnih enzima ksantin oksidaze, katalizirajući hipoksantin oksid u ksantin i njegovu daljnju transformaciju u urin. Na taj način ometajući sintezu kiselina, alopurin smanjuje njihov sadržaj u tijelu, pridonoseći uništenju urata.

Lijek krši sintezu mokraćnih kiselina, čiji je glavni derivat (oksipurinol), što stvara učinak urostatičke prirode. Lijek koji se uzima oralno savršeno se apsorbira u probavni sustav, postižući maksimalnu akumulaciju plazme za 3-5 sati. Proces apsorpcije odvija se uglavnom u duodenumu. Budući da se alopurinol dugo vremena eliminira iz tijela, postoji mogućnost njegove kumulacije.

Kao i drugi lijekovi, Allopurinol ima analoge.

Indikacije za uporabu

Lijek je namijenjen za uporabu u sljedećim slučajevima:

 1. Provodi se terapija ili profilaksa gihta i hipermememije različite geneze.
 2. Postoji pogoršanje koncentracije oksalat-kalcij u bubrezima.
 3. Stvaranje urata se povećava zbog enzimskih abnormalnosti.
 4. Nefropatija se sprječava u akutnom obliku tijekom citostatičkog i zračnog liječenja neoplazmi i leukemija ili tijekom potpunog gladovanja terapijske prirode.

Analogi alopurinola

Mnogi su zainteresirani da li je moguće zamijeniti Allopurinol nečim, dok se liječite od gihta? Da, postoje slični lijekovi, oni se razlikuju po cijeni i komponentama, ali u isto vrijeme alopurinol ostaje temelj svake od njih. Razmotrite neke od njih:

Purinol

Tablete koje utječu na izmjenu kiseline u mokraći. Koristi se za liječenje gihta. Dok koristite ovaj lijek, pacijent treba konzumirati najmanje dvije litre tekućine dnevno.

U početnom stadiju terapije postoji mogućnost pogoršanja bolesti, pa stručnjaci savjetuju u ovom trenutku uzimanje protuupalnih spojeva.

Prilikom korištenja Purinola postoji vjerojatnost otapanja velikog kamenja u urei s njihovim daljnjim prodiranjem u urin.

Allopurinol - EGIS

To je lider u ukupnom broju lijekova koji smanjuju sadržaj mokraćnih kiselina u krvi. Allopurinol - EHIS se koristi za idiopatski giht, urolitijazu, akutnu nefropatiju i neoplazme.

Tijekom prvog mjeseca terapijskog tijeka potrebno je uzeti NSAID ili kolhicin kako bi se spriječili akutni napadi gihta. Stariji bolesnici i oni koji pate od zatajenja bubrega moraju prilagoditi dozu kako bi izbjegli trovanje.

allozyme

Koristi se u primarnom i sekundarnom gihtu, urolitijazi, kada se formiraju kamenice mokraćne kiseline, bolesti tijekom kojih dolazi do povećanog raspada nukleoproteina, zračenja i citostatskog liječenja tumora, psorijaze, traumatske toksemije.

Allopurinol Nycomed

Lijek se odnosi na lijekove koji mogu spriječiti pojavu kamenja u urei i ubrzati njihovo izlučivanje zajedno s biološkom tekućinom. Gotovo potpuno apsorbira iz probavnog trakta. Maksimalna vrijednost u krvi - jedan i pol sati nakon prijema.

Alopurinol-Teva

Koristi se u liječenju gihta, od malignih tumora i abnormalnosti u metabolizmu purina u djece, s traumatskom toksikozom, psorijazom. Pilula se uzima nakon hrane, ispire se s dovoljnom količinom vode. Dopuštena je raspodjela dnevne doze na nekoliko dijelova.

Zilorik

Tablete smanjuju razinu urata u ukupnoj količini vode u tijelu iu biološkoj tekućini, sprječavaju taloženje kiselina.

Ne preporučuje se za primjenu kod pacijenata koji pate od individualne netolerancije na sastojke lijeka. Nuspojave su rijetke.

Sanfipurol

Sredstvo za utjecanje na metabolizam mokraćne kiseline. Koristi se za giht, kamenac u uparenom organu, akutnu nefropatiju, terapijski tretman tumora ili leukemije. Recepcija se obavlja jednom dnevno nakon obroka. Tijekom liječenja preporučuje se unos tekućine u količini od najmanje dvije litre dnevno.

Milurit

Anti-gihtni lijek koji inhibira sintezu mliječne kiseline i akumulacije soli u tijelu. U krvnim stanicama se smanjuje sadržaj urata, sprječava se njihovo taloženje u tkivima i upareni organ. Kada uzimate ovaj lijek s urinom, oslobađa se manja količina mokraćnih kiselina, povećava se razina izlučenog ksantina i hipoksantina.

Remid

Tablete se uzimaju oralno nakon obroka. Dnevna doza se može podijeliti u dvije doze. Da bi se smanjio rizik od pogoršanja gihta, terapija bi trebala započeti s malim dozama.

Allopin

Aktivni sastojak je alopurinol.

Tablete stvaraju hipouricemično i anti-artritično djelovanje, inhibiraju ksantin oksidazu, krše pretvorbu hipoksantina u ksantin, a zatim u mokraćnu kiselinu.

Pod utjecajem ovog lijeka smanjuje se razina urata u krvi, sprječava njihova akumulacija u tijelu. Apsorpcija se događa u želucu i crijevima.

Allopurinol egis analozi

* Maksimalna dopuštena maloprodajna cijena lijekova izračunava se u skladu s Uredbom Vlade br. 865 od 29. listopada 2010. (za one lijekove koji se nalaze na popisu)

Analogi Allopurinol-Egis:

Upute za uporabu:

Lijek se uzima oralno s velikom količinom pročišćene, hladne vode.

Djeca do 10 godina uzimaju lijek po stopi od 5-10 mg na 1 kg tjelesne težine, djeca od 10 do 15 godina uzimaju lijek po stopi od 10-20 mg na 1 kg tjelesne težine.

Lijek za odrasle je propisan s obzirom na ozbiljnost bolesti.

Uz blagi tijek doze lijeka je 100 - 200 mg 1 put dnevno. S umjerenim protokom - 300 - 600 mg 1 put dnevno. U teškim slučajevima bolesti, lijek se propisuje u 700 - 900 mg 1 put dnevno.

Za prevenciju gihta, urolitijaze, lijek se propisuje 100 mg 1 put dnevno.

Tijek liječenja je individualan za svakog pacijenta i propisan je od strane liječnika.

Tijekom liječenja alopurinolom potrebno je dnevno uzimati 2 ili više litre tekućine, a također tjedno proći opće testove urina i krvi.

Tijekom trudnoće i dojenja lijek je strogo zabranjen.

Analogi alopurinola

Pojedinačna netolerancija na lijek prisiljava se na traženje analoga alopurinola, koji ima širok raspon nuspojava. Najbliži strukturni analog je hipoksantin.

Djelovanje i analozi

Allopurinol krši sintezu mokraćne kiseline. Time se smanjuje razina soli u urinu i drugim tjelesnim tekućinama, što sprječava pojavu bubrežnih kamenaca. Cijena varira od 58 do 112 rubalja po pakiranju od 10 komada.

Svi analozi alopurinola s gihtom imaju približno isti sastav, ali u različitim dozama i malim odstupanjima. Dakle, nuspojave su približno iste. Njihova manifestacija ovisi o individualnim karakteristikama organizma. Liječnik, prije nego što prepiše određeni lijek, trebao bi se upoznati s pacijentovom anamnezom i izabrati u korist jedne ili druge alternative kako bi se smanjio rizik od nuspojava.

Zamjenjuje veliku raznolikost alopurinola, ali je njihovo djelovanje identično. Svi oni smanjuju sintezu mokraćne kiseline kako bi smanjili rizik od bubrežnih kamenaca i mjehura. Bilo koji analog alopurinola ima ljekoviti učinak. Smanjena je sinteza enzima ksantin oksidaze, koja pretvara ksantin u mokraćnu kiselinu. Kako zamijeniti alopurinol, ako postoji zatajenje bubrega ili jetre? Azathioprine se može zamijeniti alopurinolom.

Svojstva lijeka

Allopurinol se propisuje za giht, ali ne samo. Svaka bolest koja uključuje hiperurikemiju liječi se ovim lijekom ili njegovim analozima. Allopurinol je najmanje bezopasan i ima manje nuspojava. U pravilu, nuspojave se javljaju kod pacijenata koji pate od bubrežne ili jetrene insuficijencije, slabljenja srčanog mišića, bolesti desni.

To jest, s drugim visokim zdravstvenim pokazateljima, neugodne posljedice su gotovo neprimjetne, jer se tijelo može nositi s njima. Nakon 65. godine života posebno je teško odabrati lijek za liječenje bez nuspojava.

Kada pacijent dođe s pritužbama na nuspojave Allopurinola, liječnik odustaje od lijeka dok sve manifestacije potpuno ne nestanu. Nakon preuzimanja analognog. Postoje situacije kada su jeftinije kolege s velikim popisom neugodnih posljedica prikladnije.

Imenovanje alopurinola i njegovih analoga:

 • Kožne bolesti. Uključujući psorijazu, urtikariju, dermatitis.
 • Urolitijaza s formiranjem urata. Napadi gihta.
 • Citostatska i radijacijska terapija tumora oštećene bubrežne funkcije.
 • Primarna i sekundarna hiperurikemija, praćena povećanim formiranjem urata i mokraćne kiseline.

Allopurinol eliminira stvaranje soli i sprečava njihovu patološku akumulaciju u tjelesnim tkivima. Ako se giht ne izgovori vedro, tada se ne propisuje više od 200-300 mg lijeka dnevno. Doza je zgnječena u nekoliko tehnika. Ako je giht izrečen u slučaju drugih bolesti, kada je razina urata veća od svih dopuštenih normi, propisano je do 600 mg dnevno.

Učinak se opaža 2-3 dana. Allopurinol se ne propisuje ako se razina mokraćne kiseline može regulirati dijetom. Zamjena alopurinola za giht u nekim slučajevima može biti posljedica nepoštivanja propisa liječnika.

Liječnici često primjećuju situacije kada se pacijenti u dobi za umirovljenje obraćaju njima za pomoć, koji su previše lijeni da slijede dijetu i liječničke upute. Žele da im se prepiše lijek koji nema nuspojava, bezopasan, ali će riješiti njihov problem i omogućiti im da jedu kako žele.

Morate biti realni. Nema šanse da se, bez bilo čega i bez poduzimanja, zadržavanja uobičajenog načina života, riješimo napadajućih napada. Pacijenti koji pate od gihta, morate paziti na promjenu u prehrani. Pijte više tekućine, osobito kad pijete pilule.

Analozi alopurinola kao što je Allupol, Azathioprine, Purinol imaju sličan sastav. Postotni omjer aktivnog sastojka i dodatnih komponenti je različit. Analogi traže, ako nisu zadovoljni ljekovitim djelovanjem ili nuspojavama. No, učinak sporednih svojstava opažen je uglavnom ako postoje dodatni zdravstveni problemi: bubrežna, jetrena, zatajenje srca ili alergijske reakcije.

alopurinol

Opis od 4. srpnja 2015

 • Latinski naziv: Allopurinol
 • ATC oznaka: M04AA01
 • Aktivni sastojak: Allopurinol
 • Proizvođač: Kemijska tvornica Borschagovsky (Ukrajina), Organika (Rusija), EGIS PHARMACEUTICALS (Mađarska)

struktura

Sadrži aktivnu tvar alopurinol u količini od 100 ili 300 mg, kao i pomoćne tvari.

Obrazac za izdavanje

Tablete od 100 ili 300 mg.

Farmakološko djelovanje

Sredstvo protiv gihta.

Farmakodinamika i farmakokinetika

Princip djelovanja temelji se na inhibiciji ksantin oksidaze, sprječavajući prijelaz hipoksantina u ksantin iz kojeg nastaje mokraćna kiselina. Lijek smanjuje koncentraciju soli mokraćne kiseline, same mokraćne kiseline, u tekućim medijima u ljudskom tijelu.

Lijek sprječava stvaranje uratnih naslaga u bubrežnom sustavu, u tkivima tijela, doprinosi njihovom otapanju. Allopurinol redukcijom transformacije hipoksantina u ksantin dovodi do njihove bolje upotrebe u procesu sinteze nukleotida u nukleinske kiseline. Uz akumulaciju ksantina u plazmi, normalna izmjena nukleinskih kiselina se ne mijenja, proces taloženja se ne narušava, a ksantini se ne precipitiraju u plazmi zbog njihove visoke topljivosti. Uklanjanje ksantina u urinu ne povećava rizik od nefroluritisa.

Indikacije za uporabu alopurinola

Razmotrite kako se lijek koristi.

Lijek se koristi za bolesti koje su praćene hiperurikemijom: bolesti bubrega, giht. Lijek se propisuje za psorijazu, radioterapiju i citostatičku terapiju tumora, s hiperurikemijom, s hemablastozom (limfosarkom, kroničnu mijeloidnu leukemiju, akutnu leukemiju), s masivnom terapijom glukokortikosteroidima, s opsežnim traumatskim ozljedama (Lesch-Nihena sindrom), s oštećenjem vlakana, s oštećenjem traumatskih ozljeda (Lesch-Nihena sindrom);

Postoje i sljedeće indikacije za primjenu Allopurinola. Lijek se propisuje za urikosuriju s rekurentnim miješanim oksalat-kalcijevim bubrežnim kamencima, s nefropatijom mokraćne kiseline s oštećenim bubrežnim sustavom (zatajenje bubrega).

kontraindikacije

Allopurinol nije propisan za kronično zatajenje bubrega u stadiju azotemije, s netolerancijom aktivne komponente, tijekom trudnoće, akutnim napadom gihta, hemokromatozom, dojenjem, asimptomatskom hiperurikemijom.

U slučaju arterijske hipertenzije, patologije bubrega, u slučaju šećerne bolesti, lijek se propisuje s oprezom.

Nuspojave

Osjetilni organi: ambliopija, perverzija percepcije okusa, katarakta, poremećaji vizualne percepcije, gubitak osjetila okusa, konjuktivitis.

Živčani sustav: pospanost, depresija, pareza, neuritis, glavobolja, parestezija, periferna neuropatija.

Probavni trakt: proljev, dispepsija, epigastrična bol, povraćanje, mučnina, povišeni jetreni enzimi, kolestatska žutica, hiperbilirubinemija, rijetko granulomatozni hepatitis, hepatomegalija, hepatonekroza.

Kardiovaskularni sustav: vaskulitis, bradikardija, povišeni krvni tlak, perikarditis.

Mišićno-koštani sustav: mijalgija, miopatija, artralgija.

Urogenitalni sustav: periferni edemi, ginekomastija, neplodnost, hematurija, povećana ureja, proteinurija, akutno zatajenje bubrega, smanjena potencija, intersticijalni nefritis.

Organi hematopoeze: anemija, agranulocitoza, leukopenija, eozinofilija, trombocitopenija, aplastična anemija.

Moguće su alergijske reakcije: multiformni eritem, urtikarija, pruritus, osip, bronhospazam, eksfoliativni dermatitis, ekcematozni dermatitis, purpura, toksična epidermalna nekroliza, bulozni dermatitis.

Moguće je i krvarenje iz nosa, dehidracija, alopecija, furunkuloza, hipertermija, limfadenopatija, nekrotična angina, hiperlipidemija.

Tablete alopurinola, upute za uporabu (metoda i doziranje)

Lijek se uzima nakon jela, unutra. Potrebno je piti puno vode. Doza od više od 300 mg se uzima frakcijalno. Tijek i trajanje liječenja ovise o težini bolesti.

Kako uzimati s gihtom

U slučajevima blagih simptoma gihta preporučuje se 200-300 mg lijeka dnevno. U teškom obliku, u prisutnosti tophusa, propisano je 400-600 mg dnevno. Dnevna količina lijeka može se podijeliti u 2 doze. Doza od više od 300 mg u liječenju gihta se uzima frakcijalno.

Minimalna učinkovita doza je 100-200 mg / dan. Kako bi se smanjio rizik od pogoršanja gihta, preporučuje se započeti terapiju s malim dozama: 100 mg dnevno, uz naknadno povećanje doze od 100 mg svaki tjedan.

također

Kada se uzima kemoterapija za maligne bolesti krvi, propisuje se 600-800 mg na dan tijekom tri dana kako bi se spriječila uratska nefropatija, a pijenje je u izobilju.

Starije osobe propisuju minimalnu dozu lijeka Allopurinol.

Djeci do 10 godina propisuje se 5-10 mg / kg tjelesne težine dnevno. Za djecu od 10 do 15 godina primjenjuje se doza od 100-300 mg na dan.

Upute za uporabu Allopurinol Egis i Allopurinol Sandoz slični su gore navedenoj metodi doziranja.

predozirati

Pojavila se oligurija, vrtoglavica, povraćanje, proljev, mučnina. Preporučuje se peritonealna dijaliza, hemodijaliza, djelotvorna je forsirana diureza.

interakcija

Urikosurski lijekovi povećavaju bubrežni klirens aktivnog metabolita oksipurinola, za razliku od tiazidnih diuretika koji povećavaju toksičnost i usporavaju klirens bubrega.

Allopurinol pojačava učinke hipoglikemijskih, oralnih sredstava. Lijek inhibira metabolizam, povećava koncentraciju, a time i toksičnost metotreksata, merkaptopurina, azatioprina, ksantina, adenin arabinozida. Kod uzimanja acetilsalicilne kiseline i kolhicina povećava se učinkovitost lijeka. Allopurinol produljuje poluživot kumarinskih antikoagulanata, što dovodi do povećanog hipoprotrombinemijskog učinka.

Učestalost razvoja osipa povećava se s imenovanjem amoksicilina, ampicilina. Rizik od razvoja aplazije koštane srži povećava se s uzimanjem doksorubicina, ciklofosfamida, prokarbazina, bleomicina. Pri uzimanju alopurinola i pripravaka željeza uočava se nakupljanje željeza u jetri.

Kod zatajenja bubrega, kombinacija s ACE inhibitorima dovodi do povećanog rizika od toksičnosti. Nefrotoksičnost je opažena s ciklosporinom. Antihiperuricemijski učinak je smanjen kod uzimanja etakrinske kiseline, furosemida, tiazidnih diuretika, pirazinamida, tiofosfamida i urikosurskih lijekova.

Uvjeti prodaje

Uvjeti skladištenja

Na tamnom mjestu nedostupna djeci na temperaturi ne višoj od 30 stupnjeva Celzija.

Rok valjanosti

Ne više od tri godine.

Posebne upute

Allopurinol se ne preporučuje za primjenu u asimptomatskoj urikosuriji. Adekvatna terapija može dovesti do otapanja velikih uratnih kamenaca u šalici i zdjelici s pristupom uretru i stvaranju bubrežnih kolika.

Lijek za djecu propisuje se isključivo za kongenitalnu patologiju metabolizma purina, s malignim neoplazmama. Neprihvatljivo je započeti liječenje prije potpunog ublažavanja napada akutne gihta. U prvom mjesecu terapije propisane su skupine lijekova NSAID, kolhicin. S razvojem akutnog napada gihta u terapiju se dodaju protuupalni lijekovi.

Ako dođe do kvara jetrenog, bubrežnog sustava, doza alopurinola se smanjuje. Lijek se može kombinirati s vidarabinom pod nadzorom liječnika, s oprezom.

Allopurinol i alkohol

Lijek nije kompatibilan s alkoholom.

Analogi alopurinola

Strukturni analog je Allohexal.

Pregledi za Allopurinol

Lijek je djelotvoran kao lijek za giht, smanjuje razine mokraćne kiseline i edeme, ovisno o uputama za uporabu i pridržavanju prehrane.

Međutim, tu su i mnoge negativne kritike o Allopurinol-Egis, lijek uopće nije pomogao nekim ljudima, i, štoviše, izazvao nuspojave.

Cijena Allopurinol gdje kupiti

50 tableta od 100 mg košta oko 100 rubalja po pakiranju.

Cijena Allopurinol-Egis 30 komada od 300 mg je u rasponu od 120-140 rubalja.

Allopurinol Egis | Ruski analozi lijekova s ​​cijenama i recenzijama

Alopurinol-Egis

Kliničko-farmakološka skupina

Lijek koji utječe na metabolizam mokraćne kiseline. Lijek protiv gihta

Oblik ispuštanja, sastav i pakiranje

Tablete su bijele ili sivkasto-bijele, okrugle, plosnate, s skošenjem, s rizikom s jedne strane i ugraviranim s “E351” - s druge strane, s malo ili bez mirisa.

Pomoćne tvari: laktoza monohidrat - 50 mg, krumpirov škrob - 32 mg, povidon K25 - 6,5 mg, talk - 6 mg, magnezijev stearat - 3 mg, natrijev karboksimetil škrob (tip A) - 2,5 mg.

50 kom. - tamne staklene boce (1) - pakiranja od kartona.

Tablete su bijele ili sivkasto-bijele, okrugle, ravne, sa skošenjem, s bojom na jednoj strani i ugraviranim “E352” - s druge strane, s malo ili bez mirisa.

Pomoćne tvari: magnezijev stearat - 3 mg, bezvodni koloidni silicijev dioksid - 3 mg, želatina - 12 mg, natrijev karboksimetil škrob (tip A) - 20 mg, mikrokristalna celuloza - 52 mg.

30 komada - tamne staklene boce (1) - pakiranja od kartona.

Farmakološko djelovanje

Allopurinol je strukturni analog hipoksantina. Allopurinol, kao i njegov glavni aktivni metabolit, oksipurinol, inhibira ksantin oksidazu, enzim koji pretvara hipoksantin u ksantin, a ksantin u mokraćnu kiselinu.

Allopurinol smanjuje koncentraciju mokraćne kiseline u serumu i urinu. Time se sprječava taloženje kristala mokraćne kiseline u tkivima i (ili) doprinosi njihovom otapanju.

Uz supresiju katabolizma purina u nekih (ali ne svih) bolesnika s hiperurikemijom, velika količina ksantina i hipoksantina postaje dostupna za ponovno stvaranje purinskih baza, što dovodi do de novo supresije biosinteze purina, koja je posredovana inhibicijom hipoksantin-gvanin fosforibozil enzima. -transferazy. Ostali metaboliti alopurinola su alopurinol-ribozid i oksipurinol-7 ribozid.

farmakokinetika

Allopurinol je aktivan oralnom primjenom. Brzo se apsorbira iz gornjeg GI trakta. Prema farmakokinetičkim ispitivanjima, alopurinol se određuje u krvi unutar 30-60 minuta nakon primjene. Bioraspoloživost alopurinola varira od 67% do 90%. Cmax lijek u krvnoj plazmi obično se bilježi nakon otprilike 1.

5 sati nakon oralne primjene. Tada se koncentracija alopurinola brzo smanjuje. Nakon 6 sati nakon primjene u krvnoj plazmi određena je samo koncentracija lijeka u tragovima. Cmax aktivnog metabolita, oksipurinola, obično se bilježi 3-5 sati nakon oralne primjene alopurinola.

Razina oksipurinola u krvnoj plazmi smanjuje se znatno sporije.

Allopurinol se gotovo ne veže na proteine ​​plazme, stoga promjene u vezanju proteina ne bi trebale imati značajan učinak na klirens lijeka. Očigledni Vd alopurinola je približno 1.

6 l / kg, što ukazuje na prilično izraženu apsorpciju lijeka u tkiva.

Sadržaj alopurinola u različitim ljudskim tkivima nije istražen, međutim, vrlo je vjerojatno da se alopurinol i oksipurinol akumuliraju do maksimalne koncentracije u jetri i crijevnoj sluznici, gdje se bilježi visoka aktivnost ksantin oksidaze.

Pod djelovanjem ksantin oksidaze i aldehidne oksidaze, alopurinol se metabolizira u oksipurinol. Oksipurinol inhibira aktivnost ksantin oksidaze. Međutim, oksipurinol nije snažan inhibitor ksantin oksidaze u usporedbi s alopurinolom, ali je njegov T1 / 2 mnogo veći.

Zbog tih svojstava, nakon uzimanja jedne dnevne doze alopurinola, održava se učinkovita supresija aktivnosti ksantin oksidaze tijekom 24 sata, a kod bolesnika s normalnom funkcijom bubrega sadržaj oksipurinola u krvnoj plazmi polako raste sve dok se ne postigne Css.

Nakon uzimanja alopurinola u dozi od 300 mg / dan, koncentracija alopurinola u krvnoj plazmi u pravilu iznosi 5-10 mg / l. Drugi metaboliti alopurinola uključuju alopurinol-ribozid i oksipurinol-7-ribozid.

Približno 20% perlopa alopurinola izlučuje se nepromijenjeno u fecesu. Oko 10% dnevne doze izlučuje se glomerularnim aparatom bubrega u obliku nepromijenjenog alopurinola. Drugi 70% dnevne doze alopurinola izlučuje se u urinu u obliku oksipurinola.

Oksipurinol se izlučuje bubrezima nepromijenjen, ali zbog tubularne reapsorpcije ima dugu T1 / 2. Allopurinol T1 / 2 je 1-2 sata, dok hidroksipurinol T1 / 2 varira od 13 do 30 sati.

Takve značajne razlike vjerojatno su povezane s razlikama u strukturi istraživanja i / ili klirensu kreatinina u bolesnika.

Bolesnici s oštećenom bubrežnom funkcijom

U bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega izlučivanje alopurinola i oksipurinola može se značajno usporiti, što produljenom terapijom dovodi do povećanja koncentracije tih spojeva u krvnoj plazmi.

U bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega i CC 10-20 ml / min nakon dugotrajne terapije alopurinolom u dozi od 300 mg / dan, koncentracija oksipurinola u krvnoj plazmi dosegla je približno 30 mg / l.

Ova koncentracija oksipurinola može se odrediti u bolesnika s normalnom funkcijom bubrega tijekom terapije alopurinolom u dozi od 600 mg / dan. Stoga, u liječenju bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega treba smanjiti dozu alopurinola.

Kod starijih bolesnika značajne promjene u farmakokinetičkim svojstvima alopurinola nisu vjerojatne. Izuzetak čine bolesnici s pratećom patologijom bubrega (vidi poglavlje "Farmakokinetika u bolesnika s oštećenom bubrežnom funkcijom").

svjedočenje

Suzbijanje stvaranja mokraćne kiseline i njenih soli s potvrđenom akumulacijom ovih spojeva (na primjer, giht, kožni tofus, nefrolitijaza) ili uočeni klinički rizik njihovog nakupljanja (na primjer, liječenje malignih neoplazmi može biti komplicirano razvojem akutne nefropatije mokraćne kiseline).

Glavna klinička stanja koja mogu biti praćena nakupljanjem mokraćne kiseline i njezinih soli uključuju:

- urolitijaza (stvaranje konkrementa iz mokraćne kiseline);

- akutna nefropatija mokraćne kiseline;

- tumorske bolesti i mijeloproliferativni sindrom s visokom stopom obnove stanične populacije, kada se hiperurikemija javlja spontano ili nakon provedbe citotoksične terapije;

- Specifična enzimska poremećaji praćeni prekomjernom soli mokraćne kiseline, na primjer, smanjenje aktivnosti hipoksantin-gvanin fosforibosiltransferaza (uključujući Lesch-Nyhanov sindrom), smanjena aktivnost glukoza-6-fosfataze (uključujući glycogenoses) fosforibozil- pirofosfatsintetazy povećana aktivnost, povećana aktivnost fosforibozil- pirofosfat-amido-transferaza, smanjena aktivnost adenin-fosforiboziltransferaze.

Liječenje urolitijaze, praćeno stvaranjem 2,8-dihidroksiadeninskih (2,8-DHA) kamenja zbog smanjene aktivnosti adenin-fosforibozil transferaze.

Prevencija i liječenje urolitijaze, praćeno stvaranjem miješanih kalcijevih oksalatnih kamenaca na pozadini hiperurikurije, kada je prehrana i povećan unos tekućine bili neuspješni.

kontraindikacije

- preosjetljivost na alopurinol ili bilo koju pomoćnu tvar koja čini lijek;

- kronično zatajenje bubrega (stadij azotemije);

- akutni napad gihta;

- dob djece do 3 godine (uzimajući u obzir čvrsti oblik doziranja);

- trudnoća, razdoblje dojenja (vidi poglavlje "Primjena tijekom trudnoće i dojenja").

- bolesnici s rijetkim nasljednim bolestima, kao što su nepodnošenje galaktoze, nedostatak laktaze ili malapsorpcija glukoze-galaktoze, ne smiju uzimati lijek (pripravak uključuje laktozu monohidrat).

Oprez: abnormalna funkcija jetre, hipotiroidizam, šećerna bolest, arterijska hipertenzija, istovremena primjena ACE inhibitora ili diuretika, dječja dob (do 15 godina propisuju se samo tijekom citostatske terapije leukemije i drugih malignih bolesti, kao i simptomatsko liječenje enzima), stariji dob.

doza

Unutar. Lijek treba uzimati 1 put / dan nakon obroka, piti puno vode. Ako dnevna doza prelazi 300 mg ili se promatraju simptomi intolerancije iz gastrointestinalnog trakta, tada dozu treba podijeliti u nekoliko doza.

Kako bi se smanjio rizik od nuspojava, preporuča se primjena alopurinola u početnoj dozi od 100 mg 1 vrijeme / dan.

Ako ova doza nije dovoljna za pravilno smanjenje koncentracije mokraćne kiseline u serumu, dnevna doza lijeka može se postupno povećavati dok se ne postigne željeni učinak.

Posebnu pažnju treba obratiti na oštećenje funkcije bubrega. S povećanjem doza alopurinola svakih 1-3 tjedna potrebno je odrediti koncentraciju mokraćne kiseline u krvnom serumu.

Pri odabiru doze lijeka preporučuje se uporaba sljedećih režima doziranja (ovisno o odabranom režimu doziranja, preporučuju se tablete od 100 mg ili 300 mg).

Preporučena doza lijeka je: 100-200 mg / dan za blagu bolest; 300-600 mg / dan za umjereni protok; 700-900 mg / dan za ozbiljne.

Ako je izračun doze temeljen na tjelesnoj težini pacijenta, doza alopurinola treba biti od 2 do 10 mg / kg / dan.

Djeca i tinejdžeri mlađi od 15 godina

Preporučena doza za djecu od 3 do 10 godina: 5-10 mg / kg / dan. Za male doze koriste se tablete od 100 mg, koje se uz pomoć rizika mogu podijeliti u dvije jednake doze od po 50 mg. Preporučena doza za djecu od 10 do 15 godina je 10-20 mg / kg / dan. Dnevna doza lijeka ne smije prelaziti 400 mg.

Allopurinol se rijetko koristi za pedijatrijsku terapiju. Iznimke su maligne onkološke bolesti (osobito leukemija) i neki enzimatski poremećaji (na primjer, Lesch-Nyhanov sindrom).

Budući da ne postoje posebni podaci o primjeni alopurinola u populaciji starijih osoba, za liječenje takvih bolesnika, lijek treba koristiti u minimalnoj dozi koja osigurava dovoljno smanjenje koncentracije mokraćne kiseline u serumu. Posebnu pozornost treba posvetiti preporukama o odabiru doze lijeka za bolesnike s oštećenom bubrežnom funkcijom (vidi poglavlje "Posebne upute").

Disfunkcija bubrega

Budući da se alopurinol i njegovi metaboliti izlučuju putem bubrega, narušena bubrežna funkcija može dovesti do kašnjenja lijeka i njegovih metabolita u tijelu, uz naknadno produljenje poluživota tih spojeva iz krvne plazme. Kod teške bubrežne insuficijencije preporuča se primjena alopurinola u dozi ispod 100 mg / dan ili uzimati pojedinačne doze od 100 mg s intervalom duljim od jednog dana.

Ako uvjeti omogućuju kontrolu koncentracije oksipurinola u krvnoj plazmi, doza alopurinola treba prilagoditi tako da je razina oksipurinola u krvnoj plazmi ispod 100 µmol / l (15,2 mg / l).

Allopurinol i njegovi derivati ​​se uklanjaju iz tijela hemodijalizom. Ako se hemodijaliza održava 2-3 puta tjedno, preporučljivo je odrediti potrebu za prelaskom na alternativni terapijski režim - uzimanje 300-400 mg alopurinola odmah nakon završetka hemodijalize (između hemodijaliza lijek se ne uzima).

U bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega, kombinacija alopurinola i tiazidnih diuretika treba provoditi s velikim oprezom. Allopurinol treba propisati u najnižim učinkovitim dozama uz pažljivo praćenje funkcije bubrega (vidjeti dio "Interakcije s drugim lijekovima").

Poremećaji funkcije jetre

Kod oštećene funkcije jetre treba smanjiti dozu. U ranoj fazi terapije preporuča se praćenje laboratorijskih parametara funkcije jetre.

Stanja koja uključuju povećani metabolizam soli mokraćne kiseline (na primjer, neoplastične bolesti, Lesch-Nyhan sindrom)

Prije početka terapije citotoksičnim lijekovima, preporučuje se ispraviti postojeću hiperurikemiju i (ili) hiperurikuriju alopurinolom.

Važna je odgovarajuća hidratacija, koja pomaže u održavanju optimalne diureze, kao i alkalizaciji urina, što povećava topljivost mokraćne kiseline i njenih soli.

Doza alopurinola trebala bi biti blizu donje granice preporučenog raspona doza.

Ako je bubrežna disfunkcija uzrokovana razvojem akutne nefropatije mokraćne kiseline ili druge bubrežne patologije, liječenje treba nastaviti u skladu s preporukama iznesenim u poglavlju "Disfunkcija bubrega".

Opisane mjere mogu smanjiti rizik od nakupljanja ksantina i mokraćne kiseline, što komplicira tijek bolesti.

Preporuke za praćenje

Za prilagodbu doze lijeka potrebno je u optimalnim intervalima procijeniti koncentraciju soli mokraćne kiseline u krvnom serumu, kao i razinu mokraćne kiseline i urinske urina.

Nema trenutnih kliničkih podataka za određivanje učestalosti nuspojava. Njihova učestalost može varirati ovisno o dozi i o tome je li lijek primijenjen kao monoterapija ili u kombinaciji s drugim lijekovima.

Klasifikacija učestalosti nuspojava temelji se na gruboj procjeni, za većinu nuspojava nema podataka za određivanje učestalosti njihovog razvoja.

Klasifikacija neželjenih reakcija ovisno o učestalosti pojavljivanja je sljedeća: vrlo česta (≥1 / 10), česta (od ≥1 / 100 do

Allopurinol-Egis: upute za uporabu, cijena, mišljenja, analoga

Allopurinol je lijek s izraženim anti-giht efektom na ljudski organizam. Ljekovita kompozicija ima sposobnost smanjivanja koncentracije mokraćne kiseline u ljudskom tijelu.

Oblik doziranja

Allopurinol-Egis proizvode farmakološka poduzeća u obliku tableta za oralnu primjenu.

Opis i sastav

Elementi imaju okrugli, plosnati cilindrični oblik, bijeli.

Aktivna tvar u sastavu lijeka je allropurinol.

Popis pomoćnih komponenti koje su prisutne u sastavu proizvoda može se prikazati na sljedeći način:

 • laktoza monohidrat;
 • mikrokristalna celuloza;
 • natrijev karboksimetil škrob;
 • želatina za hranu;
 • magnezijev stearat;
 • koloidni silicij dioksid.

Ove komponente osiguravaju postizanje potrebnog oblika doziranja, kao i osiguravaju postizanje bolje učinkovitosti u procesu primjene sastava lijeka.

Farmakološka skupina

Allopurinol se smatra strukturnim analogom hipoksantina. Aktivni metabolit je oksipurinol, koji osigurava inhibiciju ksantin oksidaze. Allopurinol smanjuje koncentraciju mokraćne kiseline u serumu i urinu, sprječavajući stvaranje kristala mokraćne kiseline i osigurava njihovo otapanje.

Uz supresiju katabolizma purina u bolesnika s hiperurikemijom, velika količina ksantina postaje dostupna za ponovno stvaranje purinskih spojeva.

Aktivna tvar se brzo i dovoljno apsorbira iz sluznice gastrointestinalnog trakta. Kada se koristi pripravak u jednoj dozi, maksimalna koncentracija može se pratiti 1,5 sata nakon primjene.

Većina metabolita izlučuje se u izmetu, a preostalih 10% u urinu. Poluživot aktivne tvari je 2 sata.

Značajne povrede procesa uklanjanja rezidualnih proizvoda kod starijih osoba, kao i bolesnika s oštećenjem jetre i bubrega, nisu pronađene.

Indikacije za uporabu

Popis indikacija za primjenu lijeka može se prikazati na sljedeći način:

 • giht;
 • urolitijaze;
 • giperurekimiya;
 • gematoblastoz;
 • razdoblje citostatičke i radijacijske terapije;
 • opsežne traumatske lezije;
 • dugotrajna primjena glukokortikosteroida;
 • rekurentnih oksalatno-kalcijevih bubrežnih kamenaca.

Lijek se može koristiti kao jedna od komponenti liječenja urolitijaze.

za odrasle

Lijek koristi pacijent u ovoj dobnoj kategoriji. Lijek se dobro podnosi. Nepovoljne reakcije na pozadinu prijema ne mogu se pratiti. Korekcija doza za starije osobe, kao i bolesnika s poremećajima u jetri i bubrezima nije potrebna. To je zbog činjenice da se metaboliti dobro izlučuju iz tijela bolesnika s različitim poremećajima.

za djecu

Sastav lijeka se ne preporučuje za uporabu u pedijatrijskoj praksi. U nekim slučajevima, lijek se može koristiti za liječenje ovih poremećaja kod adolescenata starijih od 15 godina. Sastav se dobro podnosi, nuspojave se vrlo rijetko mogu pratiti, ali njihov izgled treba biti značajan razlog za neuporabu lijeka.

za trudnice i za vrijeme dojenja

razdoblje trudnoće i dojenja je značajna kontraindikacija za uporabu sastava lijeka. U nekim slučajevima, lijek se može propisati u malim dozama.

U takvim situacijama, sastav lijeka se koristi od strane pacijenta da stabilizira dobrobit. Nakon postizanja očekivanih rezultata prati se stanje žene i fetusa. Primjena lijeka tijekom dojenja značajno ograničava dojenje.

Žena treba riješiti pitanje prebacivanja djeteta u umjetnu prehranu.

kontraindikacije

Popis kontraindikacija za lijek može se prikazati na sljedeći način:

 • preosjetljivost pacijenta na aktivne komponente lijeka;
 • zatajenje jetre;
 • zatajenje bubrega;
 • primarni hemohromatoza;
 • hiperuricemija;
 • akutni napadi gihta;
 • netolerancija na laktozu;
 • nedostatak laktaze u tijelu;
 • razdoblje trudnoće;
 • razdoblje dojenja;
 • dobi djece.

Uz poštivanje pravila pojačanog opreza, pod uvjetom da se kontrolira stanje tijela pacijenta, može se upotrijebiti preparat:

 • zatajenje bubrega;
 • kronično zatajenje srca;
 • arterijska hipertenzija;
 • dijabetes melitus;
 • teški poremećaji u jetri;
 • hipotireoze;
 • dječja dob;
 • prisutnost malignih tumora.

Mogućnost korištenja lijeka u tim slučajevima određuje se zajedno s liječnikom na individualnoj osnovi.

Upotreba i doze

Lijek je načinjen u obliku tableta namijenjenih za oralnu primjenu. Alat se preporučuje prije obroka. Tablete treba uzeti s dovoljno vode.

za odrasle

Bolesnici ove dobne skupine mogu koristiti lijek ako je indiciran za uporabu. Doze se određuju pojedinačno.

za djecu

Lijek se ne koristi u pedijatrijskoj praksi. Sastav lijeka može uzrokovati manifestaciju raznih patologija razvoja. U nekim slučajevima, alat se može koristiti u adolescenciji. Lijek se propisuje osobama starijim od 15 godina.

za trudnice i za vrijeme dojenja

Mogućnost uporabe lijeka tijekom trudnoće i dojenja je donekle ograničena. Lijek se može koristiti tijekom dojenja, pod uvjetom prestanka dojenja.

Nuspojave

U većini slučajeva lijek se dobro podnosi, nuspojave u pozadini njegove primjene su iznimno rijetke.

Moguća manifestacija povreda rada probavnog trakta:

 • bol u trbuhu;
 • proljev;
 • povraćanje;
 • aktivno saliviranje;
 • upala jetre;
 • nastanak čireva u usnoj šupljini.

Povrede kardiovaskularnog sustava:

 • smanjenje broja srčanih kontrakcija;
 • povišeni krvni tlak;
 • kratak dah.
 • slabost;
 • glavobolje;
 • vrtoglavica;
 • depresija;
 • depresivna stanja;
 • pospanost;
 • smanjena oštrina vida.

Poremećaji hematopoetskog sustava:

 • smanjen broj trombocita;
 • smanjenje mase leukocita;
 • aplastična anemija.

Moguće su i alergijske reakcije.

Interakcija s drugim lijekovima

Trenutno nema dostupnih informacija o interakcijama lijekova.

Posebne upute

Lijek u skladu s pravilima povećanog opreza propisan za pacijente s invaliditetom u štitnjača i drugih organa endokrinog sustava.

Lijek se može koristiti s posebnom pažnjom kod pacijenata s bolestima jetre i bubrega.

Za vrijeme korištenja sredstva potrebno je kontrolirati količinu potrošene tekućine, ne smije biti manja od 2 litre.

Tijekom razdoblja uzimanja lijeka treba napustiti vožnju.

Tijekom korištenja lijeka je napustiti korištenje alkoholnih pića.

predozirati

Simptomi karakteristični za predoziranje:

 • mučnina;
 • emetički nagon;
 • proljev;
 • vrtoglavica;
 • oligurija.

Ove reakcije su eliminirane zbog aktivacije diureze. Metaboliti se izlučuju iz bolesnika tijekom hemodijalize.

Uvjeti skladištenja

Lijek se preporučuje čuvati na suhom mjestu zaštićenom od djece, čija temperatura ne prelazi 20 stupnjeva. Maksimalni rok trajanja je 3 godine od datuma proizvodnje. Zabranjeno je korištenje sastava isteka roka, kao i uporaba tableta koje su promijenile izgled.

Lijek se prodaje putem mreže ljekarni na slobodnom tržištu. Recept od stručnjaka nije potreban.

analoga

Lijek Allopurinol nema analoga na aktivnoj tvari. Trenutno, farmakološki spektar može pružiti samo lijekove koji imaju sličan mehanizam djelovanja. Pacijenti trebaju uzeti u obzir da je nemoguće samostalno zamijeniti propisani ljekoviti sastav analozima. Takve radnje mogu izazvati opasne reakcije.

Cystenalum

Lijek Cistenal ima diuretski i protuupalni učinak. Prednost ove kompozicije je organičnost prisutnih komponenata. Alat se dobro podnosi, nuspojave u pozadini njegovog prijema mogu se pratiti vrlo rijetko.

Vidzhaysal

Sastav Vijasara ne može se smatrati potpunim lijekom. Alat pripada skupini dodataka prehrani. Sastav se dobro podnosi, ali njegova učinkovitost je slabo izražena jer se koristi, u naprednim slučajevima ne može jamčiti dobivanje očekivanih rezultata.

Tryphas 10

Lijek koji se koristi u borbi protiv edematoznog sindroma.

Sastav se može koristiti kao jedna od komponenti u kompleksnoj terapiji, osiguravajući liječenje zatajenja bubrega. Uporaba lijekova u pedijatriji je zabranjena.

Ne preporučuje se uporaba tijekom trudnoće i dojenja. U pozadini uzimanja lijeka mogu se pojaviti nuspojave.

Trošak Allopurinol-Egis je u prosjeku 114 rubalja. Cijene se kreću od 84 do 142 rubalja.

Allopurinol Aegis: upute za uporabu, mjere opreza

Postoji niz patologija koje karakterizira stvaranje i odlaganje urata u tkivima. Bolesnici koji primaju lijek koji sadrži alopurinol može smanjiti njihovu razinu. Nudimo Vam detaljan opis ovog lijeka, uključujući učinke samo-tretmana, kao i upute za njegovu uporabu.

Važno je! Allopurinol Egis treba uzimati uz strogo pridržavanje liječnika. Samoliječenje može dovesti do negativnih i čak fatalnih posljedica.

Ovdje prikazane upute služe samo kao uputa!

Indikacije za uporabu

Lijek Allopurinol Egis propisan je za identifikaciju patologija urolitskog sustava s znakovima povećane serumske mokraćne kiseline (hiperurkemija). No, lijek se može propisati nakon dijagnoze i drugih bolesti. To mogu biti:

 • bubrežni kamenci;
 • onkološke bolesti;
 • giht;
 • posttraumatsku toksikozu;
 • Lesch-Nechen sindrom;
 • psorijaza;
 • tophi;
 • dugotrajna primjena kortikosteroida;
 • poremećaj metabolizma purina;
 • enzimski poremećaji.

Ovaj popis jasno pokazuje koliko je alopurinol Egis ozbiljan i da je strogo zabranjeno da ga uzimate sami. No, da bi se znalo načelo djelovanja na tijelo, potrebna je dopuštena doza, kontraindikacije.

Tko je kontraindiciran unos lijeka

Allopurinol Aegis može ozbiljno utjecati na metabolizam. Stoga ima niz kontraindikacija. Ne smije se propisivati ​​za osobe s takvim bolestima:

 • alergijske reakcije na alopurinol ili slične tvari;
 • zatajenje bubrega;
 • zatajenje jetre;
 • akutni giht;
 • primarni hemohromatoza;
 • hiperuricemija;
 • djeca do tri godine;
 • trudnice i dojilje;
 • nasljedne bolesti;
 • imunost organizma galaktoza, laktoza.

Postoje određena ograničenja za imenovanje lijeka Allopurinol za djecu od tri do četrnaest godina, kao i za starije osobe. Svaki pojedinačni slučaj se razmatra zasebno, a ako liječnik donese odluku, toj kategoriji bolesnika se propisuju lijekovi u minimalnim dozama.

Unos lijeka

Lijek propisuje samo liječnik. Lijek je dostupan u apotekama samo na recept. Svaki paket sadrži detaljne upute o tome kako ga preuzeti. Ali to ne bi trebao biti poziv na akciju. Ova informacija je samo za profesionalne medicinske stručnjake. Dnevna stopa svakog pacijenta određuje se pojedinačno.

Pacijent treba samo zapamtiti da se svaka tableta ispire s mnogo vode. Lijek se izlučuje putem bubrega, tako da morate kontrolirati dnevnu količinu urina, i to mora biti najmanje dva litra.

Djeca do četrnaest godina propisuju lijek u niskim dozama. Obično se koriste tablete od 100 mg. Jedna takva tableta trebala bi biti dnevna cijena za djecu od tri do deset godina. Kod adolescenata do četrnaest godina, doza lijeka ne smije prelaziti četiri takve tablete ili 400 mg. Roditelji trebaju kontrolirati količinu urina djeteta dnevno.

Mjere opreza prilikom uzimanja lijeka

Upute za uporabu lijeka sadrže detaljan opis svih simptoma koji se mogu pojaviti tijekom predoziranja. Oni moraju znati na vrijeme da o tome obavijeste prisutnog liječnika. Među glavnim simptomima su:

 • mučnina i povraćanje;
 • pospanost;
 • akutna bol u trbuhu;
 • proljev;
 • vrtoglavica;
 • konvulzije;
 • katarakta;
 • oštećenje vida;
 • leukocitoza;
 • alergijske kožne manifestacije;
 • hepatitis;
 • akutni giht;
 • anafilaktički šok.

Ako primijetite ove simptome, morate odmah obavijestiti svog liječnika. Možda ćete morati prestati uzimati lijekove.

Lijek se ne preporučuje vozačima jer to može utjecati na određene sposobnosti psihe i pažnju. Ali točni podaci o nuspojavama ne postoje.

Ako strogo slijedite i pridržavate se preporuka liječnika, onda ti simptomi ne bi smjeli biti. Pregledi mnogih pacijenata koji su uzimali lijek potvrđuju odsutnost nuspojava.

To je zbog činjenice da su slijedili upute koje je dao liječnik.

U prvom i pol, dva mjeseca potrebno je pratiti jetru i razinu mokraćne kiseline u krvnom serumu.

Upozorenja proizvođača

Uputa proizvođača, koja se nalazi u svakom pakiranju, upozorava da proizvođač odbija odgovornost za moguće posljedice. Uzmi lijek je potrebno samo na recept. Ne preporuča se uzimanje lijekova.

Također upozoravaju da konzultacije s "liječnicima" na raznim medicinskim mjestima ne mogu jamčiti pozitivan rezultat.

Prije liječenja lijekom treba provesti temeljitu dijagnozu, koja se može dobiti samo u kliničkom okruženju, a ne na internetskoj stranici.

Točni podaci za upotrebu, doza, koja sadrži upute, namijenjena je samo profesionalcima. To nije razlog da pacijent sam propisuje liječenje.

Uzimanje Allopurinola Egisa moguće je samo nakon savjetovanja s liječnikom. Postoje stotine mrežnih ljekarni koje su spremne dati lijek svakome, bez potrebe za receptom i bez davanja preporuka za upotrebu.

Nikada ne zaboravite na moguće nuspojave.

analoga

Danas, na internetu, možete pronaći ponude online ljekarni koje nude mnogo analogija po pristupačnijoj cijeni, ili ako Allopurinol Egis nije u ovoj ljekarni.

Trebalo bi upozoriti da je bilo koji analog izračunat od strane INN-a (međunarodno neločeno ime). Osnova ovog lijeka je alopurinol. Stoga je INN Allopurinol Egis. Postoje mnogi lijekovi koji sadrže riječ ili frazu u naslovu. Ali svi oni imaju određenu opasnost i ne jamče željeni učinak. Na primjer, to mogu biti:

 • Allopurinol (Ukrajina);
 • Milurit (Mađarska);
 • Tablete alopurinola (Rusija);
 • Allopurinol (Nycomed).

U svakom slučaju, zamjena propisanog lijeka mora se uputiti liječniku, a ne ljekarniku ili glasom u slušalici. Samo iskusni liječnik, nakon izravnog kontakta i pregleda, može odlučiti koji je određeni lijek koji sadrži allorpurinol prikladan u ovom slučaju.

Interakcija s drugim lijekovima

Lijek nije uvijek kompatibilan s drugim lijekovima. Na primjer, u liječenju raka, Allopurinol može pojačati antitumorsko djelovanje, ali u isto vrijeme povećati toksičnost lijekova kao što su Merkaptopurin ili Metotreksat. Kako bi se takva reakcija uklonila, lijekovi protiv raka propisuju se u manjim dozama.

Ništa manje negativnih učinaka na tijelo uzrokuje istovremenu uporabu s aspirinom. Rizik od alergijskih reakcija se povećava.

U interakciji s diureticima, koji se propisuju kao diuretici, učinak alopurinola značajno se smanjuje. To proizlazi iz činjenice da se pri prijemu diuretika povećava razina mokraćne kiseline u krvnom serumu. To je moguće dok uzimate Allopurinol Egis i furosemid, o čemu pacijent možda i ne govori.

Ako se pacijentu prepisuju lijekovi koji sadrže željezo, Allopurinol treba prekinuti ili se može nakupiti željezo u jetri.

Neka vam te informacije budu korisne. Nemojte samozapošljavati, vjerujte svom zdravlju i zdravlju svojih najmilijih profesionalcima. Budite pažljivi na uporabu bilo kojeg lijeka.

Alopurinol-Egis

Lijek Allopurinol-Egis namijenjen je liječenju gihta i utječe na metabolizam mokraćne kiseline. Lijek ima sličan sastav kao hipoksantin, glavni aktivni sastojak je alopurinol. Zbog aktivnog djelovanja lijeka smanjuje se sadržaj mokraćne kiseline u krvi i urinu.

Lijek je napravljen u obliku pilule bijele ili sivkaste nijanse, na jednoj strani je gravura "E351" ili "E352", ovisno o graviranju, sastav pripravka varira. Sastojci lijeka s gravurom "E351" su sljedeće tvari:

 • alopurinolom;
 • laktobioza monohidrat;
 • krumpirov škrob;
 • polivinilpirolidon;
 • talk;
 • magnezijev stearat;
 • natrijeva karboksimetilceluloza.

  Prodane tablete u pakiranju od 50 komada. Sastojci lijeka s gravurom "E351" su sljedeće tvari:

 • alopurinolom;
 • magnezijev stearat;
 • polisorb;
 • želatina;
 • natrijeva karboksimetilceluloza;
 • MCC.

  Pilule se prodaju u paketu od 30 komada.

  Lijek se preporučuje za smanjenje koncentracije mokraćne kiseline u krvi i mokraći, kao i za otkrivanje određenih bolesti i zdravstvenih problema:

 • metabolička mokraćna kiselina;
 • urolitijaze;
 • blokada bubrežnih tubula;
 • neoplazme i povećana produkcija mijeloidnih stanica;
 • poremećaja u stvaranju enzima.
 • C.80. Maligni tumori;
 • D.47.1. Cmpd;
 • E.74.0. Bolesti akumulacije glikogena;
 • E.79. Metabolički poremećaji purina i pirimidina;
 • E.79.0. Povećan sadržaj mokraćne kiseline u krvi bez upalnih procesa i gihta;
 • E.79.1. Lesch-Nihena sindrom;
 • M.10. Bolesti zglobova i tkiva uzrokovane poremećajima metabolizma u tijelu;
 • M.10.0. Reumatska patologija uzrokovana poremećajem metabolizma mokraćne kiseline;
 • N.20. Kamen u bubregu i ureteri;
 • N.20.0. Kamen u bubregu;
 • N.20.9. Kamenje u urinarnom traktu;
 • N.22.8. Kamenje mokraćnog sustava uzrokovano bolestima koje prije nisu opisane;
 • Z.51.0. Podvrgnuta radijacijskoj terapiji;
 • Z.51.1. Liječenje neoplastičnih bolesti uz pomoć izlaganja bolesnim područjima kemijskim pripravcima.

  Uporaba lijeka može uzrokovati brojne nuspojave:

 • cirkulacijski i limfni sustavi: neutropenija, bolest krvnog sustava, smanjenje broja trombocita, povećana brojnost periferne krvi svih vrsta granulocita, smanjenje broja bijelih krvnih stanica, promjena u sastavu stanične krvi, apsolutni ili relativni porast broja eozinofila, eritroblastopenija;
 • imunološki sustav: bolno stanje s izmjeničnom toplinom i zimicom, otečene limfne čvorove, bolove u zglobovima, akutno bulozno oštećenje sluznice i kože alergijske prirode, angiitis, čireve, upalne bolesti jetre, oštećenu funkciju bubrega, akutnu upalu intrahepatičnih i ekstrahepatičnih žučnih kanala, nevoljne kontrakcije mišića, anafilaksa;
 • metabolizam: dijabetes, hiperlipoproteinemija;
 • psiha: depresija;
 • živčani sustav: koma, paraliza, narušena koordinacija pokreta različitih mišića, neupalno oštećenje živaca, poremećaj osjetljivosti, stalna želja za spavanjem, bol u glavi, poremećaj okusa;
 • organi vida: zamućenje leće, zamagljen vid, makularna distrofija;
 • organi sluha: poremećaji vestibularnih funkcija;
 • srce i krvne žile: angina pektoris, poremećaji sinusnog ritma, povišeni krvni tlak;
 • gastrointestinalni trakt: gagging, mučnina, labava stolica, izlučivanje viška masnog tkiva s izmetom, upala sluznice usne epitela, bol u trbuhu;
 • jetre i bilijarnog trakta: povećana razina alkalne fosfataze i transaminaza, upalna bolest jetre;
 • koža: osip, akutna sluz i sluz dermalne lezije, Lyellov sindrom, angioedem, ćelavost, gubitak pigmentacije kose;
 • muskuloskeletni sustav: bol u mišićima;
 • bubrega i mokraćnog sustava: prisutnost krvi u mokraći, poremećaji u bubrezima, trovanje tijela proizvodima metabolizma proteina zbog kršenja bubrega, formiranje kamenaca u organima mokraćnog sustava;
 • reproduktivni sustav: neplodnost u muškaraca, impotencija, povećanje mliječne žlijezde kod muškaraca;
 • opće stanje tijela: oticanje tkiva, slabost, slabost, bolno stanje.

  Lijek se ne smije uzimati s:

 • povećana osjetljivost na sastojke lijeka;
 • abnormalna funkcija jetre;
 • bolesti bubrega;
 • idiopatsku cirozu pigmenta;
 • visok sadržaj mokraćne kiseline u krvi koja teče bez simptoma;
 • napadi gihta;
 • utočište dijete;
 • hranjenje bebe majčinim mlijekom;
 • intolerancija na galaktoheksozu;
 • nedostatak laktaze;
 • malapsorpcija glukoza-galaktoza;
 • djeca mlađa od tri godine.

  S velikim oprezom i pod nadzorom liječnika, bolesnici koji boluju od bolesti jetre, nedostatak hormona štitnjače, dijabetes, hipertenzija, kada koriste inhibitore angiotenzin-konvertirajućeg enzima i diuretičke lijekove, trebaju uzimati djeca mlađa od petnaest godina i stariji pacijenti.

  Lijek se ne smije uzimati pri nošenju djeteta, jer ne postoje točne informacije o učinku lijeka na fetus koji se razvija u maternici.

  Ženama je u tom razdoblju dopušteno početi uzimati lijekove samo ako nema drugih alternativnih metoda liječenja bolesti.

  Tijekom razdoblja liječenja dojenje treba napustiti, jer komponente lijeka prodiru u majčino mlijeko i mogu imati negativne učinke na zdravlje djeteta.

  Lijek se proizvodi u obliku tableta namijenjenih za oralnu primjenu. Preporučuje se uzimanje lijeka jednom dnevno nakon obroka, piti puno vode za piće.

  Za probleme sa želucem ili crijevima, dnevna doza, koja ne smije prelaziti 300 mg, treba podijeliti u nekoliko doza. Upute za uporabu sadrže opće smjernice za uporabu lijeka.

  Terapija odraslih pacijenata:

 • početno doziranje je 100 mg jedanput dnevno;
 • postupno doziranje treba povećati prema preporuci liječnika;
 • s povećanjem doze potrebno je pratiti krvnu sliku;
 • Maksimalna dnevna doza varira ovisno o težini bolesti i individualnim karakteristikama pacijenta i može doseći i do 900 mg.
 • Terapija za djecu mlađu od 15 godina:
 • djeci od tri do deset godina treba propisati do 10 mg lijeka po kilogramu tjelesne težine;
 • maksimalna dnevna doza ne može biti veća od 400 mg.

  Terapija za starije pacijente. Uz izuzetan oprez i samo pod nadzorom liječnika, starijim pacijentima treba propisati lijekove. Lijek možete propisati u minimalnoj dozi, uzimajući u obzir individualne osobine pacijenta. Terapija za bolesnike s bolestima bubrega. Kod teških bolesti bubrega preporučena dnevna doza ne smije prelaziti 100 mg. istodobno je potrebno promatrati dnevni interval između prijema. U isto vrijeme, liječnik treba pratiti pacijenta i performanse bubrega. Terapija za pacijente koji boluju od bolesti jetre. Bolesnici s bolestima jetre mogu se propisati minimalna doza lijeka, i to samo pod nadzorom liječnika.

  Allopurinol-Egis lijekove ne treba uzimati s alkoholnim pićima.

  Lijek se ne može uzimati s brojnim drugim lijekovima zbog mogućeg gubitka njegovog djelovanja ili farmakoloških svojstava. Ti lijekovi uključuju:

 • citostatički lijek Merkaptopurin;
 • imunosupresivni lijek Azathioprine;
 • antivirusno sredstvo Vidarabine;
 • lijekovi koji sadrže salicilnu kiselinu;
 • druge lijekove koji povećavaju izlučivanje mokraćne kiseline;
 • sulfonamid za liječenje dijabetesa Klorpropamid;
 • kumarini;
 • antiepileptički lijek Fenitoin;
 • bronhodilatatorni lijek teofilin;
 • polusintetski antibiotik Ampicillinum;
 • polu-sintetski lijek Amoksicilin;
 • lijek protiv raka Ciklofosfamid;
 • antraciklinski antibiotik Doxorubicinum;
 • glikopeptidni antibiotik bleomicin;
 • antitumorsko sredstvo Procarbazinum;
 • alkilirajući agens Mekloretamin;
 • imunosupresiv Cyclosporinum;
 • antivirusni lijek Didanozin;
 • inhibitori enzima koji pretvara angiotenzin;
 • derivati ​​diuretika benzotiazina.

  Kod predoziranja Allopurinol-Aegis, pacijent može pokazivati ​​znakove opijenosti:

 • osjećaj mučnine;
 • emetički nagon;
 • labave stolice;
 • vrtoglavica.

  Ako bolesnik pokazuje znakove predoziranja, potrebno je započeti lokalno simptomatsko liječenje tako da se obratite svom liječniku.

  Lijek Allopurinol-Egis ima samo jedan analog, koji ima sličan sastav, - Allohexal.

  Lijek se prodaje u ljekarnama samo prema uputama liječnika. Neophodno je predočiti receptni list iz zdravstvene ustanove.

  Store lijek treba se temeljiti na priloženim uputama, koji sadrži informacije o pravilima i normama skladištenja. Preporučena temperatura skladištenja ne smije prelaziti 30 ° C.

  Rok trajanja lijeka je pet godina od datuma proizvodnje. Nakon isteka roka valjanosti, lijek se ne može koristiti i mora se zbrinuti u skladu sa sanitarnim standardima.


 • Članci O Depilacije