Lijek "Allopurinol": analozi, vrijedni pažnje, i osvrti na njih

"Allopurinol" je lijek koji učinkovito smanjuje koncentraciju mokraćne kiseline. Zbog toga se sprječava njegovo taloženje u mokraćnom mjehuru, bubrezima, zglobovima. Urolitijaza je jedna od najpoznatijih bolesti. Kamen u bubregu i mjehur imaju drugačiju prirodu, stoga se režim liječenja odabire pojedinačno.

Lijek sprječava povećanje i taloženje urata. Za lijek "Allopurinol" upute ukazuju na to da može poremetiti mehanizam stvaranja mokraćne kiseline. Uz pomoć lijeka potiskuje se aktivnost ksantin oksidaze.

„Alopurinol”. Doziranje i sastav

Na prodaju možete pronaći lijek u dva oblika: "Allopurinol" 100 i 300. Kao dio:

 • L-H-pirazolo- (3,4-d) -pirimidin-4-ol ili alopurinol - u dozi od 100 ili 300 mg.
 • Pomoćne tvari: magnezijev stearat, laktoza, škrob, polividon, talk, natrijev amilopektin glikolat.

Koje su bolesti propisane?

Lijek "Allopurinol" propisan je za:

 • giht;
 • bolesti bubrega;
 • limfosarkom, akutna leukemija,
 • kronična mijeloidna leukemija;
 • traumatske ozljede;
 • citostatička i radijacijska terapija;
 • Lesch-Nyenov sindrom;
 • masivna terapija glukokortikoidima;
 • nefropatija mokraćne kiseline.

Na početku tečaja propisana je minimalna doza od 100 mg, kako bi se utvrdile nuspojave i moguće komplikacije alopurinol lijekom. Ako nema negativnih reakcija, doza lijeka izračunava se na mokraćnu kiselinu u krvi. Nakon toga se povećava u koracima od 100 mg.

Nuspojave

Pojavljuju se nuspojave lijeka "Allopurinol":

 • anemija, agranulocitoza, leukocitoza, trombocitopenija;
 • povišeni krvni tlak, bradikardija, perikarditis;
 • akutno zatajenje bubrega, proteinurija, smanjena potencija, periferni edemi;
 • smanjen vid, gubitak ili izobličenje okusa, ambliopija;
 • mučnina, povraćanje, proljev, kolestatska žutica;
 • neuropatija, glavobolja, pospanost, depresija;
 • alergijske reakcije.

kontraindikacije

Nije propisan za intoleranciju na alopurinol ili dodatne komponente. Zabranjeno je osobama s oštećenjem jetre, disfunkcijom bubrega, akutnim napadom gihta, primarnom hemahromatozom, trudnicama i ženama koje doje.

Trošak ovog lijeka od 80 do 100 rubalja. Ovisi o regiji i ljekarničkoj mreži.

Recenzije

O lijeku uglavnom pozitivne kritike. Učinkovit s urolitijazom, uklanja urate iz tijela. To sprječava njihovo novo odlaganje. Najčešće dobro podnosi, nuspojave, ako postoje, onda u obliku povišenog krvnog tlaka. Dostupno po cijeni.

„Alopurinol”. analoga

Lijek "Allopurinol" ima više od 14 analoga. To znači da pacijenti kojima je liječnik propisao ovaj lijek imaju pravo izbora. Glavne indikacije za uzimanje svih sljedećih lijekova uključuju ne samo liječenje gihta, već i prekomjerno nakupljanje mokraćne kiseline u krvi (hiperurikemija) najrazličitije geneze.

Također, indikacije uključuju kombinaciju gihta s uratnom nefropatijom, zatajenjem bubrega i nefrolitijazom. Još jedna indikacija je povećano stvaranje urata zbog prisutnosti enzimskih poremećaja. Osim terapije, ovaj lijek se također može koristiti za prevenciju nefropatije tijekom liječenja raka, kao i za potpuno gladovanje.

Svaki oblik ima svoje nuspojave, koje nisu previše, a njihove su manifestacije vrlo rijetke, ali o njima morate znati. Na primjer, najčešći: umor, proljev, slabost, alopecija, kršenje krvi. To potvrđuje lijek "Allopurinol" upute.

Jedan od najpopularnijih i najpoznatijih analoga je "Allo", koji ima isti aktivni sastojak kao i Allopurinol, te se s pravom može smatrati njegovom punom zamjenom. Doziranje ovisi o stanju pacijenta. Na primjer, ako su simptomi blagi, trebate uzimati 200-300 mg dnevno unutra, a ako su simptomi izraženi, onda 400-600 mg dnevno. Tablete se uzimaju 2 puta dnevno nakon ili tijekom obroka, primjerice odmah nakon doručka. Ostali podaci, uključujući nuspojave, kontraindikacije i indikacije, u potpunosti odgovaraju izvornom lijeku.

Koji su drugi analozi lijeka "Allopurinol"?

"Allupol"

"Alupol" je još jedan analog "Allopurinola", koji se također proizvodi u tabletama i ima isti međunarodni naziv i aktivnu tvar. Ali prije nego što jedan lijek zamijenite s drugim lijekom, savjetujte se sa specijalistom. Minimalna dnevna doza je 100-200 mg lijeka, a maksimalna - 900 mg. Prekoračenje navedenog broja nije preporučljivo ni pod kojim uvjetima. Upotreba "Allupol" je kontraindicirana u bolesnika s bolestima jetre i bubrega. Tijekom liječenja potrebno je pažljivo pratiti funkcioniranje tih organa.

"Zilorik"

"Ziloric" je generički, strani analog analognog "Allopurinola". Njegova cijena premašuje cijenu domaćih lijekova nekoliko puta, iako se sastav i indikacije za uporabu u potpunosti podudaraju s ruskim lijekom. Početno doziranje obično ne prelazi 300 mg za blagi stupanj bolesti, 600-800 mg je propisano za težak stadij. Stariji bolesnici i osobe s bolestima bubrega trebaju uzimati lijek isključivo pojedinačno u skladu s dozom koju je propisao liječnik ili zamijeniti lijekom na temelju druge aktivne tvari.

Postoje i drugi analozi lijeka "Allopurinol".

"Milurit"

"Milurit" je prilično popularna inozemna zamjena za izvorne lijekove, ali ga je vrlo teško pronaći u ljekarnama.

Analogi za liječenje gihta: "Sanfipurol", "Allozim", "Remid", "Allopin", "Purinol", "Allopurinol Nycomed", "Apo-Allopurinol", "Allopurinol-Teva", "Allopol", "Allopurinol-Egis" ”.

Trošak lijekova ovisi o broju tableta u pakiranju i doziranju, ali u prosjeku je od 65 do 150 rubalja. Jedna od najprodavanijih i najčešće propisanih doza je 100 mg. Ali za bolesnike s progresivnom bolešću ili njegovom teškom formom, otkup sredstava je neprofitabilan, jer je njegova doza premala, a za dobivanje potrebne količine aktivne tvari u 600-900 mg morat ćete odmah popiti 6-9 tableta, a to je iznimno nezgodno. Stoga se za pacijente kojima je potrebna veća doza preporučuje se 300 mg. Međutim, ako pakiranje s dozom od 100 mg sadrži 50 tableta, u pakiranju s 300 mg samo 30 tableta.

Nazovimo još nekoliko analoga "Allopurinol".

Popis nadomjestaka uključuje poznati lijek Allopurinol-Egis, proizveden u Mađarskoj od farmaceutske tvrtke Egis. Ovaj proizvođač se smatra vodećim proizvođačem lijekova za giht.

Popularni proizvođač generičkih lijekova je njemačka farmaceutska tvrtka Sandoz, koja proizvodi lijekove koji se ne razlikuju po sastavu od izvornika.

Drugi svjetski poznati proizvođač generičkih lijekova je Teva, koji proizvodi jeftine kopije originalnih lijekova.

„Kolhicin”

Lijekovi slični djelovanju na "Allopurinol" i korišteni kao njegova zamjena, ali nisu njegovi analozi, prikazani su u nastavku.

Za modernu medicinu, kolhicin je jedan od najboljih lijekova koji se koriste za liječenje gihta. Mi ćemo razumjeti što je bolje - "Kolhicin" ili "Allopurinol"?

"Kolhicin" djeluje kao anestetik, neutralizira stvaranje naslaga soli u tkivima i minimalizira migraciju leukocita u zahvaćenom području. Lijek ima biljnu osnovu, budući da glavna komponenta sadrži jesenski jesenski šafran, te se stoga može koristiti ne samo za liječenje, nego i za prevenciju.

Bolesnici to dobro podnose. Učinkovitost lijeka ovisi o ispravnosti recepcije. Maksimalna doza ne smije prelaziti 10 tableta dnevno. Tijek liječenja završava na recept i nakon postizanja željenog rezultata. "Kolhicin" se ne može uzimati u bolesnika s jetrenom i bubrežnom insuficijencijom, sa preosjetljivošću na bilo koju komponentu lijeka. Također, oprez treba uzeti tijekom trudnoće i samo nakon savjetovanja sa specijalistom. Nuspojave i predoziranje lijekovima mogu uzrokovati proljev i povraćanje. Ako pacijent ima atipične nuspojave, trebate odmah prekinuti liječenje i posavjetovati se s liječnikom. Lijek se ne može uzimati dugo vremena, jer je prepun prijetnje leukopenijom i anemijom.

"Fulfleks"

Nedavno je "Fulflex" prilično popularan lijek. Proizvodi se u 2 oblika - pilule i vrhnje - koji omogućuju liječenje bolesti, kako izvana tako i iznutra. Lijek pripada sredstvima koja imaju kratkoročni učinak i djeluju protuupalno i analgetski. Sastav lijeka ekstrakti smreke i kadulje, mirisne martinije, eteričnih ulja eukaliptusa, kore vrbe, divljeg kestena, kore brezove, vitamine PP i E.

Ostale zamjene

Privremeno zaustavljanje gihtnog artritisa je moguće uz pomoć Voltarena. Istovremeni unos tableta i masti pomaže u postizanju maksimalnog učinka. Prvog dana, lijek se uzima u dozi od 200 mg, a zatim 150 mg na dan, a pomastom se trlja bolni zglob 2 puta dnevno.

Diklofenak i ibuprofen imaju sličan učinak, smanjujući temperaturu, ublažavajući bol, oticanje i upalu. Isti režim se koristi za naproksen. Svi ti lijekovi zabranjeni su za uporabu tijekom trudnoće.

Koliko je terapija učinkovita ovisi o trajanju prijema i pridržavanju doze. Bilo bi nepromišljeno zaustaviti terapiju nakon nestanka simptoma. Čak i nakon ublažavanja boli, lijek treba nastaviti do kraja staze. Ako slijedite shemu, možete se uspješno nositi s bolešću, zaboravljajući na bol zauvijek.

Pregledali smo analoge lijeka "Allopurinol", cijenu, recenzije, upute za uporabu.

Analogi alopurinola

Pojedinačna netolerancija na lijek prisiljava se na traženje analoga alopurinola, koji ima širok raspon nuspojava. Najbliži strukturni analog je hipoksantin.

Djelovanje i analozi

Allopurinol krši sintezu mokraćne kiseline. Time se smanjuje razina soli u urinu i drugim tjelesnim tekućinama, što sprječava pojavu bubrežnih kamenaca. Cijena varira od 58 do 112 rubalja po pakiranju od 10 komada.

Svi analozi alopurinola s gihtom imaju približno isti sastav, ali u različitim dozama i malim odstupanjima. Dakle, nuspojave su približno iste. Njihova manifestacija ovisi o individualnim karakteristikama organizma. Liječnik, prije nego što prepiše određeni lijek, trebao bi se upoznati s pacijentovom anamnezom i izabrati u korist jedne ili druge alternative kako bi se smanjio rizik od nuspojava.

Zamjenjuje veliku raznolikost alopurinola, ali je njihovo djelovanje identično. Svi oni smanjuju sintezu mokraćne kiseline kako bi smanjili rizik od bubrežnih kamenaca i mjehura. Bilo koji analog alopurinola ima ljekoviti učinak. Smanjena je sinteza enzima ksantin oksidaze, koja pretvara ksantin u mokraćnu kiselinu. Kako zamijeniti alopurinol, ako postoji zatajenje bubrega ili jetre? Azathioprine se može zamijeniti alopurinolom.

Svojstva lijeka

Allopurinol se propisuje za giht, ali ne samo. Svaka bolest koja uključuje hiperurikemiju liječi se ovim lijekom ili njegovim analozima. Allopurinol je najmanje bezopasan i ima manje nuspojava. U pravilu, nuspojave se javljaju kod pacijenata koji pate od bubrežne ili jetrene insuficijencije, slabljenja srčanog mišića, bolesti desni.

To jest, s drugim visokim zdravstvenim pokazateljima, neugodne posljedice su gotovo neprimjetne, jer se tijelo može nositi s njima. Nakon 65. godine života posebno je teško odabrati lijek za liječenje bez nuspojava.

Kada pacijent dođe s pritužbama na nuspojave Allopurinola, liječnik odustaje od lijeka dok sve manifestacije potpuno ne nestanu. Nakon preuzimanja analognog. Postoje situacije kada su jeftinije kolege s velikim popisom neugodnih posljedica prikladnije.

Imenovanje alopurinola i njegovih analoga:

 • Kožne bolesti. Uključujući psorijazu, urtikariju, dermatitis.
 • Urolitijaza s formiranjem urata. Napadi gihta.
 • Citostatska i radijacijska terapija tumora oštećene bubrežne funkcije.
 • Primarna i sekundarna hiperurikemija, praćena povećanim formiranjem urata i mokraćne kiseline.

Allopurinol eliminira stvaranje soli i sprečava njihovu patološku akumulaciju u tjelesnim tkivima. Ako se giht ne izgovori vedro, tada se ne propisuje više od 200-300 mg lijeka dnevno. Doza je zgnječena u nekoliko tehnika. Ako je giht izrečen u slučaju drugih bolesti, kada je razina urata veća od svih dopuštenih normi, propisano je do 600 mg dnevno.

Učinak se opaža 2-3 dana. Allopurinol se ne propisuje ako se razina mokraćne kiseline može regulirati dijetom. Zamjena alopurinola za giht u nekim slučajevima može biti posljedica nepoštivanja propisa liječnika.

Liječnici često primjećuju situacije kada se pacijenti u dobi za umirovljenje obraćaju njima za pomoć, koji su previše lijeni da slijede dijetu i liječničke upute. Žele da im se prepiše lijek koji nema nuspojava, bezopasan, ali će riješiti njihov problem i omogućiti im da jedu kako žele.

Morate biti realni. Nema šanse da se, bez bilo čega i bez poduzimanja, zadržavanja uobičajenog načina života, riješimo napadajućih napada. Pacijenti koji pate od gihta, morate paziti na promjenu u prehrani. Pijte više tekućine, osobito kad pijete pilule.

Analozi alopurinola kao što je Allupol, Azathioprine, Purinol imaju sličan sastav. Postotni omjer aktivnog sastojka i dodatnih komponenti je različit. Analogi traže, ako nisu zadovoljni ljekovitim djelovanjem ili nuspojavama. No, učinak sporednih svojstava opažen je uglavnom ako postoje dodatni zdravstveni problemi: bubrežna, jetrena, zatajenje srca ili alergijske reakcije.

Allopurinol ili kolhicin koji je bolji

Kod bolesti poput gihta liječenje je usmjereno na ublažavanje simptoma, produljenje razdoblja remisije, smanjenje broja pogoršanja. Primjenjuju se sredstva i sustava i lokalne akcije. Kako liječiti giht na nogama?

Liječenje gihta

Kontinuirani unos minimalne doze kolhicina pomaže u smanjenju učestalosti napadaja, a takva terapija ima najveću učinkovitost u slučaju subintrirajućih i poliartikularnih oblika bolesti. Kontinuirano liječenje ne pogoduje ovisnosti, a lijek zadržava svoj učinak kada dođe do akutne vrste gihta. Kolhicin može uzrokovati leukopeniju i anemiju, pa se preporuča potpuna krvna slika najmanje 1 put u 6 mjeseci.

Lijekovi hipokurinemične skupine brzo se eliminiraju iz gihta, što je povezano s učinkom ne na simptome, već na uzrok bolesti. Postoje dva tipa ovih alata:

 • izlučuje povećane količine mokraćne kiseline kroz bubrege
 • inhibiranje proizvodnje ove tvari.

Prve sprječavaju apsorpciju uree u krv, nedjelotvorne su u prisutnosti zatajenja bubrega. Uricosuric tablete se najčešće koriste za liječenje kroničnog gihta.

Probenecid blokira procese tubularne apsorpcije urata i povećava količinu mokraćne kiseline koju izlučuju bubrezi. Tablete se uzimaju u minimalnim dozama 2 puta dnevno, tjedan dana kasnije, doza se povećava 2 puta. Lijek nema ozbiljnih nuspojava, a tijelo ga lako podnosi. U rijetkim slučajevima može doći do povećanog znojenja, alergijskih reakcija i smanjenja krvnog tlaka. Neophodno je stalno praćenje sustava izlučivanja. Kada se pojave prvi znakovi zatajenja bubrega, probenecid se zamjenjuje alopurinom. Etebenecid ima sličan učinak, mnogi stručnjaci vjeruju da on daje manje nuspojava.

Allopurinol se odnosi na lijekove koji inhibiraju proizvodnju mokraćne kiseline. Dozu odabire liječnik. Preporuča se početi s minimumom, postupno ga povećavajući. Pilula se uzima 2-3 puta dnevno, liječenje gihta na nogama traje 3-4 tjedna. Allopurinol se može koristiti u kombinaciji s kolhicinom. Prvi lijek se dobro podnosi, u rijetkim slučajevima alergijske reakcije, osip na koži, neuritis.

Terapijski učinak alopurinola posljedica je učinka na enzim koji pretvara hipoksantin u mokraćnu kiselinu. Korištenje ovog alata ne dovodi do stvaranja soli, pa se može koristiti za liječenje gihta bez rizika od nefrolitijaze. Allopurinol ima izražen protuupalni učinak. Olakšava bol i oticanje, eliminira crvenilo kože.

Indikacije za primjenu lijeka su:

 • prisutnost velikih naslaga soli;
 • akutni napad gihta, koji se ne može zaustaviti korištenjem standardnih urikosurnih lijekova;
 • Netolerancija na probenecid;
 • proizvodnju povećane količine mokraćne kiseline;
 • nefrolitijaza kiseline u mokraći;
 • kronično i akutno zatajenje bubrega.

Neki stručnjaci vjeruju da ove tablete mogu izazvati ksantinsku litijazu. Sveobuhvatna terapija lijekom protiv gihta može dugo osloboditi pacijenta od napada, ali ne eliminira poremećaje u metaboličkim procesima, tako da tečaj terapije može trajati nekoliko godina, ili čak za cijeli život. Povlačenje lijekova pridonosi brzom porastu razine mokraćne kiseline u tijelu, a bol se može ponovno pojaviti.

NPVS ima manje nuspojava, koje eliminiraju bolove u akutnim gihtnim napadima. Najučinkovitije se smatraju lijekovi pirazolona serije. Tijekom razdoblja pogoršanja, tablete se uzimaju svakih 6 sati u maksimalnim dozama. Međutim, čak iu ovom slučaju, NSAID uzrokuju manje izražene nuspojave od kolhicina. Ako se pojave neželjeni učinci, jedno sredstvo se može zamijeniti drugim, što povećava učinkovitost liječenja.

Ako su gore navedene tablete neučinkovite, liječnik može odlučiti o imenovanju hormonskih lijekova koji brzo otklanjaju simptome bolesti. Giht može biti izliječen jednom injekcijom ili kratkim terapijskim tečajem. Hormoni ublažavaju artritične pojave i bolove.

Napad gihta značajno pogoršava opće stanje pacijenta, glukokortikosteroidi omogućuju povratak uobičajenom načinu života u 2-3 dana.

Sredstva vanjskog djelovanja za giht

Masti i otopine mogu ukloniti bol i upalu, olakšati oticanje i obnoviti pokretljivost zglobova. Krema na bazi butadiona nanosi se na zahvaćeno područje 3-4 puta dnevno.

Potrebno je započeti liječenje s minimalnim dozama aktivne tvari. To će pomoći u izbjegavanju teških alergijskih reakcija.

Sredstva obrađuju kožu bez trljanja. Nema potrebe koristiti zagrijavajući zavoj. Međutim, morate zaštititi stopala od izravnog sunčevog svjetla. Ne manje učinkovita smatra se diklofenakova mast. 1 g ovog lijeka sadrži 10 mg aktivne tvari. Mala količina masti ravnomjerno je raspoređena po koži zahvaćenog područja. On se protrlja laganim masažnim pokretima. Ako snažno pritisnete ili napravite oštre akcije, bol se može povećati.

Tijekom dana, mast se nanosi 2-3 puta, ukupna količina ne smije prelaziti 8 g. Nesteroidne protuupalne tvari mogu prodrijeti u krv, što dovodi do pojave nuspojava. Sigurniji i učinkovitiji lijekovi za giht izrađuju se na bazi prirodnih biljnih ekstrakata. To uključuje i ispunjenje. Može se koristiti u prisutnosti alergijskih reakcija na kemikalije. Mast ima izražen protuupalni i anti-edemski učinak.

Pripreme sustavnog i vanjskog djelovanja treba izabrati liječnik.

Giht, ili gihtni artritis, je bolest koja pogađa zglobove osobe zbog naslaga soli. Unatoč vrlo poznatom imenu, koje se čuje, tri od tisuću ljudi pate od gihta. Prema starosnom kriteriju, bolest je češća kod osoba starijih od 40 godina, nema razdvajanja po spolu - i muškarci i žene pate od gihta. Najčešći položaj bolesti na ljudskom tijelu su prsti stopala.

razlozi

Mnogi faktori mogu prethoditi razvoju gihta. Među rizičnim ljudima nalaze se osobe s dijabetesom i hipertenzijom. Bolest ima svojstvo da se nasljeđuje, pa biste trebali uzeti u obzir nasljedni faktor. Gihta stopala svibanj pojaviti zbog pretjeranog opterećenja na nogama. Često, gihtni artritis stopala utječe na starije osobe. Osim toga, neuravnotežena prehrana i, kao posljedica, smanjeni metabolizam u tijelu mogu utjecati na razvoj gihta i pogoršati ga. Ne samo da će ti čimbenici utjecati na to koji će lijek protiv gihta biti najučinkovitiji u liječenju, već i koji simptomi prate bolest i do koje je mjere došlo.

Simptomi gihta

Bolest dugo vremena ne može dati nikakve znakove i manifestirati se potpuno iznenada, dok je s vrlo primjetnim bolnim pojavama. Glavni simptom nastale bolesti je oticanje i vrućica u području zahvaćenog zgloba. U većini slučajeva, vrućina i jaki boli najavljuju se noću. Štoviše, zglob je toliko osjetljiv na bilo koji dodir da čak i lagani list može izazvati akutnu bol. Nakon toga, dodaje se osjećaj trnce u jakom bolu i osjećaju topline u zglobu.

Ako ignorirate ove simptome i ne pokušavate liječiti, napadi će se sve više pojavljivati, a bolest će utjecati na sva nova područja zglobova. Napredni stadij gihtnog artritisa često dovodi do takvih komplikacija u ljudskom tijelu kao bolesti bubrega i mokraćnog sustava.

Unatoč najnovijim tehnologijama u farmaceutskoj industriji i učinkovitosti liječenja, nemoguće je u potpunosti prevladati giht, dobiva se kronični oblik, ali je moguće ublažiti stanje i usporiti razvoj gihta uz pomoć pravilno odabranih tableta.

Liječenje gihta

Simptomi koji ukazuju na mogućnost bolesti trebali bi prije svega izazvati osobu da ode liječniku. Dodjeljivanjem odgovarajućeg pregleda i potvrđivanjem dijagnoze, liječnici, u skladu sa stupnjem bolesti, propisuju lijekove pacijentu koji imaju višesmjerne učinke. Tablete za giht trebaju imati barem trokomponentni učinak - brzo uklanjanje boli, prevencija mogućih napada, suspenzija dugotrajnih komplikacija.

Svaka osoba, zanemarujući režim liječenja, snosi odgovornost za svoje zdravlje i život. Odbijanje uzimanja lijekova dovodi do uništenja bubrega i daljnjeg oštećenja zglobova. Ispravno liječenje, ispunjavanje svih uputa liječnika vodi ne samo do eliminacije boli, već i do mogućnosti da se o njoj dugo zaboravi ili, možda, zauvijek.

Lijekovi za giht

U ovom trenutku, unatoč razvoju medicine i najnovije tehnologije u proizvodnji lijekova, ne postoji mnogo lijekova koji se koriste za liječenje gihta. Svojim djelovanjem klasificiraju se u lijekove privremenog i dugotrajnog djelovanja. Kratkoročni lijekovi omogućuju vam brzo uklanjanje boli. S eliminacijom napada koji se bore protiv bolova, protuupalnih lijekova koji imaju ne samo analgetski učinak, nego i eliminira fokus upale.

S druge strane, dugotrajni lijekovi pomažu u oslobađanju boli od smanjenja razine mokraćne kiseline u krvnoj plazmi i usporavaju napredovanje bolesti i eliminiraju komplikacije.

kolhicin

U modernoj medicini, kolhicin je jedan od najboljih lijekova koji se koriste u borbi protiv gihta. Lijek pripada tropan alkaloidima i ima analgetski učinak, a također neutralizira stvaranje naslaga soli u tkivima i minimizira migraciju leukocita u zahvaćenom području. Lijek je stvoren na bazi biljaka, sadrži u svom sastavu glavnu komponentu - jesenski šafran, tako da se može koristiti ne samo u medicinske svrhe, već i za preventivne svrhe.

Dobro ga podnose pacijenti, a uz terapijski učinak ima i visok stupanj sigurnosti za zdravlje. Učinkovitost lijeka ovisi o ispravnom prijemu. Kada se bolest dijagnosticira, kolhicin treba uzimati prvog dana svakih sat vremena. Treba imati na umu da maksimalna dnevna doza ne smije prelaziti 10 tableta. Tijek liječenja kolhicinom završava se kada se postigne željeni rezultat i kako to propisuje liječnik.

Kao prilično učinkovit lijek koji djeluje i izlučuje se putem bubrega, kontraindiciran je za osobe s insuficijencijom bubrega i jetre, kao i sa individualnom netolerancijom na sastojke lijeka. Kolhicin je potrebno uzimati s oprezom tijekom trudnoće i samo nakon odobrenja liječnika. Predoziranje lijekom ili prisutnost kontraindikacija može pogoršati stanje i uzrokovati povraćanje, proljev. Pojava drugih nuspojava treba uzrokovati da osoba odmah odbije uzimanje lijekova i posavjetuje se s liječnikom. Osim toga, lijek se ne smije uzimati jako dugo u trajanju. U ovom slučaju, može uzrokovati prijetnju anemije i leukopenije.

alopurinol

Allopurinol ne pomaže u ublažavanju boli, ali smanjuje indeks mokraćne kiseline i služi kao zaštitna barijera mogućim komplikacijama gihta. Liječenje treba započeti s minimalnom dnevnom dozom od 100-300 mg, koja se mora podijeliti jednako tijekom dana u 3 doze. Prema savjetu liječnika i odsutnosti nuspojava, doza se može povećati na 100 mg svaka dva tjedna. Maksimalna dnevna doza ne smije prelaziti 800-900 mg. Terapijski učinak može se postići pravilnim liječenjem bez preskakanja tableta tijekom prvog mjeseca uzimanja lijeka, s obzirom da dnevna doza ne smije biti manja od 200-600 mg.

Pacijenti koji uzimaju alopurinol svaki mjesec moraju proći test krvi koji određuje razinu mokraćne kiseline. Usput, pad ovog pokazatelja već će biti vidljiv u prvom mjesecu liječenja.

Unatoč široko rasprostranjenom djelovanju lijeka, njegovu uporabu mora propisati liječnik s posebnom pažnjom. Osoba ne smije imati druge popratne bolesti koje se mogu pogoršati uzimanjem alopurinola. Osim toga, kontraindiciran je u zatajenju jetre iu razdoblju napada gihta.

Analozi alopurinola su tiopurinol, anturan i hipurik.

Fulfleks

Najbolje od svoje vrste je vrlo popularan i nedavno repliciran lijek fullex. To je zgodno jer dolazi u dva oblika - u obliku kreme i pilula - i omogućuje borbu protiv bolesti ne samo iznutra, nego i izvana. Lijek pripada sredstvima kratkotrajnog djelovanja i djeluje jednokratno, analgetski i protuupalno. Lijek sadrži ekstrakte takvih biljaka kao mirisne martinije, kore vrbe, kore breze, divljeg kestena, kao i eterična ulja eukaliptusa, kadulje i smreke, koja u mnogočemu sigurno utječe na ljudsko tijelo. Osim toga, među njegovim komponentama su vitamini E i PP. Usput, mirisne martinije se od davnina koriste kao sredstvo za učinkovito suzbijanje upala i edema u određenim dijelovima tijela. Ova biljka imala je osobito široku primjenu na istoku.

Lijek je dizajniran za mjesec dana po stopi od jedne tablete dnevno, krema se utrlja dva puta dnevno. Fulflex je kontraindiciran za trudnice i dojilje.

voltaren

Uz pomoć Voltarena moguće je privremeno olakšanje napada zglobnog artritisa. Učinak se postiže istovremenim uzimanjem tableta i masti ovog lijeka. Da bi se postigao očigledan rezultat, preporučuje se da se uzme maksimalna doza od 200 mg prvog dana, zatim 150 mg svaki put za kucanje, a isto tako dvaput utrljajte upaljeni zglob kremom.

Ibuprofen i diklofenak imaju sličan učinak, koji smanjuje upalu, pomaže smanjiti natečenost i bol, a također smanjuje temperaturu. Ista se shema pridržava naproksena. Svi ovi alati su strogo kontraindicirani tijekom trudnoće.

Učinkovitost liječenja, sve do kasnijeg isključivanja svih vrsta napada, uvelike ovisi ne samo o pridržavanju normi doziranja, već io trajanju liječenja. Bilo bi krajnje nepromišljeno zaustaviti terapiju lijekovima kada nestaju simptomi i povjerenje. Čak i kada se bol oslobodi, lijek treba nastaviti do kraja staze. Ispunjavanje rokova, nedostatak samo-liječenja bez promatranja kod liječnika će vam omogućiti da se učinkovito nosite s gihtom, zaboravljajući na bol zauvijek.

Ocijeni ovaj članak: (glasovao:, ocjena: od 5)

Upozorenje! Primijetili ste pogrešku u tekstu? Odaberite ga mišem i pritisnite tipke Ctrl + Enter. Hvala vam na pomoći u razvoju web-lokacije!

Giht je jedan od tipova artritisa. Giht nastaje zbog nakupljanja u tkivima mokraćne kiseline, koja se u normalnom funkcioniranju bubrega treba izlučiti iz tijela zajedno s urinom. Simptomi gihta su jaki bolovi u zglobovima, njihova crvenila i osjetljivost na dodir. Bolest može biti popraćena oticanjem zglobova.

Za osobe koje pate od gihta, morate kombinirati liječenje lijekovima i posebnu dijetu koja isključuje određene vrste hrane kako bi se spriječili napadi bolesti. Više o prehrani potražite u članku "Dijeta za giht".

Najučinkovitiji lijekovi za liječenje gihta su fullex, alopurinol i kolhicin.

Fulfleks

Lijek ima širok spektar djelovanja, ublažavanje boli, daje protuupalni i antireumatski učinak. Pa ublažava bol tijekom napada bolesti, doprinosi uklanjanju mokraćne kiseline iz tijela. Fulflex također snižava kolesterol u krvi i ima diuretski učinak.

Ovaj učinak postiže se komponentama koje su uključene u pripremu: ekstrakti mirisnih martinija, meadowspring, breza, kore vrba i divljeg kestena, eterična ulja smreke, kadulje i eukaliptusa.

Sve komponente lijeka su na biljnoj bazi, što osigurava sigurnost njezine uporabe.

Fulflex se propisuje i iznutra u obliku kapsula, a izvana u obliku kreme za trljanje u zahvaćene zglobove.

Kapsule se daju jednom dnevno s obrocima. Trajanje liječenja je mjesec dana.

Izvana, lijek se koristi dva puta dnevno, trljajući kružnim pokretima u bolne zglobove.

Lijek je kontraindiciran kod žena u stanju trudnoće i tijekom dojenja.

Nuspojave uzimanja lijeka nisu otkrivene.

alopurinol

Allopurinol se koristi u liječenju povišene mokraćne kiseline i gihta. Glavna aktivna komponenta lijeka - alopurinol ubrzava oksidaciju ksantina, što pridonosi njegovoj pretvorbi u mokraćnu kiselinu.

Lijek se propisuje za oralnu primjenu, ovisno o težini bolesti. Uz blagi tijek bolesti, dnevna doza lijeka je 100-200 mg, a za bolesnike s umjereno teškim gihtom propisano je 400–600 mg, au teškim slučajevima 900 mg dnevno. Pozitivan učinak lijeka na tijelo je uočljiv dan ili dva nakon prve doze. Dinamika lijeka prati se usporedbom razine mokraćne kiseline prije i nakon uzimanja lijeka.

Mogućnost liječenja alopurinolom nije uvijek prisutna ako osoba ima srodne bolesti. Na početku liječenja liječnik mora pomno pratiti stanje bubrega i jetre takvog pacijenta. Ako se funkcija bubrega smanji, preporučuje se prepoloviti dozu lijeka.

U liječenju lijekovima, volumen urina koji se izlučuje iz tijela trebao bi doseći dvije litre dnevno.

Lijek je kontraindiciran kod trudnica i dojilja.

Moguće nuspojave uzimanja alopurinola: hipertenzija, bradikardija (niska brzina otkucaja srca), stomatitis, mučnina, povraćanje, loša probava, vrtoglavica, glavobolja, slabost, nesanica, depresija i urtikarija. U rijetkim slučajevima uzimanje lijeka može uzrokovati oticanje i ispuštanje krvi zajedno s urinom (uremija i hematurija).

Allopurinol ne ublažava bolove pri gutičnim napadima, ali doprinosi njihovom nestanku u budućnosti.

Uzmi lijek mora biti recept i pod nadzorom liječnika.

kolhicin

Lijek je biljnog podrijetla i učinkovito je sredstvo za ublažavanje bolova tijekom napada gihta. Kolhicin se dobiva iz jesenskog račića.

Lijek se uzima tijekom napada gihta usta, u dozi koja ne prelazi 1 mg. Dva sata kasnije, kolhicin se ponavlja. Pozitivni učinak lijeka javlja se tri sata nakon primjene i traje dvanaest sati. Svrha lijeka je veća od specificirane doze samo nakon liječničkog pregleda, ali uzimanje više od 10 tableta tijekom dana se ne preporučuje.

Kolhicin je siguran za tijelo, jedan dio lijeka se apsorbira iz crijeva, drugi dio se obrađuje u jetri i uklanja iz tijela.

Kontraindikacije za uporabu: zatajenje jetre ili bubrega, preosjetljivost na sastojke lijeka.

Uzimanje lijeka kod trudnica treba biti pod nadzorom liječnika.

Lijek ima nuspojave koje se obično javljaju tijekom predoziranja: mučnina, povraćanje i probavne smetnje, svrbež, urtikarija, paljenje kože, smanjujući broj leukocita (leukopenija) ili neutrocita (neuropenija) u krvi, nedostatak spermija (muškarci).

"Allopurinol" je lijek koji učinkovito smanjuje koncentraciju mokraćne kiseline. Zbog toga se sprječava njegovo taloženje u mokraćnom mjehuru, bubrezima, zglobovima. Urolitijaza je jedna od najpoznatijih bolesti. Kamen u bubregu i mjehur imaju drugačiju prirodu, stoga se režim liječenja odabire pojedinačno.

Lijek sprječava povećanje i taloženje urata. Za lijek "Allopurinol" upute ukazuju na to da može poremetiti mehanizam stvaranja mokraćne kiseline. Uz pomoć lijeka potiskuje se aktivnost ksantin oksidaze.

„Alopurinol”. Doziranje i sastav

Na prodaju možete pronaći lijek u dva oblika: "Allopurinol" 100 i 300. Kao dio:

 • L-H-pirazolo- (3,4-d) -pirimidin-4-ol ili alopurinol - u dozi od 100 ili 300 mg.
 • Pomoćne tvari: magnezijev stearat, laktoza, škrob, polividon, talk, natrijev amilopektin glikolat.

Koje su bolesti propisane?

Lijek "Allopurinol" propisan je za:

 • giht;
 • bolesti bubrega;
 • limfosarkom, akutna leukemija,
 • kronična mijeloidna leukemija;
 • traumatske ozljede;
 • citostatička i radijacijska terapija;
 • Lesch-Nyenov sindrom;
 • masivna terapija glukokortikoidima;
 • nefropatija mokraćne kiseline.

Na početku tečaja propisana je minimalna doza od 100 mg, kako bi se utvrdile nuspojave i moguće komplikacije alopurinol lijekom. Ako nema negativnih reakcija, doza lijeka izračunava se na mokraćnu kiselinu u krvi. Nakon toga se povećava u koracima od 100 mg.

Nuspojave

Pojavljuju se nuspojave lijeka "Allopurinol":

 • anemija, agranulocitoza, leukocitoza, trombocitopenija;
 • povišeni krvni tlak, bradikardija, perikarditis;
 • akutno zatajenje bubrega, proteinurija, smanjena potencija, periferni edemi;
 • smanjen vid, gubitak ili izobličenje okusa, ambliopija;
 • mučnina, povraćanje, proljev, kolestatska žutica;
 • neuropatija, glavobolja, pospanost, depresija;
 • alergijske reakcije.

kontraindikacije

Nije propisan za intoleranciju na alopurinol ili dodatne komponente. Zabranjeno je osobama s oštećenjem jetre, disfunkcijom bubrega, akutnim napadom gihta, primarnom hemahromatozom, trudnicama i ženama koje doje.

Trošak ovog lijeka od 80 do 100 rubalja. Ovisi o regiji i ljekarničkoj mreži.

Recenzije

O lijeku uglavnom pozitivne kritike. Učinkovit s urolitijazom, uklanja urate iz tijela. To sprječava njihovo novo odlaganje. Najčešće dobro podnosi, nuspojave, ako postoje, onda u obliku povišenog krvnog tlaka. Dostupno po cijeni.

„Alopurinol”. analoga

Lijek "Allopurinol" ima više od 14 analoga. To znači da pacijenti kojima je liječnik propisao ovaj lijek imaju pravo izbora. Glavne indikacije za uzimanje svih sljedećih lijekova uključuju ne samo liječenje gihta, već i prekomjerno nakupljanje mokraćne kiseline u krvi (hiperurikemija) najrazličitije geneze.

Također, indikacije uključuju kombinaciju gihta s uratnom nefropatijom, zatajenjem bubrega i nefrolitijazom. Još jedna indikacija je povećano stvaranje urata zbog prisutnosti enzimskih poremećaja. Osim terapije, ovaj lijek se također može koristiti za prevenciju nefropatije tijekom liječenja raka, kao i za potpuno gladovanje.

Svaki oblik ima svoje nuspojave, koje nisu previše, a njihove su manifestacije vrlo rijetke, ali o njima morate znati. Na primjer, najčešći: umor, proljev, slabost, alopecija, kršenje krvi. To potvrđuje lijek "Allopurinol" upute.

Jedan od najpopularnijih i najpoznatijih analoga je "Allo", koji ima isti aktivni sastojak kao i Allopurinol, te se s pravom može smatrati njegovom punom zamjenom. Doziranje ovisi o stanju pacijenta. Na primjer, ako su simptomi blagi, trebate uzimati 200-300 mg dnevno unutra, a ako su simptomi izraženi, onda 400-600 mg dnevno. Tablete se uzimaju 2 puta dnevno nakon ili tijekom obroka, primjerice odmah nakon doručka. Ostali podaci, uključujući nuspojave, kontraindikacije i indikacije, u potpunosti odgovaraju izvornom lijeku.

Koji su drugi analozi lijeka "Allopurinol"?

"Allupol"

"Alupol" je još jedan analog "Allopurinola", koji se također proizvodi u tabletama i ima isti međunarodni naziv i aktivnu tvar. Ali prije nego što jedan lijek zamijenite s drugim lijekom, savjetujte se sa specijalistom. Minimalna dnevna doza je 100-200 mg lijeka, a maksimalna - 900 mg. Prekoračenje navedenog broja nije preporučljivo ni pod kojim uvjetima. Upotreba "Allupol" je kontraindicirana u bolesnika s bolestima jetre i bubrega. Tijekom liječenja potrebno je pažljivo pratiti funkcioniranje tih organa.

"Zilorik"

"Ziloric" je generički, strani analog analognog "Allopurinola". Njegova cijena premašuje cijenu domaćih lijekova nekoliko puta, iako se sastav i indikacije za uporabu u potpunosti podudaraju s ruskim lijekom. Početno doziranje obično ne prelazi 300 mg za blagi stupanj bolesti, 600-800 mg je propisano za težak stadij. Stariji bolesnici i osobe s bolestima bubrega trebaju uzimati lijek isključivo pojedinačno u skladu s dozom koju je propisao liječnik ili zamijeniti lijekom na temelju druge aktivne tvari.

Postoje i drugi analozi lijeka "Allopurinol".

"Milurit"

"Milurit" je prilično popularna inozemna zamjena za izvorne lijekove, ali ga je vrlo teško pronaći u ljekarnama.

Analogi za liječenje gihta: "Sanfipurol", "Allozim", "Remid", "Allopin", "Purinol", "Allopurinol Nycomed", "Apo-Allopurinol", "Allopurinol-Teva", "Allopol", "Allopurinol-Egis" ”.

Trošak lijekova ovisi o broju tableta u pakiranju i doziranju, ali u prosjeku je od 65 do 150 rubalja. Jedna od najprodavanijih i najčešće propisanih doza je 100 mg. Ali za bolesnike s progresivnom bolešću ili njegovom teškom formom, otkup sredstava je neprofitabilan, jer je njegova doza premala, a za dobivanje potrebne količine aktivne tvari u 600-900 mg morat ćete odmah popiti 6-9 tableta, a to je iznimno nezgodno. Stoga se za pacijente kojima je potrebna veća doza preporučuje se 300 mg. Međutim, ako pakiranje s dozom od 100 mg sadrži 50 tableta, u pakiranju s 300 mg samo 30 tableta.

Nazovimo još nekoliko analoga "Allopurinol".

Popis nadomjestaka uključuje poznati lijek Allopurinol-Egis, proizveden u Mađarskoj od farmaceutske tvrtke Egis. Ovaj proizvođač se smatra vodećim proizvođačem lijekova za giht.

Popularni proizvođač generičkih lijekova je njemačka farmaceutska tvrtka Sandoz, koja proizvodi lijekove koji se ne razlikuju po sastavu od izvornika.

Drugi svjetski poznati proizvođač generičkih lijekova je Teva, koji proizvodi jeftine kopije originalnih lijekova.

„Kolhicin”

Lijekovi slični djelovanju na "Allopurinol" i korišteni kao njegova zamjena, ali nisu njegovi analozi, prikazani su u nastavku.

Za modernu medicinu, kolhicin je jedan od najboljih lijekova koji se koriste za liječenje gihta. Mi ćemo razumjeti što je bolje - "Kolhicin" ili "Allopurinol"?

"Kolhicin" djeluje kao anestetik, neutralizira stvaranje naslaga soli u tkivima i minimalizira migraciju leukocita u zahvaćenom području. Lijek ima biljnu osnovu, budući da glavna komponenta sadrži jesenski jesenski šafran, te se stoga može koristiti ne samo za liječenje, nego i za prevenciju.

Bolesnici to dobro podnose. Učinkovitost lijeka ovisi o ispravnosti recepcije. Maksimalna doza ne smije prelaziti 10 tableta dnevno. Tijek liječenja završava na recept i nakon postizanja željenog rezultata. "Kolhicin" se ne može uzimati u bolesnika s jetrenom i bubrežnom insuficijencijom, sa preosjetljivošću na bilo koju komponentu lijeka. Također, oprez treba uzeti tijekom trudnoće i samo nakon savjetovanja sa specijalistom. Nuspojave i predoziranje lijekovima mogu uzrokovati proljev i povraćanje. Ako pacijent ima atipične nuspojave, trebate odmah prekinuti liječenje i posavjetovati se s liječnikom. Lijek se ne može uzimati dugo vremena, jer je prepun prijetnje leukopenijom i anemijom.

"Fulfleks"

Nedavno je "Fulflex" prilično popularan lijek. Proizvodi se u 2 oblika - pilule i vrhnje - koji omogućuju liječenje bolesti, kako izvana tako i iznutra. Lijek pripada sredstvima koja imaju kratkoročni učinak i djeluju protuupalno i analgetski. Sastav lijeka ekstrakti smreke i kadulje, mirisne martinije, eteričnih ulja eukaliptusa, kore vrbe, divljeg kestena, kore brezove, vitamine PP i E.

Ostale zamjene

Privremeno zaustavljanje gihtnog artritisa je moguće uz pomoć Voltarena. Istovremeni unos tableta i masti pomaže u postizanju maksimalnog učinka. Prvog dana, lijek se uzima u dozi od 200 mg, a zatim 150 mg na dan, a pomastom se trlja bolni zglob 2 puta dnevno.

Diklofenak i ibuprofen imaju sličan učinak, smanjujući temperaturu, ublažavajući bol, oticanje i upalu. Isti režim se koristi za naproksen. Svi ti lijekovi zabranjeni su za uporabu tijekom trudnoće.

Koliko je terapija učinkovita ovisi o trajanju prijema i pridržavanju doze. Bilo bi nepromišljeno zaustaviti terapiju nakon nestanka simptoma. Čak i nakon ublažavanja boli, lijek treba nastaviti do kraja staze. Ako slijedite shemu, možete se uspješno nositi s bolešću, zaboravljajući na bol zauvijek.

Pregledali smo analoge lijeka "Allopurinol", cijenu, recenzije, upute za uporabu.

Giht je bolest povezana s viškom

u tijelu i taloženje njegovih soli u tkivima (uglavnom u

Trenutno je nemoguće u potpunosti izliječiti giht. Ova vas bolest prisiljava da uzimate lijekove kontinuirano tijekom cijelog života. Produžena uporaba lijekova koji normaliziraju razinu mokraćne kiseline u krvi je osnovni princip liječenja gihta, budući da povlačenje lijekova dovodi do nastavka napada bolesti.

Postoje dva načina za liječenje gihta:

 • liječenje akutnog napada gihta;
 • trajni tretman protiv gihta.

Liječenje akutnog gihta Liječenje akutnih napada gihta provodi se s nesteroidnim protuupalnim lijekovima, glukokortikoidima, kolhicinom.

Izbor lijekova za liječenje akutnog napada gihta ovisi o težini bolesti, o prisutnosti komorbiditeta, prisutnosti komplikacija kroničnih bolesti, alergijama i individualnoj podnošljivosti lijekova.

Tijekom akutnog napada gihta potrebno je osigurati pacijentovu nogu (ruku) s povišenim položajem i potpunim odmorom.

Nesteroidni protuupalni lijekovi

Nesteroidni protuupalni lijekovi u liječenju gihta su Reopirin, Butadione, Pyrabuton, Vofapirin,

Institut za reumatologiju na Akademiji medicinskih znanosti Rusije preporučio je imenovanje

(Nimesulid) za liječenje akutne gihti

, kao visoko učinkovit i dobro podnošljiv lijek. Lijek ima manje izražene, u usporedbi s drugim lijekovima iz ove skupine, toksične učinke na

, bubrege. Nimesil (Nimesulide) može se primijeniti unutar i intramuskularno, te je lijek izbora za liječenje gihta. Uočen je izraženiji protuupalni i analgetski učinak kod propisivanja granuliranog oblika Nimesulida u usporedbi s oblikom tablete.

Kolhicin - široko korišten u Europi. Lijek je ekstrakt lukovice

livada. Prethodno su propisivane visoke doze kolhicina, ali ova metoda liječenja imala je brojne komplikacije (

i drugi). Sada koriste alternativnu shemu liječenja kolhicinom (male doze), dobivaju dobar učinak i dobru podnošljivost lijeka čak iu prisutnosti bubrežne patologije kod pacijenta.

Uz neučinkovitost nesteroidnih protuupalnih lijekova i kolhicina, ili postojećih kontraindikacija za njihovo odredište, koriste se glukokortikoidi.

Hormonski lijekovi (glukokortikosteroidi) preporučuju se u obliku 1 ili 2 puta intravenske primjene (ovisno o ozbiljnosti procesa i broju zahvaćenih zglobova) Metilprednizolon (Metipred). Može se također primijeniti

, Prednizon, Reozolon (kombinacija lijeka Prednizolon i Butadion). Osim brzog, izraženog i upornog protuupalnog učinka, lijek ima i urikozurički učinak (potiče izlučivanje soli mokraćne kiseline).

S obzirom na vjerojatnost ponovnog pogoršanja u odnosu na pozadinu liječenja kortikosteroidnim lijekovima i njihove nuspojave, primjena glukokortikoida provodi se u bolnici.

Također je opravdana primjena lokalnog artritisa u akutnom napadu na gihtni artritis.

(hladno liječenje) istovremeno s nesteroidnim protuupalnim lijekovima. Krioterapija - kratkotrajna izloženost niskim temperaturama. To vam omogućuje da poboljšate mikrocirkulaciju krvi u tkivima, poboljšate metaboličke procese. Krioterapija djeluje protuupalno i analgetski. Kod lokalne krioterapije, zahvaćeni zglob tretira se ledenim zglobom (temperatura minus 180

C) plin. Može se koristiti i ostati 2-3 minute u

. U nedostatku uvjeta za krioterapiju kod kuće, možete dodati plastičnu vrećicu s ledom u bolni zglob.

S teškim bolovima su dodijeljeni

Pacijent s gihtom bi trebao imati bilo kakve protuupalne i lijekove protiv bolova u kućnom kabinetu, jer napad gihta može početi iznenada u bilo koje vrijeme.

Produžena terapija protiv artritisa i terapija održavanja u individualno odabranoj dozi sprječava progresiju gihta i potiče obrnuti razvoj tophija (naslaga kristala mokraćne kiseline u tkivima u obliku gustih čvorova). Čvorovi mogu omekšati i čak nestati.

Preporučuje se uzimanje anti-artritisa godinu dana, a zatim (uz normalizaciju razine mokraćne kiseline u krvi), liječenje se može prekinuti 2 mjeseca.

Trebate početi uzimati lijekove protiv artritisa samo tijekom interiktalnog razdoblja. Ako je napad gihta razvijen u pozadini već provedenog liječenja, onda nije potrebno poništiti lijekove. Prilikom uzimanja lijekova protiv artritisa dnevno treba konzumirati najmanje 2-2,5 litre tekućine.

Za pravilan tretman gihta potrebno je odrediti njegov tip (metabolički, bubrežni ili mješoviti).

U metaboličkom tipu, giht se razvija zbog pretjeranog stvaranja mokraćne kiseline u tijelu. Kod bubrežnog tipa bolest je povezana s neadekvatnom eliminacijom spojeva mokraćne kiseline bubrezima. Kod mješovitog tipa pojavljuju se oba ova uzroka; Ovaj tip gihta je najteži.

Da biste odredili vrstu gihta, pacijentu je propisana posebna dijeta i potpuno uklanjanje alkohola 7 dana. 6. i 7. dan potrebno je odvojeno sakupljati urin koji se izlučuje dnevno. U svakom se dijelu određuje količina izlučene mokraćne kiseline, kao i njezina prosječna dnevna ekskrecija. Ako se dnevno izlučuje 600 mg ili više (3,6 mmol), metabolički tip, ako je 300 mg ili manje (1,8 mmol), uzima se tip bubrega.

Sredstva protiv gutanja podijeljena su u 3 skupine:

 • urikodepressivnye (smanjiti stvaranje mokraćne kiseline);
 • Urikosuric (povećanje izlučivanja mokraćne kiseline);
 • mješovito djelovanje (smanjiti stvaranje i povećati izlučivanje spojeva mokraćne kiseline).

U slučaju metaboličkog tipa gihta, propisuju se uriodepresivni lijekovi, au bubrežnom tipu propisuju se urikozurični lijekovi. Ako, prema rezultatima pregleda, postoji normalno izlučivanje mokraćne kiseline (300-600 mg ili 1,8-3,6 mmol), onda bolest može biti posljedica kombinacije povećane formacije i nedovoljnog izlučivanja urata (soli mokraćne kiseline). U tom slučaju, ako se mokraćna kiselina otpušta tijekom dana, manje od 450 mg (2,7 mmol) se propisuje urikosurskim lijekovima, a ako se oslobodi 450 mg i da se daju više, urikodepresivni lijekovi.
Urikodepressivnye znači

Urikodepressivnymi sredstva uključuju alopurinol, tiopurinol, hepatokatalazu, orotičnu kiselinu.

Indikacije za njihovo imenovanje su:

 • giht s lezijom velikih zglobova i velikih čvorova;
 • giht (primarni ili sekundarni) za krvne bolesti;
 • nefropatija (bolest bubrega) s povećanim izlučivanjem mokraćne kiseline;
 • urolitijaza s uratnim kamenjem;
 • kemoterapija za bolesti krvi (leukemija), limfomi, maligni tumori kako bi se spriječilo povećano izlučivanje mokraćne kiseline i manifestacije gihta.

Allopurinol je tabletna formulacija. Doze alopurinola ovise o težini gihta, sadržaju mokraćne kiseline u krvi i funkciji bubrega. Stoga, samo liječnik može uzeti dozu lijeka. Normalizacija pokazatelja mokraćne kiseline u krvi se postiže nakon uzimanja lijekova za 4-6 mjeseci, te smanjenje učestalosti i težine napada, resorpcije čvorova - u 6-12 mjeseci.

Liječenje alopurinolom provodi se dugi niz godina s kratkim intervalima (2-3 tjedna), jer sa svakim pogoršanjem gihta povećava se težina tijeka bolesti i povećava mogućnost komplikacija s prijetnjom životu. Tolerancija je dobra.

U prvih 10 dana liječenja Allopurinolom mogu se pojaviti zglobne krize (to je zbog uklanjanja urata iz tkiva i njihove kristalizacije). Da bi se spriječila njihova pojava, propisuju se kolhicin ili nesteroidni protuupalni lijekovi prije normalizacije mokraćne kiseline u krvi.

Uzeti zajedno s Allopurinol urikozuricheskogo djelovanje lijekova ne bi trebalo biti, jer oni smanjuju učinkovitost prvog. Allopurinol je kontraindiciran tijekom trudnoće i kršenja funkcije jetre.

Tiopurinol (također i tabletna formulacija) ima istu aktivnost kao i Allopurinol, ali je bolja tolerancija za pacijenta.

Hepatokatalaza (pripravak goveđe jetre) je manje aktivna u usporedbi s alopurinolom i injektira se intramuskularno 2-3 puta tjedno.

Orotska kiselina, poput alopurinola, smanjuje sintezu mokraćne kiseline i istodobno povećava njezino izlučivanje, ali je manje aktivna u usporedbi s alopurinolom. Nanosi se na hranu u obliku granula ili u obliku tableta. Lijek se uzima 20 dana, zatim napravite pauzu od 20 dana i provedite drugi tečaj. Tolerancija je dobra, ali je učinkovitost slaba. Orotska kiselina snižava kolesterol u krvi. Lijek se obično propisuje kada je Allopurinol kontraindiciran ili kada se slabo podnosi.

Urikosurski lijekovi smanjuju ponovni unos urata u tubule bubrega i time povećavaju izlučivanje mokraćne kiseline bubrezima.

Indikacije za imenovanje urikozuričnih lijekova:

 • bubrežni tip gihta (u nedostatku izraženih manifestacija gihtne nefropatije);
 • mješoviti tip gihta (s dnevnim izlučivanjem mokraćne kiseline manje od 450 mg ili 2,7 mmol;
 • intolerancija na alopurinol.

Doze urikozuricheskog sredstva odabire liječnik pojedinačno. Prilikom uzimanja urikozuricheskih sredstava potrebno je koristiti 2-2,5 litara tekućine dnevno. Osim toga, urin se mora alkalizirati konzumiranjem 1 čajne žličice sode bikarbone svakog jutra i alkalnih mineralnih voda. Te su mjere potrebne kako bi se spriječilo stvaranje kamenja u bubrezima.

Urikosurski lijekovi uključuju salicilate u velikim dozama (Aspirin, Butadione), Anturan, Ketazon, Benemid (Probenecid), Flexin, Atofan, Urodan.

Upotreba salicilata, a osobito u velikim dozama, ograničena je zbog ozbiljnosti nuspojava iz gastrointestinalnog trakta. U malim dozama, naprotiv, povećavaju razinu purinskih spojeva u urinu i povećavaju njihov sadržaj u krvi.

U početnom razdoblju liječenja mogu se razviti krizne situacije i preporučiti kolhicin ili kolbenid (sadrži i kolhicin i Benemid u 1 tableti).

Preporučuje se kombinirani termin Butadion i Benemid. Benemid se obično dobro podnosi, ali može imati i nuspojave probavnog sustava i alergijske reakcije. Namjena Benemid je kontraindiciran kod čestih kriza zglobova, tijekom trudnoće, kroničnog zatajenja bubrega i visokih razina mokraćne kiseline u krvi (preko 800 mg dnevno).

Allopurinol usporava razgradnju Benemida u tijelu i stoga se povećava učinak njihove kombinirane uporabe.

Anturan (sulfinpirazon) treba uzimati nakon obroka, piti mlijeko, ali ima i nuspojave na gastrointestinalni trakt. Stoga je čir duodenuma ili čir na želucu kontraindikacija za njegovu primjenu. Nije imenovan u slučaju teških oštećenja bubrega i jetre.

Kombinirana upotreba Anthurana i Benemida ima izraženiji učinak nego s njihovom izoliranom svrhom.

Etamid također doprinosi smanjenju mokraćne kiseline u krvi i njegovom izlučivanju urinom. Imenovan za 10-12 dana, zatim pauza za 5-7 dana i ponovno uzimanje lijeka. Tijekom godine tretman se provodi 3-4 puta. Lijek se dobro podnosi.

Desurik (benzobromarone) ima snažno urikozurično djelovanje smanjenjem reapsorpcije mokraćne kiseline u bubrežnim tubulima i, nadalje, blokira enzime uključene u sintezu mokraćne kiseline. Lijek također doprinosi izlučivanju spojeva mokraćne kiseline kroz crijeva. U prvim danima liječenja može doći do povećanja bolova u zglobovima. U tom slučaju morate uzeti nesteroidne protuupalne lijekove. Lijek se dobro podnosi, ali mogu postojati nuspojave iz gastrointestinalnog trakta ili alergije. Benzobromaron je kontraindiciran kod zatajenja bubrega.

Urodan (lako topive granule) potiče izlučivanje mokraćne kiseline i alkalizaciju urina. Tijek liječenja je 30-40 dana (po potrebi ponoviti).

Ketazon povećava izlučivanje urina urinom i ima protuupalni učinak.

Poboljšanje dobrobiti dolazi za 3-4 tjedna od početka uzimanja lijekova za urikosuric.

Mješovito djelovanje protiv gestikulacije

Sredstvo protiv gutanja je mješovito djelovanje

Allomarone (kombinirani lijek koji sadrži benzobromaron i alopurinol). Djelovanje lijeka je dvojako: smanjuje sintezu spojeva mokraćne kiseline i povećava njihovo izlučivanje urinom. Ova kombinacija dvaju lijekova eliminira stvaranje kamenca u bubrezima i smanjuje rizik od nuspojava alopurinola. Uzimajući ovaj lijek ne treba piti puno vode i alkaliziranje urina. Tek kada bolesnici imaju urolitijazu, trebaju konzumirati 2,5 litre tekućine u prva 2 tjedna i alkalizirati njihovu urin. Allomarone je učinkovitiji od monoterapije s alopurinolom ili benzobromaronom. Nakon 3-4 tjedna postižu se normalne razine mokraćne kiseline u krvi. Trajanje tečaja određuje liječnik pojedinačno (3-6 mjeseci ili više).

Allomarone se koristi za bilo koje podrijetlo gihta. Lijek je kontraindiciran u trudnoći, dojenju, kroničnom zatajenju bubrega, s individualnom netolerancijom i mlađom od 14 godina. Lijek se dobro podnosi, nuspojave su rijetke. Na početku liječenja bolovi u zglobovima mogu se povećati zbog konzumacije soli mokraćne kiseline iz gihtnih zglobova (tophi). U tim slučajevima koristi se indometacin ili kolhicin.

Netradicionalni tretmani gihta

Od nekonvencionalnih metoda liječenja gihta treba nazvati akupunkturu,

Akupunktura za giht doprinosi uklanjanju upalnog procesa u bolnom zglobu i tako smanjuje bol koju doživljava pacijent. Pod utjecajem ove vrste liječenja normalizira se metabolizam u zahvaćenom zglobu. Ali akupunkturu je moguće koristiti samo izvan pogoršanja gihta.

Spa tretman se također provodi samo u interiktalnom razdoblju. Lječilišta koriste tretman mineralnih voda i blatne terapije. Dodijeljene su kade za radon, jod-brom i natrijev klorid (uobičajene, 4-komorne, 2-komorne). Pod djelovanjem ovih postupaka poboljšava se dotok krvi i prehrana tkiva u zglobovima, poboljšava se funkcija bubrega, povećava se proizvodnja mokraćne kiseline, poboljšavaju pokreti zglobova. Duše su naširoko korištene (Charcot, podvodni, jet). Široko se koriste fizioterapeutske metode, fizikalna terapija, masaža.

Pacijenti s gihtom prikazani su u takvim mjestima: Pyatigorsk, Tinaki (regija Astrahan), Yalta, Odessa, Yevpatoria, Yangan-Tau (Bashkiria) i drugi. Sintetička terapija kontraindicirana je kod kroničnog zatajenja bubrega i teško je ispraviti visoki krvni tlak.

Biljna medicina: tradicionalna medicina preporučuje korištenje pepela, brusnice, divljeg ružmarina, gospine trave, breze, vrbe, geranija, metvice, pelina, maslačka, stolisnika, paste za liječenje gihta. Tradicionalna medicina preporučuje mnogo biljnih recepta.

Tijekom liječenja kolhicinom ne možete koristiti biljne čajeve.

S akutnim napadom gihta koristite ovu zbirku (1 šalica vino svakih 2 sata): cvijeće nevena, plava plavica i božur - 5 g, plodovi kleke i kore krkavine - 5 g, cvijeće crne bobice i lišće koprive - 10 g, vrba, trava, preslica i lišće breze - 20 g.

Povoljna psiho-emocionalna klima u obitelji i na poslu, adekvatan san i tjelesna aktivnost također doprinose normalizaciji metaboličkih procesa u tijelu.

Dijetalna terapija za giht

Usklađenost igra ključnu ulogu u liječenju gihta.

. Često, strogo pridržavanje prehrane može čak spasiti pacijenta od napada gihta.

Izuzetno je važno potpuno odricanje od alkohola. Ovo nužno stanje također mora biti promatrano u liječenju alopurinola. Ako je učinak liječenja odsutan, to znači da pacijent konzumira alkohol.

Preporučuje se isključiti masno meso, govedinu, iznutrice (pluća, jetra, bubrezi, mozak), meso, ribu i gljive, juhe, vrganj, grašak, šparoge, plavu ribu, srdele i papaline, dimljenu ribu, haringu, svinjetinu i kuhanu masnoću., cvjetača, špinat i kiseljak.

Poželjno je ograničiti uporabu kave, jakog čaja, kakaa, čokolade, proizvoda od maslaca i lisnatog tijesta, umaka, kečapa, smokava, svježih rajčica, paste od rajčice i soli. Količina konzumirane masti treba smanjiti, jer smanjuju izlučivanje mokraćne kiseline. Od masti dopušteno biljno ulje i maslac. Niskokalorične vrste mesa i ribe mogu jesti kuhano i lagano prženo (1-2 puta tjedno).

U prehrani su dopušteni razni kašići, jaja (1 dnevno), švicarski sir, kavijar, bijeli i crni kruh, mlijeko, kiselo vrhnje, kefir, svježi sir, orasi i lješnjaci, krumpir, luk, rotkvica, patlidžani, grah. To je vrlo korisno jesti bobice i voće, kao što su: naranče, grožđe, limun, trešnja, dogwood, borovnice, jabuke, jagode, šljive, kruške, lubenice. Voće se može konzumirati svježe iu obliku kompota, želea, voćnih napitaka. Od začina dopušten sok od limuna, lovorov list, ocat, cimet, vanilin.

Hranu treba uzimati frakcijalno, u malim obrocima, 5-6 puta dnevno. Alkalna mineralna voda, juha od pasulja - piti u intervalima između obroka.

Pacijentima koji pate od gihta savjetuje se da kontroliraju svoju težinu. Ako je višak kilograma, preporučljivo je 1-2 dana tjedno nanositi post. Možete potrošiti voće i povrće (1,5 kg), kefir (1-2 l) ili svježi sir i kefir (niski sadržaj sira 400 g i kefir 500 ml) dana. Ne preporučuje se puno posta.

Ukratko, treba napomenuti da je glavno načelo liječenja gihta dugoročno korištenje sredstava za normalizaciju razine mokraćne kiseline u krvi. Odgoditi liječenje liječniku u manifestaciji gihta ne bi trebalo biti. Ispravno odabrani tretman oslobodit će pacijenta od kriza u zglobovima, pod uvjetom da se strogo poštuju preporuke liječnika i odgovarajuća prehrana.

UPOZORENJE! Informacije objavljene na našoj internetskoj stranici su referentne ili popularne i dostupne su širokom krugu čitatelja za raspravu. Propisivanje lijekova treba provoditi samo kvalificirani stručnjak na temelju povijesti bolesti i dijagnostičkih rezultata.


Članci O Depilacije